"Солвей Соди" изгражда нова инсталация за сода бикарбонат

Продуктът се използва основно в животински храни и за газоочистване, капацитетът ще се увеличи 7 пъти

Солвей Соди    ©  Солвей Соди
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девненският производител на калцинирана сода "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, започна изграждане на нова инсталация за производство на сода бикарбонат. Проектът ще увеличи капацитета около 7 пъти, а причината е растящото търсене на продукта, който се използва основно в животински храни и индустриални съоръжения за очистка от вредни газове. От компанията не казват каква е планираната инвестиция, но уточняват, че ще се финансира със средства на групата.

Проектът

Проектът предвижда изграждане на нова инсталация за производство на сода бикарбонат с капацитет 200 хил. тона годишно. За сравнение, в момента заводът в Девня може да прави 30 хил. тона бикарбонат като съпътстващ продукт за хранителни и технически цели, а през миналата година производството е било 25.8 хил. тона. Основният продукт на предприятието е калцинирана сода.

Компанията подготвя проекта от няколко години, като премина през процедура по оценка на въздействието върху околната среда, която миналото лято беше одобрена. Решението за инвестицията се дължи на растящото търсене на бикарбонат, който е суровина за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, храненето на животни и др. Изпълнението на проекта беше забавено леко от пандемията и последвалата икономическа криза, но вече тече.

"Изграждането на новата производствена линия започна тази година, като тя ще произвежда сода бикарбонат с приложение в изхранването на животни BicarZ и газоочистка SOLVAir. Търсенето на натриев бикарбонат се оказа устойчиво в миналото и дори по време на кризата с Covid-19", казаха от компанията. Оттам добавиха, че линията ще представлява високотехнологично модерно предприятие и ще създаде десетки нови работни места в компании-подизпълнители, но няма да повлияе на числеността на персонала на "Солвей Соди". Заедно с филиалите си в момента компанията има близо 600 работници.

Инвестиция

За проекта си за ново производство на сода бикарбонат компанията наскоро получи сертификат за инвестиция клас "А" от Българската агенция за инвестиции. Заедно с нея сертификати бяха дадени на още две компании, като от икономическото министерство тогава съобщиха, че трите инвестиции са за общо 70 млн. лв. Другите два проекта са на "Ди Би карго България" за диверсификация на съществуващо предприятие в Карлово, където дъщерното дружество на Deutsche Bahn миналата година купи пустеещия вагоноремонтен завод, и на IT компанията "Скейл фокус".

От "Солвей Соди" не коментирах каква сума ще бъде вложена в разширението на производството. От стимулите, на които сертификатът дава право, компанията обяви, че ще използва подкрепа за подобряване на инфраструктурата на региона чрез рекултивация на главния път, водещ от пристанището.

Приложение

Натриевият бикарбонат (известен като сода за хляб) се използва главно в приложения, свързани с контрола на емисиите във въздуха и храненето на животни. Продуктите и технологиите SOLVAir имат приложение в индустриални горивни инсталации за очистка на киселинни газове и се използват от предприятия в циментовата, стъкларската и металургичната промишлености, инсинератори, индустриални котли, ТЕЦ-ове и др. Натриевият бикарбонат BicarZ пък е продукт при храненето на различни видове животни и птици и е особено важен за регулиране на фосфора във фуражите на преживните животни, обясниха от "Солвей Соди".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар