🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавното "Монтажи" продължава да работи на загуба

Дружеството трябваше да прави спешен ремонт на язовири за 500 млн. лв., но приходите му не показват това да се случва

Държавната компания трябваше да ремонтира спешно над 180 язовира (снимката е илюстративна).
Държавната компания трябваше да ремонтира спешно над 180 язовира (снимката е илюстративна).
Държавната компания трябваше да ремонтира спешно над 180 язовира (снимката е илюстративна).    ©  Юлия Лазарова
Държавната компания трябваше да ремонтира спешно над 180 язовира (снимката е илюстративна).    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавното "Монтажи" си е поставило за цел да увеличи продажбите си и да излезе на минимална печалба от 200 хил. лв. в края на годината. Това за пореден път се посочва в отчета на дружеството, което е част от Държавната консолидационна компания (ДКК). Макар че приходите за първото полугодие се увеличават леко до 15 млн. лв., те са далеч от сумата от 500 млн. лв., предоставена от ДКК преди две години, с които "Монтажи" трябваше да направи спешен ремонт на язовири. Към края на юни предприятието отново отчита загуба, макар и по-малка, отколкото преди година. В доклада си ръководството пък предупреждава, че подобряването на резултатите може и да не се случи заради епидемията от коронавирус.

Какво работи

"Монтажи" повишава приходите си с 24% до 15 млн. лв. през първите шест месеца на 2020 г. (виж таблицата), показва отчетът на компанията. Малко над половината от сумата са нетните приходи от продажби, които са резултат от плащания по приключени поръчки, а друго по-съществено перо е незавършеното производство.

В същото време преди две години компанията получи половин милиард лева от ДКК, като с парите трябваше да бъдат направени спешни ремонти на 182 язовира в страната. Проектите дълго време се пазеха в тайна, докато наскоро "Капитал" спечели дело по Закона за достъп до обществена информация и получи актуални данни към януари 2020 г. От тях става ясно, че към средата на месеца "Монтажи" е работело по 17 язовира, а получените дотогава пари са били едва 4.2 млн. лв.

Това обаче не е единственият голям проект на държавното дружество. На него беше възложено и спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник по време на водната криза в града, чиято стойност е около 20 млн. лв. Отново преди две години компанията подписа рамково споразумение с друга държавна фирма - "Еко антрацит", според което "Монтажи" трябва да рекултивира стари мини срещу 120 млн. лв. в срок от четири години. От приходите на компанията обаче не личи тя да работи по такива големи проекти.

Капацитет под въпрос

Капацитетът на "Монтажи" да изпълнява такива големи договори също е спорен, тъй като в компанията и всичките й териториални бази работят по-малко от 190 души. В същото време липсва информация дали някакви дейности са възложени на подизпълнители.

От отчета към средата на годината се вижда, че разходите също се повишават, достигайки 15.2 млн. лв. Най-значително е увеличението при разходите за материали, но най-съществен дял (близо две трети) имат разходите за външни услуги - 9.7 млн. лв. Краткото обяснение на ръководството е, че "това е свързано със специализираната дейност, която извършва дружеството". Все пак "Монтажи" успява значително да намали загубата си. В баланса й обаче стоят над 8 млн. лв. непокрита загуба от предишни години.

По-малко дивиденти за ДКК

Приходите от дивиденти на Държавната консолидационна компания (ДКК) намаляват значително през първата половина на годината, показва отчетът на дружеството. Към края на юни ДКК е получила 13.1 млн. лв. от участията си в дъщерни дружества спрямо 20.9 млн. лв. година по-рано.

ДКК консолидира държавната собственост в множество различни предприятия, голяма част от които практически без дейност. Сред по-големите са военните заводи ВМЗ, "Авионамс" и търговецът "Кинтекс", производителят на млечни продукти "Ел Би Булгарикум", както и строителната "Монтажи".