S&P купува IHS Markit в сделка за 44 млрд. долара

Новият гигант в сферата на финансовите данни ще се конкурира директно с Bloomberg

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

S&P Global официално обяви, че купува IHS Markit в сделка за 44 млрд. долара, пише Financial Times. И двете компании са гиганти в сферата на данните и по-конкретно при финансовите данни. Целта на придобиването ще бъде новият гигант да може да се конкурира успешнo с Refinitiv и Bloomberg, лидера в индустрията на финансовата информация, основан от Майкъл Блумбърг.

S&P е известна най-вече със звеното си за кредитни рейтинги и с индекса S&P 500, в който попадат най-големите публични компании в САЩ. IHS Markit събира информация за финансови активи и деривативи.

Така се засилва тенденцията за консолидация сред услугите за финансова информация. Компаниите в индустрията вървят по един и същ път: към създаването на централизирани хъбове за данни във финансовия свят, в момент, в който информацията става все по-важна за изработването на модели и алгоритми, от които зависят потоци от милиарди долари.

Новата компания ще продължи да бъде на трето място в индустрията след Refinitiv (собственост на Thomson Reuters) и Bloomberg, сочат данните на Burton-Taylor. Сделката обаче ще позволи размествания през следващите няколко години. Прзе 2019 г. индустрията отчете общо 32 млрд. долара приходи. Bloomberg е на първо място с 32.8% пазарен дял, Refinitiv - с 21.4%, а S&P и IHS Markit - съответно 6% и 2%.

Какво ще кажат регулаторите

Сделката се появява в напрегнат момент. Размерът на придобиването може да привлече интереса на американските регулатори при навлизането на новата администрация на Джо Байдън. "Мисля, че сделката ще се сблъска с подробен анализ от страна на Министерството на правосъдието на Байдън", коментира Сет Блуум от Bloom Strategic Counsel. "Щеше да бъде по-добре за тях да опитат да направят нещо такова през изминалата пролет."

Изпълнителният директор на S&P Global Дъглас Питърсън изрази оптимизъм, че няма да се наложи сериозен сблъсък с регулаторните органи. "Вярваме, че няма да има регулаторни проблеми, които да не можем да решим", коментира той пред Reuters.