🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои компании наемат по време на пандемия?

На фона на растящата безработица в страната, един от бизнес секторите продължава да се нуждае от допълнителни човешки ресурси, казва Директорът продажби на "Модис България" Стела Точева

Кои компании наемат по време на пандемия?
Кои компании наемат по време на пандемия?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По време на пандемия и на прага на глобална рецесия получаваме все повече информация за загубите за бизнеса, фалити и растяща безработица. Въпреки лошите новини за затварянето на заводи и спирането на производства по целия свят, бизнесите на една немалка група от компании остават стабилни. Наскоро сп. Forbes съобщи за част от индустриите, които са в растеж по време на пандемията от COVID-19, като публикува и списък на американски компании, които и в момента търсят голям брой служители.

У нас ситуацията в момента е сходна. Освен индустрии като фармацевтичната, търговията с хранителни стоки и онлайн търговията, откриваме и сектори, като аутсорсинг, които също остават стабилни и продължават да предлагат заетост. Стела Точева, Директор продажби в "Модис България" разяснява и част от причините за това.

Г-жо Точева, какъв тип компании запазват стабилност в настоящата икономическа обстановка? Какви са наблюденията ви?

- Повечето индустрии в цял свят са сериозно засегнати след настъпването на пандемията от COVID-19. Наблюдаваме затварянето на стотици фабрики и заводи, както и повече от 1 милиард души по света, принудени да останат вкъщи - нещо, което никой не можеше да предвиди до скоро. Всичко това ограничи търсенето на стоки от първа необходимост, което няма как да не засегне огромна част от компаниите в почти всяка индустрия. По мое мнение, има и такива, които показват достатъчно гъвкавост и успяха бързо да се адаптират, да преминат към онлайн режим на работа, да въведат работа от вкъщи или да се насочат към нови по-перспективни пазари в настоящата обстановка.

Такава ли е ситуацията и за компаниите в аутсорсинг сектора?

- Не навсякъде по света, но конкретно в България - да. Страната ни е сред най-популярните аутсорсинг дестинации за дейности като IT съпорт, обслужване на клиенти, административни, ЧР, финанси и други бизнес операции. Секторът дава заетост на около 70 000 души и е със сериозен принос за БВП на България. Към момента наблюденията ни са, че интересът към този тип услуги у нас се запазва.

Защо чуждестранните компании разчитат на такива услуги в България?

- Оптимизацията на разходите е може би основната причина, но не и единственият фактор. Щастливи сме, че България разполага с толкова голям брой млади хора с чуждоезиково и техническо образование и умения. Благодарение на тях можем да осигурим качествени услуги и решения на международни клиенти и партньори - автомобилни производители, технологични и IT гиганти, компании от финансовия сектор и др. Много от тях бяха засегнати от пандемията, но продължават да се нуждаят от нашите услуги с намерението да изнесат допълнителен обем от бизнес процеси към партньори в България. Бих казала, че секторът остава стабилен, а в нашата компания имаме дори нарастващо търсене на IT аутсорсинг услуги и решения от страна на клиентите ни.

Означава ли това, че продължавате да наемате в момента?

- Да, средно около 20 нови колеги започват работа при нас всяка седмица. За щастие, към момента запазваме партньорствата със своите клиенти, като очаквам да стартираме и нови проекти през следващите месеци.

От какви хора има нужда секторът у нас?

- В момента търсим предимно хора, владеещи един или повече чужди езици - немски, английски, френски, италиански, испански, софтуерни инженери и разработчици. Други компании от сектора ни имат нужда и от хора с опит в административна дейност, финанси и управлението на човешки ресурси.

Как повлия пандемията на вашия бизнес в България?

- Настоящата ситуация е сериозно предизвикателство пред обществото и бизнеса. Горда съм, че компанията ни реагира незабавно и изпревари настъпването на опасността у нас, като осигури възможността за работа от вкъщи на всички служители на "Модис" - близо 1400 души в София и Пловдив. В момента всичките ни активности по подбор на персонал, обучение и предоставяне на услуги и администрация се извършват онлайн. Поздравявам всички останали компании, които успяха да създадат тези условия за своите служители. Разбира се, пандемията промени начина ни на работа, но обратната връзка от клиентите ни показва, че към момента се справяме отлично.

Какво бихте посъветвали бизнесите, за да запазят стабилност в настоящата ситуация?

- Нека се погрижат на първо място за своите служители и да предоставят всичко необходимо за тяхната сигурност и безопасност. Чак след това можем да мислим за бизнеса. Все пак, вярвам че компаниите, които подходят с достатъчно гъвкавост и адаптивност, ще излязат от тази ситуация дори по-стабилни. Бих ги посъветвала да се възползват от нови възможности и ситуации, да намерят начини за оптимизация на своите разходи и процеси, както и да имат поглед към нови пазарни ниши.