🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Замъглената визия на Масайоши Сон

Как една грешна инвестиция на Vision Fund породи дебат относно финансирането в технологичния сектор

Масайоши Сон    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има голяма вероятност да не сте чували името на Масайоши Сон – това е изпълнителният директор на японската технологична компания SoftBank, но и човекът зад най-големия частен технологичен фонд в света Vision Fund. С общо 100 млрд. долара финансова мощ, разделена между SoftBank и правителството на Саудитска Арабия, Vision Fund инвестира в компании като Uber, Slack, Grab и други.

Голямата инвестиция, която вкара Vision Fund в бизнес потока с новини, се оказа друга: компанията за споделени работни места WeWork. Тя, накратко, се провали в опитите си да излезе на борсата и се наложи SoftBank да инвестира още пари в нея, но с това решение дойдоха и въпросите колко технологични са технологичните компании, в които инвестират големите фондове, и изкривяват ли тези инвестиции пазара, пише Financial Times.

Летящи коли и празни надежди

"Искахме летящи коли, а вместо това получихме 140 знака." Цитатът е на Питър Тийл, един от легендарните инвеститори в Силициевата долина, и е синтезирана версия на мнението му, че големите фондове вече не инвестират в истински променящи играта технологии, а просто в по-добър софтуер.

В случая на WeWork не става дума дори за това. Компанията е технологична единствено защото сама се нарича така. На практика WeWork отдава площи за споделени работни места и в бизнес модела ѝ присъства толкова технология, колкото и в този на верига супермаркети.

Фондовете в Силициевата долина отдавна коментират, че инвестициите на Масайоши Сон изкривяват пазара заради мащаба си. Японският визионер често налива стотици милиони или дори милиарди в компании, които работят на загуба, и е неясно дали дори с бурен растеж по отношение на приходи и присъствие на пазари биха изпълнили обещанията си. Такъв е случаят до някаква степен дори с Uber, в която SoftBank има дял. Фирмата се появи на Уолстрийт през тази година, но засега не оправдава по никакъв начин очакванията тя да се превърне в борсов фактор от ранга на Facebook или Google.

Нещо подобно се случи и с WeWork: компанията очакваше огромна оценка от 47 млрд. долара от страна на борсата до голяма степен защото досега тя се оценяваше въз основа на 3 млрд. долара инвестиция от страна на SoftBank. Японската компания вече е инвестирала 13 млрд. долара в WeWork, докато оценката на стартъпа е паднала до 8 млрд. долара.

Все по-често се среща мнението, че технологичните фондове се насочват масово към компании от Силициевата долина дори когато те са със съмнителна добавена стойност, вместо да насочат вниманието си към европейските и азиатските пазари, където много от проектите остават без достъп до финансиране от подобен мащаб.

Засега няма изгледи подходът на Масайоши Сон да се промени: в момента той е на прага на започването на дейността на втория Vision Fund, който също ще има около 100 млрд. долара капитал. Притесненията от това остават: повече пари не винаги означава по-бързо развитие на новите технологии, а изкривяване на пазарите и оценките на стартиращите фирми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    WeWork не беше провал, а пълно фиаско. За да се спасят едни 10 млрд., се трошат още 4. При това близо 200 млн. от тях отиват към собственика, който открито се облагодетелстваше от фирмата.

    Към всичко това добавяме, че има някакви иновативни фирми, които не правят нищо иновативно. Само трупат загуби и навлизат на пазари, които не подобряват тяхната ситуация.

    Нередност?
Нов коментар