🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Gilead сключи сделка с пет производителя на генерични лекарства за Remdesivir

Лекарството, за което има данни, че повлиява позитивно лечението на COVID-19, ще бъде произвеждано в 127 страни

По-рано този месец от Gilead обявиха, че планират увеличаване на производството на медикамента
По-рано този месец от Gilead обявиха, че планират увеличаване на производството на медикамента
По-рано този месец от Gilead обявиха, че планират увеличаване на производството на медикамента    ©  Reuters
По-рано този месец от Gilead обявиха, че планират увеличаване на производството на медикамента    ©  Reuters

Компанията Gilead Sciences сключи лицензионни сделки с пет производителя на генерични лекарства с цел произвеждане на антивирусния медикамент Remdesivir в 127 страни. Производителите са Mylan, Cipla, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs и Jubilant Lifesciences, пише CNBC.

Лекарството, за което има данни, че повлиява позитивно лечението на COVID-19, ще бъде разпределено в "страни с нисък доход и с по-нисък среден доход, както и в някои държави с по-висок среден доход и висок доход", които са изправени пред сериозни проблеми в здравните си системи по време на пандемията, посочват от компанията.

Без лицензионни такси

Според условията на сделката няма нужда да се плащат лицензионни такси за всяка употреба, за всяка доза, за всяка продажба или за определен период от време. Това ще важи, докато Световната здравна организация не каже, че коронавирсът вече не представлява глобална здравна криза или докато не бъде одобрен различен от Remdesivir фармацевтичен продукт, както и ваксина за лечението или предотвратяването на COVID-19.

На 1 май Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ издаде на Gilead извънредно разрешение за употребата на Remdesivir при лечението на коронавирус. Нови клинични изпитания показват, че интравенозният медикамент спомага за скъсяване на времето за оздравяване на някои хоспитализирани заради вируса пациенти, като липсата на друго доказано лечение означава, че много лекари започват да обмислят използването му.

Увеличаване на дозите

По-рано този месец от Gilead обявиха, че планират увеличаване на производството. Компанията посочи, че очаква да произведе до края на май дози, достатъчни за 140 хил. курса на 10-дневно лечение. Обещанията са за дози за 1 млн. курса до края на тази година и за няколко милиона курса през 2021 г. "Фокусът ни е върху изграждането на устойчив модел, който да ни позволи да осигуряваме лекарството на пациенти по света и който да е насочен към предоставянето на достъп и достъпност", заявяват от компанията, цитирани от CNN.

Междувременно експерти посочват, че за Gilead е важно да постигне баланс между гарантирането на достъпна за хората цена и генерирането на достатъчно средства, за да може да си позволи планираните 1 млрд. долара разходи за разработването на Remdesivir през тази година. Освен това цената ще бъде важна и за насърчаването на други компании да продължават да инвестират в развиването на жизненоважни медикаменти в бъдеще.