🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ решиха да не увеличават митата върху европейски стоки в спора за Airbus

ЕС приветства решението да не се ескалира спорът за самолетните субсидии

САЩ решиха да не увеличават митата върху европейски стоки за 7.5 млрд. долара, които бяха наложени като ответна мярка заради субсидиите за Airbus, пише британската ВВС. Двете страни водят 16-годишна търговска битка заради държавната помощ за Airbus и американския му съперник Boeing, като миналата година Вашинтон вдигна граничните такси за над 100 стоки, включително уиски и сирене.

"ЕС не е направил необходимото да спази решението на Световната търговска организация. САЩ обаче искат да намерят дългосрочно решение на този спор", коментира американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър. Говорител на ЕС приветства решението да не се увеличава количеството стоки, подлежащо на мита: "Европейската комисия съзнава, че САЩ няма да утежнят продължаващия диспут, като вдигнат митата върху европейски стоки".

Airbus изказва съжаление за запазването на тарифите

Миналия месец Airbus заяви, че ще нанесе поправки в някои спорни сделки, като според компанията промените премахват причините за американските гранични такси. Тогава представители на ЕС призоваха за прекратяване на "неоправданите" мита. В сряда говорител на Airbus коментира, че компанията съжалява, че въпреки предприетите от нея действия Лайтхайзър е решил да запази тарифите.

САЩ наложиха мита върху стоки за 7.5 млрд. долара миналата година, след като Световната търговска организация реши, че държавната помощ за Airbus е била незаконна и може да последват американски ответни действия. През февруари Вашингтон вдигна митата върху самолетите от 10% на 15% и остави митата от 25% върху останалите стоки. През лятото заплаши да увеличи отново тарифите или да добави нови стоки към подлежащите на вносна такса. В сряда обяви дребни промени в списъка, например премахване на бисквити от Великобритания и добавяне на конфитюр от Франция.

ЕС ще контраатакува

ЕС, който оспорва американските субсидии за Boeing, заплашва, че ще въведе свои мита срещу САЩ. Решението на Световната търговска организация се очаква по-късно тази година, като то трябва да включва в какъв размер да бъдат наказателните мерки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар