13 години след като подлуди борсата, "Трейс груп" си тръгва оттам

Мажоритарният собственик Николай Михайлов отправи търгово предложение и планира делистване на строителния холдинг

Николай Михайлов вече държи над 90% от капитала и явно иска да притежава непубличен бизнес
Николай Михайлов вече държи над 90% от капитала и явно иска да притежава непубличен бизнес
Николай Михайлов вече държи над 90% от капитала и явно иска да притежава непубличен бизнес    ©  Мария Съботинова
Николай Михайлов вече държи над 90% от капитала и явно иска да притежава непубличен бизнес    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някога предизвикал луда борсова мания, днес "Трейс груп холд" се готви да си тръгне от фондовата борса. Компанията съобщи до БФБ, че мажоритарният й собственик Николай Михайлов е придобил над 90% (пряко и непряко) от капитала и отправя търгово предложение към останалите акционери.

Предложената цена е 3.8 лв. за акция, а Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по търговото. През миналата седмица Михайлов е изкупил и над 50 хиляди акции от мениджмънта при цена 3.68 лв. Така той притежава 21 783 345 акции, или 90.01% от капитала. По думите на проф. Николай Михайлов пред "Капитал" става ясно, че причината за делистване е преструктуриране на холдинга, като непубличния статут ще направи този процес по-лесен. (виж мнението по-долу).

"Трейс груп" направи едно лудо първично публично предлагане (IPO) на свои акции на фондовата борса в София. Годината беше 2007, компанията предложи 200 хил. свои акции на цена 110.5 лв. за брой и така набра 22.1 млн. лв. Интересът беше толкова голям, че поръчките надхвърлиха предлагането с почти 1500 пъти, като заявеният интерес беше за 32 млрд. лв. Разбира се, това ставаше заради възможността поръчки да се правят без да се внасят сумите като гарант за това при инвестиционните посредници. Дискриминационна практика, тъй като позволяваше на определени хора да играят със суми, които не притежават, а при други посредници се изискваше 100% гарант.

Скандалите стигнаха дотам, че служители на инвестиционни посредници правеха поръчки за лична сметка за цялата емисия, заради което бяха наказани от КФН. Целта беше ясна - бърза печалба при листване на вторичния пазар. При него цената мина 300 лв., дори имаше и сделки на 1000 лв.

Причината за интереса към "Трейс груп холд" беше и общата еуфория на капиталовия пазар тогава и надеждата на всякакви инвеститори за бързи пари. Бумът се подклаждаше и от влизането на страната в ЕС, както и потока от европари, голяма част от които се насочваха за строителство и инфраструктура. "Трейс груп холд" водеше и консорциума, който построи първата отсечка по магистрала "Тракия" след Тодор Живков - от Оризово/Чирпан до Стара Загора.

Само през 2010 и 2011 г. холдингът беше спечелил поръчки за над 500 млн. лв.

В последвалата глобална финансова криза с фалита на Lehman Brothers акцията на пътностроителната компания се оказа една от най-наказаните по време на кризата, която налегна борсата. Спадът в цената днес обаче не трябва да се смята механично и буквално - голяма част от понижението се дължеше на борсовия сплит, който компанията направи през 2011 г. Тогава холдингът увеличи капитала си с 22 млн. лв. И всеки акционер получи по 10 нови акции, което раздроби цената.

През годините "Трейс груп холд" диверсифицира силно дейността си освен в инфраструктура заложи и на сградно строителство, работи и зад граница с пътни проекти в Сърбия.

За миналата година печалбата на холдингът се повиши с над 170% до 16.2 млн. лв., а консолидираните приходи са 321 млн. лв,, което е спад с 8.6%. През последните години "Трейс" не е сред любимите компании на властта, които печелят големите поръчки. Промяната дойде след катастрофата до Своге, на участък, ремонтиран от "Трейс". Механизмът на държавата да не дава поръчки на групата беше да ги отстранява от търговете, и макар компанията да ги обжалваше, не се връщаше в състезанието.

"Трейс груп холд" е една от големите компании на борсата с капитализация от 96 млн. лв. Тя влиза в двата широки индекси BG40 и BGTR30.

Сега, ако на теория Михайлов изкупи всички почти 10% от свободните акции, ще трябва да плати около 9 млн. лв.

Пред "Капитал" Николай Михайлов описа причините за отписване така: "В условията на утежнена икономическа обстановка, бързината на реакция и гъвкавостта, са от съществена важност за съхраняването на всеки бизнес. Необходимо е ежедневно следене на външните фактори, влияещи върху бизнеса, както и ежедневно

отчитане на работата по приходно-разходни пера. В отговор на това в "Трейс груп холд" минахме един стрес тест, в резултат на който се съкратиха около 25% от служителите в България и се премина към вливане на няколко дружества в едно. Този процес беше труден и емоционално натоварващ, защото повечето от тези хора, бяха

взети в структурата от студентската скамейка и обучавани, както професионално, така и във фирмена култура и отговорност, в екипност на работа и корпоративно мислене. Но бизнеса си има други правила на работа и често се налага твърдост и решителност, мислейки за цялото. Много ясно се видя, че голямата структура изисква повече време, за да се преструктурира, а невъзможността понякога за бързо вземане на решение струва много скъпо. С настоящето търгово предложение се търси опростяване на процесите в дружеството, облекчаване на разходите и минимизиране на загубите чрез бързина на действие съобразно взетите решения."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stivie avatar :-|
    Stilian Vatev

    Ако имате акции на дружеството, продавайте, докато цените са високи.

    Нередност?
Нов коментар