КФН временно спря търговото предложение на "Трейс груп"

Финансовият регулатор е изискал повече информация за офертата към малките акционери

роф. Николай Михайлов, ръководител на катедра "Пътища", УАСГ
роф. Николай Михайлов, ръководител на катедра "Пътища", УАСГ
роф. Николай Михайлов, ръководител на катедра "Пътища", УАСГ    ©  Мария Съботинова
роф. Николай Михайлов, ръководител на катедра "Пътища", УАСГ    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор временно блокира търговото предложение към малките акционери в строителния холдинг "Трейс груп холд". То е отправено от основния акционер Николай Михайлов (на снимката), който пряко и косвено контролира малко над 90% от капитала. Предложената цена за останалите 2.417 млн. акции е по 3.8 лв. за брой. КФН най-общо изисква повече информация за предложението и някои корекции като подробности за сключени извънборсови сделки, как са формирани някои "нереално високи данъци", прогнозни разходи за амортизации, отстраняване на някои неточности и други.

Не е ясно дали след корекцията ще има промяна в цената на предложението, но според анализаторите на ПФБК в ежедневния бюлетин на посредника ефектът от тях би бил съществено покачване. След съобщението, че офертата е спряна временно от КФН в петък, цената на акциите скочи на борсата с 4.5% до 4.15 лв. В понеделник малко след началото на търговската сесия няма сключени сделки.

Мажоритарният собственик Николай Михайлов отправи търговото предложение в средата на юли, след като беше придобил над 50 хил. акции от мениджмънта, с което делът му мина 90%. Към датата на обявяване на предложението той притежаваше 21 783 345 акции, или 90.01% от капитала.

Ако търговото е успешно, "Трейс груп" ще бъде отписан от борсата. При обявяването му Николай Михайлов обяви пред "Капитал", че причината за това е планирано преструктуриране на холдинга, като непубличния статут ще направи този процес по-лесен.

"Трейс груп холд" е една от големите строителни групи в България, която през годините участва в изграждането на много инфраструктурни проекти. За миналата година печалбата на холдинга се повиши с над 170% до 16.2 млн. лв., а приходите са 321 млн. лв., което е спад с 8.6%.

С времето компанията диверсифицира силно дейността си и освен в инфраструктура заложи на сградно строителство, работи и зад граница с пътни проекти в Сърбия. През 2007 г. "Трейс" излезе на борсата и в най-голямата пазарна еуфория набра 22 млн. лв., като презаписването беше огромно. Поръчките за достигнаха 32 млрд. лв. заради структурата на IPO-то и опцията да не се гарантират с пари при много от инвестиционните посредници. Много инвеститори даваха заявка за цялата емисия, за да могат да придобият поне някакви акции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар