🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb отчете милион резервации за ден за пръв път от март

Новите вкусове на туристите са ясни: по-наблизо и по-евтино

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за отдаване на жилища под краткосрочен наем Airbnb е отчела един милион резервации в рамките на един ден за пръв път от март, пише Reuters. Тя е една от най-тежко ударените от коронавируса, който спря туристическия поток по цял свят и заземи много от полетите на авиопревозвачите, което доведе до допълнителни трусове в бизнеса. Сега обаче се наблюдават първите знаци на възстановяване.

Според Airbnb на 8 юли потребителите в платформата са запазили над 1 млн. нощувки до 7 август. Това се случва за пръв път от 3 март. По данни на компанията става дума основно за по-евтини дестинации, както и масов локален туризъм, в повечето случаи в рамките на една страна. Такива бяха наблюденията на Airbnb и през май, когато изпълнителният директор на фирмата Браян Чески коментира в интервю, че единствените все още будни пазари са вътрешните, конкретно в страни като Дания и Нидерландия.

Сега възможностите за пътуване са повече, след като голяма част от страните в Западна Европа отвориха границите си, макар и не към всички държави. Туристическите дестинации се опитват да спасят поне частично сезона, но задачата е трудна, защото почти навсякъде има действащи ограничения за броя на хора на едно място, както и допълнителни предпазни мерки.

През май Airbnb обяви, че съкращава 25% от служителите си, или около 1900 души. Фирмата отложи и плановете си да излезе на борсата. Първоначално това трябваше да се случи тази година, но ефектът от COVID-19 вкара компанията в трудно положение. Вместо това през април тя набра финансиране 1 млрд. долара от Silver Lake Partners и други институционални инвеститори, като така тя вече си е осигурила над 5.4 млрд. долара в общо 16 рунда.

Все още няма коментари
Нов коментар