НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Equinix инвестира още 12 млн. долара в големия си център за данни в София

Американската компания вече е инвестирала общо 31 млн. долара в софийския си център

С разширението Equinix ще може да разположи общо 700 шкафа за оборудване в центъра си за данни
С разширението Equinix ще може да разположи общо 700 шкафа за оборудване в центъра си за данни
С разширението Equinix ще може да разположи общо 700 шкафа за оборудване в центъра си за данни    ©  Надежда Чипева
С разширението Equinix ще може да разположи общо 700 шкафа за оборудване в центъра си за данни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световният гигант в изграждането на центрове за данни Equinix пусна в експлоатация втория етап от големия си център за данни в София. Компанията е инвестирала 12 млн. долара във второто крило на центъра, който бе открит през 2019 г. Така общата инвестиция вече е 31 млн. долара. Според компанията капацитетът на центъра вече е удвоен по отношение на брой шкафове за оборудване, в които се съхраняват данни, до 700 шкафа. Сградата се захранва изцяло от зелена енергия.

Инвестицията е във втория по-голям център за данни на Equinix. Компанията има и друг такъв в София, който не е създаден от нея, но е придобит през 2015 г. след сделката по закупуване на британската Telecity срещу 2.4 млрд. долара. Самата Telecity пък притежава центъра за данни, след като купи българската 3DC.

Българските центрове за данни на компанията са важни, защото играят ролята на дигитални магистрали от Източна Европа към Близкия изток. В момента по данни на дружеството през България минават над 16 петабита трафик към страни като Грузия, Армения, Азербайджан, Катар, Ирак, Иран и Турция.

Ъпгрейд, но не последен

Изпълнителният директор на Equinix в България Здравко Николов, коментира пред "Капитал", че това не е финалната версия на центъра за данни. "Имаме земя за още три малки или две големи сгради. Всяка сграда се състои от поне два етапа. Колко ще струват следващите разширения е трудно да се предвиди", казва той и добавя, че най-големите фактори ще бъдат цената на технологията и какъв ще бъде миксът от местни клиенти на дребно спрямо международни доставчици на съдържание и облачни услуги.

В момента българските центрове за данни на Equinix работят с над 150 клиенти, които идват от различни отрасли: от телекоми и облачни компании до банки, застрахователни компании и енергийни дружества. "С нас работят и български, и международни системни интегратори, които строят частни облаци за стотици големи и малки клиенти", казва още Николов.

В България за Equinix работят 22 души. Местното дружество "Екуиникс (България) Дейта Сентърс" има 18.8 млн. лв. приходи за 2022 г., като последните две години дружеството е на загуба. Най-големият разход е за ток - 9.3 млн. лв., но са върнати компенсации за цената над 250 лв./мВтч почти 4.5 млн. лв.

Голямата Equinix от своя страна е борсов гигант с пазарна капитализация над 75 млрд. долара и 7.3 млрд. долара приходи. Общо компанията има 248 центъра за данни, разположени в 32 страни по света.