🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЧЕЗ и "Аурубис" ще изградят най-големия соларен парк за собствено потребление

Централата с мощност 10 мегавата ще бъде изградена на площадката на завода в Пирдоп

Ръководителите на двете компании подписаха договор за изграждане на проекта, който ще бъде разположен върху рекултивирано старо депо на завода
Ръководителите на двете компании подписаха договор за изграждане на проекта, който ще бъде разположен върху рекултивирано старо депо на завода
Ръководителите на двете компании подписаха договор за изграждане на проекта, който ще бъде разположен върху рекултивирано старо депо на завода    ©  ЧЕЗ/Аурубис
Ръководителите на двете компании подписаха договор за изграждане на проекта, който ще бъде разположен върху рекултивирано старо депо на завода    ©  ЧЕЗ/Аурубис

Най-голямата фотоволтаична централа за собствено потребление ще бъде изградена от "ЧЕЗ ЕСКО България" на площадката на медодобивния завод "Аурубис" в Пирдоп. Тя ще бъде с мощност 10 мегавата, което я прави и най-големия соларен парк въобще в страната през последните години.

Проектът е изгоден и за двете страни, тъй като ще помогне на ЧЕЗ да изпълни ангажиментите си за енергийна ефективност, а металургичното предприятие ще оптимизира потреблението си на енергия. Централата се очаква да бъде готова след година и половина. Стойността на проекта не е обявена, но ако се сравнява с подобни инвестиции в съседни държави, може да се преположи, че е около 5 млн. евро.

Смисълът на проекта

Соларната централа ще се изпълнява от компанията "ЧЕЗ ЕСКО България", част от групата на ЧЕЗ. Върху терен от 104 дка на площадката на "Аурубис" ще бъдат монтирани 20.2 хил. фотоволтаични панела. На практика те ще бъдат разположени върху т.нар. Синя лагуна - някогашното депо за отпадни води, което беше рекултивирано след приватизацията на завода.

Освен чисто екологичен ефект, проектът има и икономическа логика. С изграждането на новата мощност "Аурубис" ще оптимизира външното потребление на електроенергия с около 11 700 МВтч на година (достатъчно за 2500 домакинства), като за период от 15 години общото производство ще възлезе на близо 170 хил. МВтч, казаха от двете компании в общо съобщение. Централата ще покрива средно 2.5% от консумацията на електроенергия на предприятието и до 20% в дневните пикови часове.

Металургичният завод е един от най-големите консуматори на енергия, като по данни за 2018 г. потреблението му е било близо 490 хил. мВтч. Това е и причината енергийните разходи да са значителни, като за 2018 г. компанията е платила над 81 млн. лв. за електроенергия, според отчета й.

Централата не само ще намали консумацията на "Аурубис" на ток от мрежата, но и ще спести разходи - при ВЕИ централи за собствени нужди не се заплащат допълнителните такси като "Задължение към обществото", както и налогът от 5% върху стойността на произведената енергия. Също така няма разходи за достъп и пренос по мрежата.

Докато инвестицията бъде изплатена по всяка вероятност "Аурубис" ще продължи да плаща досегашните си сметки за ток на доставчика си "ЧЕЗ трейд". Спестената електроенергия обаче ще помогне на групата на ЧЕЗ да изпълни ангажиментите си за постигане на енергийна ефективност.

Партньорите

Изграждането на соларна централа на площадката в Пирдоп е част от плановете на "Аурубис" за диверсификация на енергийните източници. "Нашата стратегия е до 2030 г. да произвеждаме 20% от необходимата ни електроенергия от собствени възобновяеми източници", коментира изпълнителният директор Тим Курт в съобщението. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал пък посочва, че това е добър пример за постигане на единство между опазването на природата и реализация на проекти, свързани с енергийната ефективност.

Компанията "ЧЕЗ ЕСКО България" предлага цялостни енергийни решения - изграждане до ключ, експлоатация и поддръжка на ВЕИ, индустриални системи, климатизация и осветление. Партньорът й в проекта "Аурубис" е част от германската група Aurubis и втората по големина компания в България с общи приходи от над 5 млрд. лв. за 2018 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • - 1
    • + 8

    Браво! Най-сетне нещо смислено в областта на енергетиката. И чудесен пример как може новите екологични стандарти да се следват по икономически изгоден начин. Трябват само жеалние и експертиза - за съжаление силно дефицитни качества в България!

    Нередност?
  • 3
    malevv avatar :-|
    malevv
    • + 6

    Супер! А БСП още лъжат старците, че ядрения ток от Белене ще е най-евтин.

    Нередност?
  • 4
    fsn avatar :-P
    fusion
    • + 1

    Наивници, ако не бяха директните субсидии и задхлжението за енергийно спестяване, което си е едминистративна принуда, аурубис нямаше да извади и една стотинка за тея огледала върху най-веротно някое красиво българско кътче...ама като е пълно със розови папагали-наивници..нека ръкопляскат...

    Нередност?
Нов коментар