🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbus свива производството с 40% заради намалялото търсене

Очаква се производителят на самолети да съкрати хиляди работни места

На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продавания модел самолети A320.
На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продавания модел самолети A320.
На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продавания модел самолети A320.    ©  Reuters
На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продавания модел самолети A320.    ©  Reuters

Авиационният гигант Airbus се очаква да свие производството с 40% и да съкрати хиляди работни места заради спада в търсенето заради кризата в резултат на коронавируса. Изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори заяви пред германското списание Spiegel, че точният размер на съкращенията ще бъде обявен в края на юли. Той обяви, че компанията трябва да отговори на икономическите реалности на свития авиационен сектор, в който вече се отчита огромен спад в поръчките. Предвижданията са производството през следващите две година да намалее с 40% в сравнение с периода отпреди пандемията. Възстановяването на производството се очаква да стане към 2025 г.

"Не можем да се изключим от развитието", казва Фори.

Очаква се до 15 хил. работни места да бъдат съкратени в компанията, в която общият брой на заетите е около 90 хил. Фори заяви, че нито една от производствените линии на фирмата няма да бъде затворена напълно и че производството на всички модели ще продължи "с по-бавни темпове". Всеки от заводите на фирмата търси начини за намаляване на разходите без уволнение на персонала.

Компанията регистрира загуба от 481 млн. евро през първото тримесечие на годината заради срива на полетите. На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продавания модел самолети A320. В момента много произведени самолети не летят, казва Фори, защото авиопревозвачите не ги приемат поради свиването на пазара. Поне до края на 2021 г. производството и доставките няма да се възстановят, прогнозира главният изпълнителен директор на Airbus.