🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пандемията само ще забави сливанията и придобиванията във фармацевтичната индустрия

Секторът беше привлекателен за сделки след финансовата криза, сега се очаква същото

Бизнес под сянката на коронавирус - така накратко може да бъде определена годината за фармацевтичната индустрия. Глобалните сливания и придобивания (М&А) на практика замряха, дори в една седмица от април не беше сключена нито една сделка за над 1 млрд. долара, което се случва за първи път от 2004 година. А след като през миналата година бяха сключени 11 413 сделки за общо 767 млрд. долара, до последната седмица на април броят им е бил на най-ниското ниво от 2013 г., показват данните на доставчика на специализирана информация Refinitiv.

Фармацевтичният бизнес естествено не е изключение от създалата се глобална криза в резултат на пандемията. Експерти обаче са на мнение, че сделките в него ще продължат, след като инвеститорите решат, че пандемията от коронавирус е отшумяла.

Еднакви проблеми за всичкиМ&А

Част от проблема в сегашната ситуация е, че никой не може да проведе срещи или да не спазва карантинните мерки, почти е невъзможно да се провери на място компанията или счетоводните й книжа. Цените на акциите се понижиха и компаниите по целия свят се опитват да се справят с невижданата досега криза. Много програми за държавна помощ се изпълняват трудно, а мощни групи като Disney и Coca-Cola усещат спад на приходите. Ясно е, че колкото по-дълго продължи блокадата, толкова по-голям ще става натискът върху икономиката и компаниите, особено ако се стигне до нови вълни на зараза с коронавируса.

В сегашната ситуация на понижение на акциите трудно компания без сериозни проблеми ще се съгласи да бъде купена. Подобно решение на борда на директорите би изглеждало глупаво или отчаяно, ако цените продължат да се възстановяват.

Купуването сега е също толкова рисковано. Перспективите за толкова много бизнеси остават твърде неясни, че е почти невъзможно да се каже дали са на добри цени в момента. И инвеститорите, които се страхуват от плащане на по-висока цена, са доста предпазливи.

Трансграничните сделки изглеждат особено рискови в момента. Протекционистичните настроения нараснаха още преди удара от пандемията и срива на акциите. Индия въведе мерки срещу китайските чуждестранни инвестиции, а еврокомисарят по търговията Фил Хоган предупреди търговските министри на съюза да засилят контрола върху чуждите поглъщания. Австралия вече затегна правилата си, Швеция се стреми да направи същото.

Какво означава това за M&A? Ако погледнем последната финансова криза, големите сделки би трябвало да намалеят. Данните на Refinitiv показват, че след нея сделките не се върнаха на нивото от 2007 г. цели осем години. "През последните пет години компаниите можеха да направят всичко - да изплащат дивидент, да изкупуват дялове, да придобиват. Това вече не е така", казва Блеър Ефрон от Centerview Partners пред Financial Times. "Сега ще става въпрос за разпределение на капитала, правят ли инвеститори като вас и имате ли добри резултати в M&A."

По-малките сделки и секторите, които са по-леко засегнати от кризата, вероятно ще се възстановят първо. Още през 2009 г. фармацевтичните компании бяха привлекателна цел, този път може да са финанси и технологии.

Основателни надежди

Във фармацевтичната индустрия често има слухове за поглъщания. Редица експерти смятат, че спекулациите и самите сделки могат отново да излязат на преден план, след като епидемията от коронавирус отшуми, което би имало полза за борсово търгувани фондове като SPDR S&P Pharmaceuticals ETF и VanEck Vectors Pharmaceutical ETF.

Спадът на пазарната стойност за биофармацевтичните компании и необходимостта от диверсификация на портфейлите поставят основата за скок в M&A през 2020 г., дори когато пандемията на коронавирус и променливостта на пазара ограничат дългосрочните сделки, пише S&P Global Market Intelligence.

Наблюдателите на сектора считат, че когато нестабилността на пазара намалее и коронавирусът бъде овладян и няма да е толкова голямо притеснение за инвеститорите, сливанията и придобиванията във фармацията ще се покачат.

Въпреки че спадът на пазара и фокусът върху дейности, свързани с вируса, забавят сключването на сделки, условията за скок на M&A са налице, тъй като оценките на компаниите са по-ниски, а необходимостта от средства изпразва джобовете на производителите на лекарства, смятат банкери.

Както отбелязва Андреас Дирнагъл, управляващ директор и ръководител на глобалните проучвания в областта на здравеопазването в Mitsubishi UFJ Financial Group, избраните области от биофармацевтиката биха могли да привлекат интерес от по-големите купувачи на лекарства. "Разработката на ваксина може да спечели нов интерес към усилията да се справят с евентуални епидемии, казва Дирнагъл пред S&P Global Market Intelligence.

