🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

MAN съкращава четвърт от служителите си

Компанията за производство на тежкотоварни автомобили иска да намали разходите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на тежкотоварни автомобили MAN ще съкрати 9500 служители, или почти една четвърт от цялата си работна сила. MAN, която е собственост на групата на Volkswagen, най-вероятно ще затвори три от заводите си и ще премине през широкомащабно преструктуриране, което да подобри финансовото представяне на фирмата и да ѝ позволи да инвестира в нови модели, съобщава Bloomberg.

Според изявление на компанията от петък съдбата на два завода в Германия и един такъв в Австрия "е обект на дискусия". Конкретната цел на преструктурирането, съответно и на съкращенията, е финансовият резултат на компанията да се повиши с 1.8 млрд. евро.

Тежкото бреме на коронавируса

Автомобилният сектор в Германия е в тежка криза от вече половин година насам, когато икономическата активност по света се срина, а заедно с нея - и производството, и продажбите на автомобили. Според данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили само за първите шест месеца на годината, продажбите на нови коли са се сринали с 35%.

Това доведе до бързи съкращения сред най-големите групи, които се оказаха притиснати между икономическата криза и нуждата от огромни суми пари за инвестиции в по-чисти автомобили.

MAN е част от Traton, поделението на Volkswagen за производство на камиони, което е листнато на борсата във Франкфурт. Компанията се съревновава на пазара с производителя на Mercedes - Daimler, както и шведската Volvo.

Според анализаторите на пазара и компанията вдигането на маржа на печалбата на MAN е от ключово значение за възможността ѝ да финансира технологии като електрически автомобили. Голямата част от приходите на звеното идват от продажби в Европа, където изостава от сестринския бранд Scania, също собственост на Traton и съответно Volkswagen.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар