Фирмата за събиране на данни Palantir излиза на борсата

Компанията, основана от Питър Тийл, може да разнообрази пазарите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за събиране и анализ на данни Palantir Technologies е подала документи за излизане на борсата пред Комисията за ценни книжа (SEC) в САЩ, пише Reuters. Palantir е фирма, основана от предприемача и инвеститор Питър Тийл след продажбата на PayPal през 2002 г.

Palantir е една от първите фирми, които работят за истинско масово събиране на данни и последващия им анализ. Тя е често критикувана заради работата си с американското правителство, като първоначално продуктите на фирмата се използват единствено от правителствени агенции, които и инвестират в нея. Технологията на компанията е била използвана за антитерористични операции, проследяване на нелегални имигранти и дори при разкриването на финансовата схема на Бърни Мадоф. В момента Palantir се използва и от частни компании, като в портфолиото ѝ личат имена като Morgan Stanley, Airbus, Fiat Chrysler и други.

Изненадващо решение

Решението на Palantir е до голяма степен изненадващо. Досега фирмата предпочиташе да работи далеч от обичайния шум на борсите и Силициевата долина и се финансираше с външен капитал. От 2003 г. насам тя е набрала общо над 2.6 млрд. долара. При един от последните рундове - за 880 млн. долара през 2015 г., фирмата е оценена на 20 млрд. долара. През юни 2020 г. тя набра още 500 млн. долара, но без да съобщава при каква оценка. Според пазарни източници, в момента акциите на фирмата се търгуват при оценка от между 10 и 12 млрд. долара.

Според наличните данни от Palantir компанията продължава да работи на загуба 17 години след създаването си. През тази година тя трябва да премине границата от 1 млрд. долара приходи за пръв път в историята си, включително и заради използването на продуктите ѝ при следенето на коронавируса. Също през тази година се очаква първият положителен финансов резултат.

Palantir още не е взела решение и как точно ще излезе на борсата - дали ще направи първично публично предлагане с нови акции, или ще бъдат листнати директно само в момента наличните. Най-вероятно излизането на борсата ще се случи през септември. То може да раздвижи замръзналото по време на пандемията от коронавируса предлагане на нови акции на борсата.