Повод за оптимизъм е също така активността при фармацевтичните сделки през миналата година. Нещо повече, това е продължение на дългосрочна тенденция. През последните пет години във фармацевтичната индустрия са сключени над 400 сливания и придобивания, особено в подсекторите на терапевтичните категории за генна и имунна терапия и онкозаболявания.

Активността при сделките зависи от множество фактори, а при по-тежки пазарни условия през последните години нараснаха стратегическите придобивания. Фармацевтичният сектор от известно време се бори с потенциалното въздействие на компаниите от т.нар. Big Data и Big Tech. Безспорно иновации като изкуствен интелект и машинно обучение издържат на перспективата за далеч по-ефективно и персонализирано здравеопазване. Но засега взаимодействието между Big Tech и Big Pharma е ограничено, отбелязва Майкъл Джуъл, партньор и ръководител на Head of Healthcare & Life Sciences в Cavendish Corporate Finance. Досега Big Tech повече си сътрудничеше, отколкото да се конкурира с Big Pharma. Например Gilead си сътрудничи с Google Verily за изучаване на имунни нарушения, а GlaxoSmithKline си партнира с Alphabet - компанията майка на Google.

Но точно както Big Tech навлезе в много други индустрии, има всички основания да мислим, че ще се интересуват от възможностите да се насочат към сектора. Затова и Джуъл очаква повече опити за "дигитални сделки" между технологичните компании и фармацевтичния сектор. Големите играчи във фармацевтичната индустрия обаче ще се стремят да защитят позициите, доказателство за което са редица мегасливания през последните години - миналата година Bristol-Myers Squibb придоби Celgene за 74 млрд. долара, а AbbVie купи Allergan за 63 млрд.

В действителност през последните десет години във фармацевтичната индустрия са сключени повече сделки на цена над 40 млрд. долара, отколкото във всеки друг сектор, припомнят експертите и са сигурни, че мегасливанията ще продължат. Но има друга причина за тази тенденция заедно с консолидацията на пазара и икономията от мащаба на бизнес иновациите. Именно сливанията може да са пътят към създаването на по-големи компании, които да имат портфолио с по-иновативни продукти, без да поемат риска от нуждата от големите инвестиции в развойна дейност. Стратегическите инвестиции могат да доведат до това по-голям фармацевтичен играч да придобие по-малка биотехнологична фирма.

Проучвания на консултантската компания McKinsey установяват, че между 2001 и 2016 г. делът на приходите, идващи от иновации извън големите фармацевтични компании, нараства от 25% на почти 50%. Тази тенденция е малко вероятно да спре скоро, защото инвестициите в

иновации са скъпо и рисково начинание. От такива придобивания могат да се възползват и по-малки фирми, защото изпитанията на лекарства на късен етап не само са много скъпи, а трябва да извървят и дълъг път за одобрение от регулаторите.

В бъдеще глобалната икономика ще разчита на фармацевтичната индустрия да "произвежда" решения и много от водещите компании, които сега участват в надпреварата за ваксини и лекарства срещу новия коронавирус, ще трябва да оправдаят тези очаквания.

Промяна на правилата

Компаниите са изправени пред драстична "промяна в правилата" по отношение на сливанията и придобиванията, тъй като пандемията създаде шок с огромни размери с безпрецедентно социално и икономическо въздействие. Въпреки това обаче някои глобални бизнеси продължават да планират големи програми за трансформация. Проучването Barometer Capital Confidence на консултантската компания EY показва, че повече от половината (56%) ръководители в световен мащаб все още планират да осъществят придобиване през следващите 12 месеца като част от програмите им за трансформация.

Това на пръв поглед е изненадващо заради ситуацията по света. Бизнес ръководителите обаче трябва да разгледат кризата в дългосрочна и краткосрочна перспектива - да реагират сега, но да се подготвят за бъдещето и да мислят дори отвъд него, се казва в доклада.

Фактът, че намеренията за сливания и придобивания не се свиват драстично, не е изненада - концепцията за трансформация на бизнесите чрез подобни сделки отдавна е популярна сред бизнес лидерите. Придобиванията може да се окажат мощно средство за ускоряване на растежа. Поне това показва опитът по време на финансовата криза от 2008 г., когато редица компании предприеха смели стратегически трансформации, включително придобиване на висококачествени активи, които допринесоха за по-бързия растеж след това.
Все още няма коментари
Нов коментар