🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Аурубис" увеличава производството към края на юни

Заводът в Пирдоп е преработил над една пета повече концентрат, отколкото преди година

През миналата година производството беше по-слабо заради спиране за ремонт
През миналата година производството беше по-слабо заради спиране за ремонт
През миналата година производството беше по-слабо заради спиране за ремонт    ©  Цветелина Белутова
През миналата година производството беше по-слабо заради спиране за ремонт    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медодобивната компания "Аурубис България" е увеличила производството си към края на юни. Това показва отчетът на германската група Aurubis, която е собственик на завода в Пирдоп, за деветмесечието на финансовата 2019/2020 г. Ръстът идва, след като преди година в българското предприятие имаше временно спиране на работата за ремонт и обемите тогава бяха по-ниски. Заради по-високите цени на благородните метали, които групата произвежда в някои от заводите си, приходите на сегмента, към който принадлежи "Аурубис", се повишават с 5% на годишна база.

Производство

Преработката на меден концентрат в Пирдоп се е увеличила с повече от една пета (виж таблицата) за деветмесечието, а само за трите месеца от април до юни тази година обемите са нараснали с 63%, главно заради по-слабите резултати покрай ремонта миналата година. Това е компенсирало по-малките количества, преработени в завода в Хамбург, където е имало спиране за планов ремонт през първото финансово тримесечие (октомври - декември 2019 г.). Увеличената преработка е довела до ръст на произведените катоди (мед с висока чистота), както и до по-големи обеми сярна киселина, която се получава като страничен продукт. "Аурубис" произвежда също медни аноди, които подлежат на допълнително рафиниране, но групата не публикува отделни данни.

Финансови резултати

Приходите на сегмента "Рафиниране и преработка на метали", в който освен "Аурубис" влизат още шест завода на групата, се увеличават с 5% до близо 8.2 млрд. евро за деветмесечието. Главната причина за това са по-високите цени на благородните метали, които Aurubis произвежда. Приходите на цялата група се повишават с 2% до 8.9 млрд. евро. Оперативната печалба преди данъци (EBT), която е един от ключовите показатели, следени от акционерите, нараства с 6% до 133 млн. евро.

Това е първият отчет на групата, който консолидира резултатите, макар и само за месец, на белгийско-испанската Metallo Group, която Aurubis придоби в края на май. Единият от двата завода на Mеtallo - този в Берсе (Белгия), е включен в сегмента на българската "Аурубис". Другият завод се намира в Беранго (Испания).

Все още няма коментари
Нов коментар