Лечението срещу коронавирус с remdesivir ще струва 2340 долара на пациент в развитите страни

Компанията Gilead се съгласи да изпрати почти всичките си запаси от препарата в САЩ

Биофармацевтичната компания Gilead Sciences определи цена на лекарството срещу коронавирус remdesivir от 2340 долара на пациент за развитите страни. Освен това се съгласи да изпрати почти всичките си запаси от препарата в САЩ през следващите три месеца, пише Reuters. Американското здравно министерство разпределя лекарството по болниците от май насам и предупреди, че то скоро ще бъде "оскъден ресурс".

Първоначално remdesivir е създаден за лечението на ебола, но след като спомогна за съкращаване на болничното възстановяване от COVID-19 в клиничните проучвания, той получи извънредно разрешително за използване в САЩ и пълно одобрение в Япония. Здравният регулатор на ЕС препоръча условно одобрение на лекарството за употреба при критично болни пациенти.

Петдневен курс на лечение

В сегашния си вид remdesivir се използва само за пациенти, които са хоспитализирани, а курсът на лечение е петдневен. Gilead е в процес на разработване на вариант за вдишване, който да може да се употребява извън болниците.

Цената за флакон излиза 390 долара за развитите страни и за американски пациенти, които са включени в правителствени здравни програми. Gilead също така се е свързала с производители на генерични лекарства в Индия и Пакистан за производството и доставката на remdesivir в 127 развиващи се държави, като продажната цена тогава излиза между 66.24 и 71.54 долара.

Обоснована ли е цената

Цената на remdesivir стана обект на разгорещен дебат. Експерти предупреждават, че Gilead не трябва да изглежда, че се възползва от пандемията, за да извлече неаргументирана печалба. Американски пациентски организации твърдят, че лекарството трябва да бъде по-евтино, тъй като е разработено с финансовата подкрепа на правителството на САЩ.

От Gilead посочват, че цената е обоснована, защото по-ранното изписване от болницата спестява около 12 хил. долара на пациент в САЩ.