Борсовата цена на тока забавя ръста си през август

Електроенергията се търгува с 28% под миналогодишните си стойности

За първи път от 9 февруари насам борсовата цена на електроенергията ще бъде над 100 лева за мегаватчас. Постигнатата стойност на Българската независима енергийна борса за ден на доставка 31 август е 100.36 лв./мВтч. Това би могло да се възприема като пореден сигнал за възстановяването на сектора след въведеното през март извънредно положение, но по-вероятно е в случая да става дума за моментен пик, породен от края на отпуските и горещините.

На практика данните на енергийната борса показват, че средната цена за базова мощност през август е била 73.19 лв./мВтч. В сравнение с юли тя е с едва 2.8% по-висока. За сравнение през юни борсовата цена на електроенергията се повиши с цели 30% спрямо май, а за юли бе регистрирано ново увеличение от 20% на месечна база.

Рязкото забавяне при възстановяването на цената на електроенергията на свободния пазар показва, че летният сезон не е успял да окаже съществено влияние върху потреблението, а и, че страховете от нови ограничения заради коронавируса се връщат. Показателно е, че през август 2019 г. токът се е търгувал за 101.95 лв./мВтч, или с цели 28% над сегашните стойности. Това, от една страна, е добре за бизнеса, тъй като намалява разходите му, а при предстоящото излизане на всички фирми на свободния пазар ефектът би бил още по-голям. От друга обаче, по-евтиният е ток е истински удар върху производителите, тъй като много от тях не могат да покрият разходите си, а такива като АЕЦ "Козлодуй" ще реализират много по-ниски печалби.

На този фон потреблението на ток в България продължава да се свива. По данни на Електроенергийния системен оператор общия спад в консумацията е почти 4% спрямо същия период на миналата година, когато пак имаше понижение спрямо 2018 г. Това, за сравнение, е равно на цялото производство на АЕЦ "Козлодуй" за 20 дни или на един от блоковете му за 40 дни. Всъщност самото производство на електроенергия в страната намалява още по-драстично, тъй като има увеличение на вноса. Базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ, са намалили дейността си с повече от 10%, или не е произведен толкова ток, колкото би могъл да генерира един от блоковете на "Козлодуй" за над 3 месеца. В резултат на това има и намалено производство в мините, което вече предизвика заявки за протести.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар