🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само "ВИП секюрити" иска да разпространява вестниците

Търгът на "Български пощи" за 60 млн. лв. за 4 години се движи без изненади

Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще се състои на следващ етап
Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще се състои на следващ етап
Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще се състои на следващ етап    ©  Цветелина Белутова
Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще се състои на следващ етап    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една е подадената оферта в търга на "Български пощи" за разпространението на вестници и списания и тя е на "ВИП секюрити". Това стана ясно днес при отварянето на предложенията в сградата на държавната компания. Накратко, търгът премина без никакви изненади, като още в края на миналата година стана ясно, че на фирмата VIP Security е било съобщено, че ще трябва да започне да се занимава с това, разказаха източници.

Обществената поръчка е за "Организиране на дейността по дистрибуция на печатни издания" и е с индикативна стойност 60 млн. лв. без ДДС за срок от 4 години.

До това се стигна, след като премиерът повери на "Български пощи" задачата да разнася вестниците и списанията до крайните точки за продажба в цялата страна от 1 март. Почти успоредно компаниите, свързани с Делян Пеевски, прекратиха дистрибуторската дейност на преса, а веригата му Lafka рязко затвори. Дистрибуцията на вестници от години не е сред атрактивните бизнеси, като дружествата от орбитата на Пеевски държаха монопола, но комбинирайки го с дистрибуцията на цигари и лотарийни билети.

Помощ от приятел

До март издателствата се договаряха с "Национална дистрибуция", в която бяха обединени предишните купени от Пеевски дистрибутори, а свързаният с Пеевски търговец на едро "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД) извършваше самото разпространение на цигарите на "Булгартабак", вестниците, лотарийни билети, които вече не са в уравнението.

Така на "Български пощи" беше вменено да подпише договори с издателствата, от една страна, и с крайните точки за продажба, от друга. Държавната компания обаче не е в състояние да се справи сама с мащабната нова дейност, извършвана по друго време на денонощието, и е било решено, че ще търси подизпълнител.

За такъв беше нарочена VIP Security, която да извършва реалната дейност по разнасянето на вестниците от рампата на печатницата до крайните точки. Компанията има действащ договор с "Български пощи" за превоз на инкасото и доставка на пратки, като по него се плаща на изминати километри, а пощите задават маршрутите към частната фирма. В плановете на компанията стоеше опция да привлече част от служителите на ЕЛД и при трайна поръчка - да закупи и част от превозните средства.

Какво се иска от кандидата

Нямаше почти никакви очаквания, че освен VIP Security ще се намерят други кандидати за считаната за неатрактивна дейност.

От подизпълнителя си пощите искат да осъществи цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на цялата територия на България, връщане на нереализираната продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители по места в страната.

Обемът на услугата е: над 3100 доставки ежедневно с около 325 хил. броя печатни издания на ден до минимум 3100 крайни пункта за разпространение при минимум 24 национални маршрута ежедневно, 9 неделни маршрута, 105 регионални маршрута. Но това е описание на задачата отпреди извънредното положение, сега разпространението е по-свито.

Финансовата загуба ще остане за пощите, които ще бъдат буферът, като за тях ще бъде търсено субсидиране от държавата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 7

    Защо държавата трябва да дотира разпространението на пресата? И ако "Бълг. пощи" поемат разпространението на вестници и списания, изяснено ли е кой ще ги продава?
    Поредната недомислица на управляващите.
    Единствен Кой знае...

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Когато отзад стои интересът на Пеевски, няма закони или икономическа логика в тази сържава.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 3

    Колко интересно. Собственикът на ВИП Секюрити, освен син на бивше величие от УБО-то, е също така собственик на Аматас ЕАД. Фирмата, извършила онзи "одит" на системата за случайно разпределение на делата. Фирмата, на чиито "доклад" Главният Каскет стъпи с хъс и почна да пръска слюнки, лъжи и манипулации по адрес на съда и конкренти съдии по де що има национален ефир,

    Така че, ето ви и още една пресечна точка с Интересите Пеевски. Все пак Главният Каскет е неговият най-ценен и високоплатен служител. На #ДП служител, искам да кажа. То Мавруд-ефенди май беше по-високоплатен, ама него вече го изритаха от поста. Поне докато не го трудоустроят като консул в Хага (примерно).

    Нередност?
Нов коментар