🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Действащата в България Equinix купува 13 центъра за данни в Канада

Цената на сделката е 750 млн. долара

Центровете за данни на Equinix в България се намират в столичния квартал "Дружба".
Центровете за данни на Equinix в България се намират в столичния квартал "Дружба".
Центровете за данни на Equinix в България се намират в столичния квартал "Дружба".    ©  Надежда Чипева
Центровете за данни на Equinix в България се намират в столичния квартал "Дружба".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската компания за взаимна свързаност и центрове за данни Equinix обяви, че придобива 13 центъра за данни в Канада от BCE за 750 млн. долара. Equinix развива бизнес и в България, като миналата пролет откри втория си център за данни в страната. Очакванията са канадските центрове да осигурят годишни приходи от близо 105 млн. долара. Сделката се предвижда да приключи през второто тримесечие на годината. В момента Equinix има над 210 центъра за данни в 55 локации по света.

Американската компания отвори през април миналата година втория си център за данни в България. Инвестицията в центъра, носещ името SO2, е 19 млн. долара и се намира в столичния квартал "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1. И двата използват 100% зелена енергия. От компанията тогава обявиха, че SO2 първоначално ще предлага на клиентите си около 350 шкафа за оборудване с възможност да се добавят още 1100 в следващите фази. Земята, на която е разположен новият капацитет, е собственост на компанията и в бъдеще ще е възможно разширяването му при търсене на пазара.

Equinix обслужва през България компании от финансовия сектор, телевизионния бизнес, софтуерни компании като VMware и над 50 доставчика на мрежови услуги тук като "СуперХостинг.БГ". Те използват платформата на Equinix, която свързва над 200 глобални центъра за данни. Услугата на компанията предлага бърз достъп до най-големите в света облачни доставчици, включително Amazon Web Services, Microsoft Azure, Oracle Cloud Infrastructure и Google Cloud чрез Platform Equinix.

Equinix навлезе в България през 2015 г., когато придоби британската TelecityGroup, която пък присъстваше на българския пазар от 2013 г.

Все още няма коментари
Нов коментар