🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как бизнесът може да спечели от либерализацията на енергийния пазар

Изборът на сигурен доставчик на електроенергия гарантира спокойствие на фирмата

Как бизнесът може да спечели от либерализацията на енергийния пазар
Как бизнесът може да спечели от либерализацията на енергийния пазар
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийният пазар в България се либерализира и това означава, че бизнес потребителите трябва сами да договорят цените за електроенергията си и условията, по които я купуват на свободния пазар. Това е ключова стъпка, защото отваря възможност за конкуренция в сектор, който по традиция е отвикнал от това, и е от полза за крайните потребители.

Какво означава това?

Трябва да изберете сигурен доставчик на електроенергия, който да ви предложи най-добрите условия. Необходимо е да проучите различните доставчици - да проверите репутацията, собствеността, финансовата стабилност и опита им през годините.

За да стартирате процеса, е задължително да отправите запитване и да предоставите информация за потреблението си - поне една месечна фактура. В отговор следва да получите персонална консултация, оферта и анализ на спестяванията. Така ще можете да изберете условия според спецификата на вашия бизнес. Ние от "Синергон енерджи" поемаме грижата за административните аспекти на процеса по прехвърляне и защитаваме интересите на клиентите си по всички въпроси, свързани със снабдяването им с електрическа енергия.

Срокове

Ако не сте се възползвали от правото си на избор, от 1 октомври 2020 г. за вас ще влязат в сила служебно определени цени и условия за доставка на електроенергия със срок до 30 юни 2021 г. Това дава на бизнеса и още една отсрочка за избор на доставчик, но е важно да се знае, че условията през този втори период ще са неизгодни. Затова съветваме собствениците на бизнес, дори да не са избрали доставчик до 1 октомври 2020, да не губят време.

Важни условия в договора за доставка на електроенергия

От голямо значение е срокът на договора и дали договорените условия могат да бъдат променяни, преди той да изтече. Това става чрез клауза за неустойка, която трябва да е реципрочна както за търговеца, така и за вас - едната страна гарантира, че няма да променя условията, а другата, че ще закупува енергията. Цените са определящи, но и са повод за засилено внимание - ако получите твърде атрактивна цена на фона на останалите, трябва отново да прочетете внимателно договорните условия. Съветваме да проверите дали можете да разчитате на експертно съдействие от страна на търговеца по всяко време и във всяка точка на страната.

Вашият бизнес е ценен. Изберете партньор, който също го цени.

За нас

"Синергон енерджи" е изцяло българска компания и сме горди, че през последните години успяхме да се утвърдим като един от големите и стабилни доставчици на електроенергия в България. Като част от групата на "Синергон холдинг" представляваме интересите на над 160 000 акционери и спазваме най-високи стандарти за финансова стабилност и качество на предлаганите услуги. Индивидуалният подход е основополагащ за отношенията ни с нашите клиенти и партньори. Ръководени от тази философия, ние от "Синергон" отделяме необходимото време на всеки бизнес, за да разберем нуждите му отвъд доставките на ток.
Затова и се стараем да бъдем полезни на клиентите ни, като споделяме преференциите, които получаваме от нашите партньори. Отстъпки до 12 ст./литър в бензиностанциите на "Петрол", в обектите на "Топливо" АД за твърди горива и всички видове строителни материали, преференциални цени в застраховането са само част от добавената ни стойност.

Нашата цел е да помагаме и да се развиваме заедно с малкия и средния бизнес в България.

Свържете се с нас на https://synergonenergy.bg/ или на 0 700 800 80