🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса, ще излезе на борса в САЩ

До края на годината трябва да има резултати от клиничните изследвания на германската компания върху доброволци

Посредници за IPO-то са Bank of America, Credit Suisse, Jefferies и Kempen & Co.
Посредници за IPO-то са Bank of America, Credit Suisse, Jefferies и Kempen & Co.
Посредници за IPO-то са Bank of America, Credit Suisse, Jefferies и Kempen & Co.    ©  Reuters
Посредници за IPO-то са Bank of America, Credit Suisse, Jefferies и Kempen & Co.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Германската биотехнологична компания CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса, обяви, че е подала документи за първично публично предлагане в САЩ. Тя започна клинични изследванията на ваксината върху доброволци през юни, като резултатите се очакват през последното тримесечие на годината, става ясно от подадените документи, съобщава Reuters.

През юни германското правителство разкри плановете си да инвестира 300 млн. евро, за да купи 23% в CureVac, за да я подпомогне в разработването на ваксината срещу коронавируса, довел до пандемия. Съоснователят на софтуерната компания SAP Дитмар Хоп, който държи над 80% от CureVac, се е съгласил да предложи на борсата акции за 100 млн. евро.

Германската биотехнологична компания стана известна през март заради желанието на американското правителство тя да пренесе дейността си в САЩ и да разработва ваксина за коронавируса, която да се ползва с приоритет от американското население. Впоследствие тези планове на президента на САЩ Доналд Тръмп бяха спрени, включително и чрез намесата на германското правителство.

Подаването на документите за първично публично предлагане става няколко дни, след като компанията обяви, че Qatar Investment Authority е закупил дял в CureVac като част от рунда за финансиране за 126 млн. долара. Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline обяви в началото на миналата седмица, че е придобила 10% в германското дружество. Базираната в Тюбинген CureVac, която също така е подкрепена финансово от Microsoft, е пионер в т.нар. РНК подход за разработване на ваксини и моноклонални антитела (mAbs) за инфекциозни заболявания. Тя има няколко вече съществуващи продукта, като например mRNA ваксини, която обаче все още не е одобрена за използване при лечение.