🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавният резерв ще ремонтира петролната си база в Антон

Създаването на държавна петролна компания вече се подготвя, като правилникът й се очаква да е готов до края на септември

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" планира реконструкция на петролната си база в софийското село Антон. Това става ясно от изпратено в началото на юни уведомление за инвестиционно намерение за реконструкция и модернизация на петролната база на държавния резерв в селото до столичната регионална екоинспекция.

Възложител е държавната агенция. В средата на юни ведомството е обявило и обществена поръчка за почистване, обследване и калибриране на резервоарите си в Сливен, Поликраище, Първомай и Антон. Прогнозната й стойност е 850 хил. лв. без ДДС, което от агенцията окачествяват по-скоро като текуща тяхна задача.

Ремонтът на склада най-вероятно е част от новото държавно меганачинание на кабинета Борисов - да се създаде Държавно предприятие "Държавна петролна компания" - ДП ДПК, която да влезе на пазара на едро и дребно с горива, като беше обявен план за верига от 100 бензиностанции. За целта тя ще използва складовете на държавния резерв, като източници от изпълнителната власт твърдят, че не всички са в нужното пазарно и митническо състояние.

Министрите заминаха, планът остана

Създаването на държавно предприятие за горива стана възможно с бързи корекции в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Те бяха гласувани окончателно от парламента в средата на юли, като проектите на резерва за подготовка на складове и резервоари са от месец по-рано.

Официално създаването на ДПК беше припознато от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Впоследствие те бяха отстранени от постовете си като министри на Делян Пеевски. При обявяването на проекта за навлизане на държавата на пазара на горива, представители на сектора изказаха предположението, че промяната се прави, за да се измести лидерството с помощта на държавата от "Лукойл България" към друг играч. А намесата на държавата най-вероятно ще доведе до изкривяване на пазара за всички останали компании, които за разлика от държавното предприятие могат да фалират. Министрите Горанов и Караниколов бяха сменени, проектът обаче явно остава в ход.

Сега според източници от пазара се готви правилника на компанията, като той трябвало да бъде готов до края на септември. Очаква се и прехвърляне на служители от агенцията към ДПК.

Базата в Антон

Към момента държавният резерв има два оперативни и два склада, които не се използват, съответно в Сливен и Поликраище и вторите - в Антон и Първомай. През 2000 г. в базата в Антон избухва голям пожар, като се запалва гориво на държавния резерв.

Към момента базата в Антон за складиране и съхранение на нефтопродукти и по-специално за дизелово гориво разполага с 9 резервоара с по 5000 кубични метра вместимост. Инвестиционното предложение според документите подадени до РИОСВ - София, предвижда изграждането на жп естакада с обем 12 жп цистерни, автоналивна естакада с капацитет 4 автоцистерни, реконструкция на административната сграда и изграждане към нея на командна зала, пречиствателно съоръжение, водопровод, канализация, пътища и тротоари и т.н.

Нови площи няма да са необходими, като всичките реконструкции ще са на мястото на съществуващи в момента, но нефункциониращи съоръжения, пише в инвестиционното намерение.

Министерството на икономиката така и не предостави сметка за средствата, които държавата ще трябва да налее в новото държавно начинание. Проектът за ремонт на базата в Антон най-вероятно би трябвало да се наследи от бъдещата държавна компания, която да стане съвъзложител. Досегашната практика на сключване на договори от резерва обаче поставя под съмнение как ще се случат всички проекти в бъдеще и как ще се разходват държавните пари.

Преди няколко години стана ясно, че агенцията е имала сключени рамкови договори за ремонт на базите си с два консорциума, зад които прозират фирми, които преди бяха свързвани с депутата Делян Пеевски - "МКИ-Водстрой" ДЗЗД и "Енстрой" ДЗЗД. Тези рамкови споразумения са подписани в края на 2007 г., когато Пеевски е зам.-министър на бедствията и авариите, отговарящ за резерва (и все още няма връзки с "Водстрой 98").

И масово калибриране

Отделно от базата в Антон в ход е и поръчка за избор на изпълнител на услуги по почистване на резервоари и тръбопроводи, инфраструктура и съоръжения, събиране, транспортиране и предаване за оползотворяване и/или обезвреждане на отпадъчни нефтопродукти; обследване и калибриране на резервоари и тръбопроводи.

В поръчката са изброени и броят и обемът на резервоарите на агенцията: 3 броя резервоари с обем 50 000 m3, 12 - с обем 20 000 m3, 3 - с обем 10 000 m3, 29 - за по 5000 м3, 6 резервоара с обем 2000 m3, 4 броя за по 500 m3, 10 броя резервоари с обем 400 m3, един с обем 200 м3, 17 броя резервоари с обем 50 m3, 1 - с обем 40 m3, 4 - с обем 2.5 m3.

Услугите ще се възлагат по необходимост и чрез писмена заявка за всеки конкретен резервоар от съответното регионално поделение, като извършването на услугата трябва да започне до 5 дни след заявката. За всеки обем резервоар е дадено различно време за почистване, обследване и калибриране. Най-много е времето съответно за най-големия - 20 дни за почистване. Това, което е видно към момента, е, че има една оферта на обединението "Ойл Танк Сървисиз".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-(
    sfasaf

    Господи, тези ще ни оставят АЕЦ Белене, нова държавна компания и спрян газопровод на тръгване. Да сме живи и здрави негласуващият и аполитичен български народ!

    Нередност?
Нов коментар