САЩ обмислят мита за ЕС и Великобритания върху внос за 3.1 млрд. долара

Вашингтон увеличава натиска върху Европа, сега могат да пострадат стоки като камиони, бира, джин и маслини

САЩ обмислят да въведе мита за внос в размер на 3.1 млрд. долара от Франция, Германия, Испания и Великобритания, които ще бъдат добавени към арсенала от мерки, които администрацията на президента Доналд Тръмп използва срещу Европейския съюз в търговските си отношения.

Американският търговски представител иска да наложи нови тарифи на европейския износ като маслини, бира, джин и камиони, като същевременно увеличи митата върху продукти, включително самолети, сирене и кисело мляко, според съобщение, публикувано във вторник вечерта. В изявлението се посочва, че публичното обсъждане на предложението ще приключи на 26 юли, съобщава Bloomberg.

Кои ще пострадат

Ако САЩ приложат плана си, той ще се отрази на европейски луксозни марки като Givenchy и Hermes - които произвеждат кожени изделия, и Remy Cointreau и Pernod Ricard, които произвеждат коняк и шампанско. LVMH може да бъде силно засегната, тъй като произвежда широк спектър от тези продукти. Митата за бирата и джина съществено ще повишат стойността на тези алкохолни напитки в САЩ, което ще се отрази негативно на британските и германските производители.

Този ход на търговския представител Робърт Лайтхайзър е свързан с 15-годишния спор за субсидиите на самолетите Boeing и Airbus, който се води в Световна търговска организация. Преди няколко години арбитражният съд на организацията реши, че и САЩ, и ЕС са виновни за незаконната подкрепа на авиационната индустрия.

През миналата година обаче арбитражът разреши на Вашингтон да въведе мита за ЕС на стойност близо 7.5 млрд. долара, тъй като Брюксел не е изпълнил приетото по-рано решение на организацията за субсидирането на Airbus. Следващия месец се очаква Световната търговска организация да вземе същото решение и в полза на ЕС срещу американските субсидии на Boeing.

Натиск върху Европа

В същото време търговският представител Робърт Лайтхайзър се стреми да засили натиска върху Европейската комисия, използвайки вредната тактика, наречена "възмездието на въртележката", при която една държава периодично увеличава митата за различни групи стоки.

Съобщението от вторник на Американското търговско представителство е напомняне, че митническите цели на САЩ могат да се изместят или групи стоки да бъдат облагани с по-високи ставки - стратегия, която разпространява ефекта от санкциите в редица отрасли, създавайки по този начин несигурност за бизнеса и проблеми за износители и вносители.

По-рано тази година САЩ приложиха своята стратегия на въртележката, за да увеличат митата при вноса на самолети и части на Airbus от 10 на 15%. Към днешна дата САЩ са въвели мита само за половината от разрешената от Световна търговска организация сума. Лайтхайзър заяви, че целта му е чрез повишаването на митата да убеди ЕС да се съгласи на споразумение. Но ЕС се готви да наложи нови мита срещу редица политически чувствителни индустрии в САЩ.

Застиналипреговори

"САЩ се отдръпнаха от преговорите за постигане на споразумение през последните седмици", каза еврокомисарят по търговията Фил Хоган пред европейските министри на търговията на 9 юни. "Ако това продължава, ЕС няма да има голям избор, освен да упражнява правата си и да наложи собствени санкции."

ЕС поиска от Световната търговска организация да му даде зелена светлина за въвеждане на мита върху 11.2 млрд. долара американски износ за Европа заради незаконните субсидии на САЩ за Boeing. Администрацията на Тръмп твърди, че решението на СТО ще бъде за много по-малка сума - от порядъка на около 300 млн. долара.

Независимо от това сега САЩ се готвят да ударят повече европейски продукти, като по този начин се опитват да разубедят ЕС изобщо да предприеме мерки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes

    Този русолявият става опасно вреден....;)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Изненадващо продължава да се очаква някакво патерналистично отношение от САЩ към еврочелядта му от васали-тарикати.

    Всъщност така бяха поставени отношенията при соца: от големия добродушен (и тъп, както се говореше зад гърба му) брат СССР всеки измъкваше по нещо: Живков - нефт под себестойност, Чаушеску - връзки с Китай, Кадар и Щроугал - връзки със Запада, Фидел - всичко от другия край на света срещу тръстикова захар, Агостино Нето - оръжие, Ортега - долари...
    Робуването на идеологията и кривата сметка бастиса соцлагера.

    От Тръмп насам отношенията САЩ-ЕС видимо започват да се кастрират откъм идеология (неолибералният глобализъм) и се поставят на цинични капиталистически релси, като въпросът "колко струва?" започва да се чува все по-често.
    Защо, моля, САЩ да прави всичко възможно да свива дефицита по външнотърговското си салдо с Китай, Мексико, Канада, Япония, а да не го прави с Франция, Германия, ОК?

    Още повече ЕС е доста разнебитен "съюз" откъм единна политика по отбраната, икономиката, външните отношения. Затова и Тръмп им скача по канчетата поединично и все по-настъпателно.

    Докато ЕС е военен васал на САЩ и те си местят солджърите по континента както им скимне: от Германия в Полша, у прибалтите или където в Европа си пожелаят, просто няма какво друго да прави ЕС, освен да се привежда в кръста и членоразделно да изговаря: "йес, сър!"

    Нередност?
  • 3
    tigervi avatar :-|
    tigervi
    • + 1

    Честито на британците,ако и да не са член вече на ЕС, третирани са заедно с другите европейци.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Тръмп няма ресурси, че да води още една търговска война. Тези мита са с електорална цел.

    Нередност?
Нов коментар