Ударното нахлуване на държавата на пазара на горива

Аудиокоментар на Калина Горанова за ефектите върху бизнеса и върху крайните потребители от решението на властта да създаде "Държавна петролна компания" и верига бензиностанции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредният икономически сектор, в който държавата реши да нахлуе ударно като играч, е пазарът на горива. Тази седмица финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов обявиха създаването на "Държавна петролна компания", която ще управлява държавния петролен резерв и собствена верига от бензиностанции. Начинанието е поредното в серията "държавен капитализъм", упражняван последователно от третото правителство на Бойко Борисов.

Това е темата на новия епизод на подкаста "Гласът на Капитал". Гостува транспортният репортер на "Капитал" Калина Горанова. Тя разказва какво е смущаващото в плановете на властта и коментира какви ще са ефектите от смяната на политиката към горивата върху участниците на пазара и върху крайните потребители.

В епизода ще научите още каква е връзката на този сюжет с оттеглянето на Валентин Златев от ръководството на "Лукойл" и на компанията като предпочитан партньор на държавния резерв.

Бележка от редактора: Разговорът е записан на 21 май.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Изненадващият ДДС подарък на Борисов

Аудиокоментар на икономическия редактор Вера Денизова за предложението данъчната ставка за заведенията да се намали на 9% и ефектите, които то ще има върху бранша и данъчната политика.

Все още няма коментари
Нов коментар