🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eleven планира трети инвестиционен фонд през 2021 г.

Той трябва да бъде с по-голям размер, отколкото сегашния

Партньорите в Eleven: Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров
Партньорите в Eleven: Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров
Партньорите в Eleven: Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров    ©  Илевън Кепитъл
Партньорите в Eleven: Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров    ©  Илевън Кепитъл
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екипът на инвестиционния фонд Eleven планира стартирането на трети фонд през следващата година, който да разполага с повече пари, отколкото сегашния втори, който е с 6 млн. евро изцяло частен капитал. Това става ясно от думите на Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven, в отговор на въпроси от страна на "Капитал".

Първият фонд на Eleven започна работа през 2014 г., като чрез него бяха инвестирани 12 млн. евро в 115 компании по програмата JEREMIE. Впоследствие през 2018 г. се появи втори фонд със същото име, този път на стойност 6 млн. евро, но изцяло частен капитал. През тази година на борсата дебютира и Eleven Capital, публично дружество, което разполага с 2.1 млн. лв., набрани от Българската фондова борса (БФБ) и които ще бъдат използвани за допълнителни инвестиции във вече съществуващото портфолио, създадено от първия фонд. Той беше изкупен от Европейския инвестиционен фонд.

Отговорът на Симов към "Капитал" идва именно във връзка с подобна инвестиция - Eleven Capital е инвестирала още 50 хил. евро под формата на конвертируем заем в холандската SmartOcto360, компания, в която по-рано през годината се вля сръбската ContentInsights, по-ранна инвестиция на Eleven. ContentInsights е компания за анализ на съдържание.

"SmartOcto360 e компанията, в която се вля ContentInsights, една от топ 11 компаниите на Eleven Capital според вътрешната ни класификация. Инвестицията е част от рунд на компанията, който ще подпомогне нейното разрастване след сливането", коментира Симов. Той добави, че SmartOcto360 ще бъде единственото изключение от правилото Eleven да се фокусира върху инвестиции - първоначални и допълнителни - в български компании.

Според партньора във фонда Eleven Capital ще продължи да инвестира в съществуващия портфейл, но по-предпазливо, каквато е практиката и от началото на годината. Същевременно инвестиционния период на втория фонд Eleven Ventures е към края си и "има предвидени още най-много една или две инвестиции до края на годината", след което подобно на Eleven Capital всички останали инвестиции ще са във вече съществуващото портфолио. Фокусът след това ще падне върху разкриването на третия фонд, който да стартира инвестиции през 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар