Печалбата на "Аурубис" нараства с над 50% за последната година

Заводът в Пирдоп е произвел 8% повече чиста мед

Общо 223 хил. тона медни катоди е произвел заводът в Пирдоп за последната година
Общо 223 хил. тона медни катоди е произвел заводът в Пирдоп за последната година
Общо 223 хил. тона медни катоди е произвел заводът в Пирдоп за последната година    ©  Цветелина Белутова
Общо 223 хил. тона медни катоди е произвел заводът в Пирдоп за последната година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медодобивната компания "Аурубис България" е увеличила печалбата си с повече от 50% за последните 12 месеца. Това показва отчетът на германската група Aurubis за финансовата 2019/2020 г., която приключва в края на септември. Заводът в Пирдоп е постигнал нетна печалба от 136.2 млн. евро (266.4 млн. лв.) по международните счетоводни стандарти спрямо 90.7 млн. евро за предходната финансова година. Макар че резултатът за календарната година по българските стандарти ще е различен, груповите данни като цяло дават доста добра представа за общото представяне на компанията.

Финансови резултати

Значителният ръст, който отбелязва българското дружество, идва след две години на спад, като само миналата година печалбата намаля с 25%. С повишението сега обаче "Аурубис" на практика заличава голяма част от спада, макар че все още не достига рекордните в историята си 176.5 млн. евро, които отчете през 2016/2017 г. По българските стандарти за 2019 г. финансовият резултат на компанията е 265.8 млн. лв.

Групата Aurubis дава другите финансови данни по сегменти. Звеното "Рафиниране и преработка на метали", към което принадлежи "Аурубис България", повишава приходите си с над 7% до 11.5 млрд. евро. В него влизат също заводите в Хамбург, Люнен (Германия) и Олен (Белгия), предприятията за медни продукти в Емерих (Германия) и Авелино (Италия), както и двата рециклиращи завода на белгийско-испанската Metallo Group, която Aurubis придоби в края на май 2020 г. и чиито резултати (за четири месеца) са консолидирани за първи път. Увеличението на приходите в сегмента се дължи най-вече на по-високите цени на благородните метали, каквито не се произвеждат в завода в Пирдоп.

Звеното "Рафиниране и преработка на метали" повишава леко и оперативната си печалба преди данъци (EBT), която достига 313 млн. евро спрямо 304 млн. евро предходната година. Благоприятно на резултата са се отразили по-високите такси за рафиниране на скрап и увеличеното количество рециклирани метални отпадъци (частично заради включването на заводите на Metallo). Значително се е увеличила и преработката на концентрати, особено в българския завод, но таксите за преработка и рафиниране на меден концентрат са били по-ниски заради пазарни фактори. Отрицателно върху печалбата са се отразили по-ниските цени на сярната киселина, която заводите продават като страничен продукт, както и спадналото търсене на медни продукти заради коронавируса.

Производство

От групата отчитат много добро ниво на производство в металургичните заводи. Преработени са били общо 2.4 млн. тона концентрати спрямо 2.2 млн. тона предходната година. Временното спиране за ремонт на завода в Хамбург в края на 2019 г. е повлияло негативно на преработените количества. Подобни прекъсвания имаше и предната година, включително в Пирдоп.

През последната финансова година леко намалява производството на катоди (мед с висока чистота) в заводите в сегмента, като са произведени общо 1.031 млн. тона спрямо 1.075 млн. тона заради ремонти в заводите в Олен и Люнен. В България обаче компанията е произвела повече катоди - общо 223 хил. тона за последната финансова година спрямо 207 хил. тона предходната (ръст от 8%).

През първата половина на финансовата година търсенето на катоди е било стабилно като цяло. С възстановяването на производството в Китай след локдауна търсенето на катоди там се е повишило осезаемо през третото тримесечие (април - юни) отчасти заради увеличените инвестиции в мрежова инфраструктура. Благодарение на това продажбите на медни катоди на групата Aurubis в Азия са нараснали, което до голяма степен е компенсирало липсата на търсене на медни продукти в Европа.

Увеличената преработка на концентрати е довела и до ръст на производството на сярна киселина, като количеството е достигнало 2.272 млн. тона (2.101 млн. тона за миналата година). След силното търсене през първото тримесечие на финансовата година в началото на 2020 г. пазарът е станал силно волатилен заради избухването на епидемията в Китай. Затварянето на провинция Хубей, където се намират най-големите производители на торове в страната и съответно най-големи клиенти на сярна киселина, е довело до засилване на китайския износ, което е подкопало цените, посочват от Aurubis.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    "... Увеличението на приходите в сегмента се дължи най-вече на по-високите цени на благородните метали, каквито не се произвеждат в завода в Пирдоп..."

    Заводът в Пирдоп доколкото съм чел произвежда суровините за завода в Хамбург, обработени до определена ниска чистота. В Германия имало по-ниска цена на електричеството, което било основанието кнайният продукт и основната печалба да не остава в България. А може по средата им да стои офшорна компания, каквато е схемата за износ на печалба от повечето чужди "инвеститори". Нашата цветна металургия винаги е била на голяма печалба. Разликата е в това кой и къде крие печалбата. Разлика има и в отпадъците - кой и къде ги складира.

    Нередност?
  • 3
    plamen.iv.ivanov avatar :-P
    Plamen_
    • + 1

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    :D :D :D поздравления, г-н бизнес гуру, успяхте да разкостите, анализирате и дадете модел за промяна на бизнес за няколко милиарда в рамките на 3 изречения глупости.
    важното е, че "доколкото сте чувал" е достатъчно за това :D

    Нередност?
  • 4
    zse27621867 avatar :-|
    ГеоргиП

    До колкото знам Гранд Истърн Маркет имат същия лиценз от министерството на икономиката като ДПМ.

    Нередност?
  • 5
    lac42623960 avatar :-P
    Dancho

    Да и са доста надеждни в отношеията към клиентите си.

    Нередност?
  • 6
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Коректна фирма са да, преди дни даже публикуваха лиценза от министерството на икономиката в отговор на спекулациите че са измамници!

    Нередност?
  • 7
    jve15622118 avatar :-|
    Elena

    Аз лично съм много доволна от тях! Имат уникални услуги на доста ниски тарифи като Робин Худ в САЩ.

    Нередност?
  • 8
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Здравейте, доста добре са позиционирани от към банкери, НАП и разни други институции и с тях няма да имате проблеми.

    Нередност?
  • 9
    Toshko7 avatar :-|
    Todor

    Освен че са добре позиционирани, удрят по едно рамо на клиентите си, когато могат да помогнат с нещо.

    Нередност?
  • 10
    zvv07622118 avatar :-|
    Alex
    • - 1

    Ще бъде добре българското злато да се добива от българска фирма, вместо да ни грабят чужденците...

    Нередност?
Нов коментар