🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски регулатор даде одобрение за използването на remdesivir срещу коронавирус

Това става на фона на заключението на СЗО, че препаратът няма ефект върху преживяемостта на пациентите

Американската агенция за контрола на храните и лекарствата даде пълно одобрение за използването на препарата remdesivir за лечение на хоспитализирани с коронавирус пациенти. Според регулатора препаратът с търговско наименование Veklury намалява възстановителния процес средно с пет дни по време на клинични изпитвания.

Това решение идва на фона на изявлението на Световната здравна организация от миналата седмица, че remdesivir оказва малък или никакъв ефект върху преживяемостта на пациентите, пише ВВС. Производителят Gilead отхвърля това заключение.

Какво казва регулаторът

В САЩ remdesivir се използва по силата на извънредно разрешение за употреба от май. Сега Агенцията за контрола на храните и лекарствата посочва, че препаратът е одобрен за пациенти над 12-годишна възраст, тежащи над 40 кг, за лечение на коронавирус, изискващо хоспитализация.

"Одобрението е въз основа на данни от множество клинични изпитвания, включващи хоспитализирани пациенти със средни до тежки симптоми, които представляват важен научен крайъгълен камък в пандемията. Едно от изследванията показва, че средното време за възстановяване е 10 дни за групата, получаваща Veklury, в сравнение с 15 дни за групата, вземаща плацебо".

Заключението на СЗО

Световната здравна организация тества ефекта от четири потенциални лекарства - remdesivir, hydroxychloroquine, interferon и комбинацията от lopinavir и ritonavir. Те са били приложени върху 11 266 пациента от 500 болници в над 30 страни.

Организацията стига до заключението, че на базата на резултатите нито едно от тези лекарства не е имало съществен ефект върху равнището на смъртност или дължината на престоя в болница.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар