Голяма борсова риба

Как за двадесет години борсите израснаха от средни компании до огромни конгломерати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовата борса на Хонконг (HKEX) прилича на финансов естуар, казва нейният директор Чарлз Ли. Чрез нея китайските капиталови потоци се вливат в откритите води на глобалните пазари. През 2014 г. HKEX се опита да яхне вълната, като пусна Stock Connect, който позволява на местни и чужди инвеститори да търгуват помежду си. По-късно HKEX облекчи правилата за листване на компании с два класа акции. Всичко това й помогна да стане по-гостоприемно място за технологичните фирми, за които всички жадуват. Скоро борсата може да се похвали с още един голям улов. На 25 август Ant Group, финтех филиалът на Alibaba, подаде заявка за излизане на борсата, като се очаква да набере 30 млрд. долара в Хонконг и Шанхай. Това би направило Ant най-голямото първично публично предлагане (IPO) в света досега.

Не трябва да забравяме обаче, че през последните две десетилетия HKEX и други борси също станаха големи риби, възползвайки се от предимствата на Big Tech. Лондонската фондова борса, която струваше под 2 млрд. долара, когато стана публична през 2001 г., сега има пазарна капитализация 41 млрд. долара. Нюйоркската фондова борса (NYSE) вече е част от ICE, която струва 57 млрд. долара. Пазарната капитализация на HKEX нарасна близо шестдесет пъти до 61 млрд. долара. Приходите им също процъфтяват.

Властта на борсовия елит

От застарели монополи борсите постоянно разширяваха своите бизнес модели. Те все още управляват инфраструктурата, която позволява на милиарди акции и трилиони долари да сменят собствениците си ежедневно. Стейси Канингам, която е начело на NYSE, казва, че в системата са се получавали над 300 милиарда съобщения през пиковите дни тази пролет, което е от 50 пъти повече от броя на дневните търсения с Google. Но след две десетилетия битки за надмощие и политически драми борсите се превърнаха в мощни финансови конгломерати, контролиращи всичко - от софтуера, захранващ бек офисите на банките, до данните, подадени към инвеститорите. Състезанието за надмощие означава, че днес малка група елитни борси са много по-напред от останалите.

В миналото фондовите борси бяха собственост на техните членове, предимно банки и брокери. Когато най-големите борси станаха публични компании през първото десетилетие на XXI век, основните приходи идваха от такси за емитиране на акции и търговията с тях. Борсите се стремяха да се диверсифицират чрез разширяване в чужбина и превръщането им в места за търговия на други активи като деривати и валути. Повечето навлязоха и сектора с финансовите транзакции.

През голяма част от този период мотото на индустрията беше "яж или бъди изяден". През 2007 г. NYSE закупи Euronext, която включва борсите в Амстердам и Париж. ICE закупи NYSE през 2013 г. (и отдели Euronext). Но скоро стратегията се сблъска с антитръстовите регулатори и политическo ветo. Опитите на борсата в Торонто да се ожени с Лондонската (LSE), LSE с Deutsche Börse, Deutsche Börse с NYSE се сринаха. През 2019 г. се провали и оферта на HKEX за LSE.

С усложняването на сливанията борсите намериха други хитри начини да разширят бизнеса си. След като пасивните фондове започнаха да набират популярност, борсите се прицелиха в индексите, които те следват. През 2010 г. Чикагската стокова борса (CME) придоби Dow Jones, който притежава и изчислява някои от най-следваните американски индекси. LSE има редица индикатори върху акции от двете страни на Атлантика. (Актуализациите на тези индекси - като изхвърлянето на нефтената компания ExxonMobil от водещия индекс Dow Jones на 25 август - могат да доведат до разместване на огромен капитал.)

Сега елитните борси насочиха вниманието си към данните. На 6 август ICE заяви, че се е съгласил да плати 11 млрд. долара за Ellie Meo, компания, която следи ипотечния сектор. LSE очаква одобрение на офертата си за 27 млрд. долара за Refinitiv, друга компания за пазарни данни. Ловът, казва Дейвид Шуимър, шеф на LSE, едва сега започва. Докато обемите на търговия са циклични, индексите и данните обикновено се продават чрез абонаменти, които са по-стабилен и по-предвидим приход. Оливър Уайман, консултант, очаква приходите от търговия да стагнират или дори да намаляват, но приходите, които са от разпространението на данни, се очаква да нарастват с над 5% годишно през следващите години.

Преди 20 години страхът беше, че новите участници в крайна сметка ще свалят монопола на борсите. Но лидерите държаха новаците на разстояние. Оплакванията на клиентите от дебелите такси се очакваха да увеличат чара на стартъпи като IEX, борса, която обещаваше по-справедливо ценообразуване. Навлизането на dark pools - борси, които свързват купувачите директно с продавачите - също представляваше заплаха. Но седем години от създаването на IEX пазарният му дял се задържа на 1.8%. Делът на обема на търговията, отчитан от тъмните пулове (dark pools) в САЩ, също се стабилизира на 12%.

Пирамидата на йерархията

Резултатът е пирамидална йерархия, чийто добър показател са приходите от борсите. В основата са малките борси в бедните страни и слабо развитите пазари, които нямат ликвидност и възможност за диверсификация. Някои ще трябва да се слеят или затворят, но правителствата ще ги поддържат живи. "Всяка държава иска да има силна авиокомпания, добра бира и фондова борса", казва Ник О'Донъл от адвокатската кантора Baker McKenzie.

Следващият ред на пирамидата се състои от регионални борси с приходи над 500 млн. долара. Тяхното участие в търговията в епохата на напрежение между САЩ и Китай означава, че те трябва да се обединят или да разчитат на силните си страни, за да продължат да процъфтяват. На 20 август Сингапурската борса заяви, че ще работи с основния бизнес на LSE за разработване на деривати на индекси, фокусирани върху азиатските и развиващите се пазари. Euronext придоби енергийната борса Nord Pool.

На върха на хранителната верига с приходи от или над 3 млрд. долара седят великаните: CME, Deutsche Börse, ICE и LSE. С осигурено търсене на огромни обеми те ще продължат да извличат ползите от диверсификацията. Има и два кандидата за влизане в лигата на големите. Nasdaq, някога известна само с технологичните си компании, сега прави софтуер, който захранва повече от 130 други борси. HKEX пък се радва на много силна инерция. Борсата в Хонконг се очаква да спечели от китайската либерализация на капиталовия пазар, от технологията си и желанието на местните фирми да са по-близо до родния пазар. Геополитиката също може да помогне - решението на Ant да не се търгува в САЩ е показателно.

След време, смята г-н Ли, "почти всички" китайски компании, регистрирани в САЩ, ще се върнат в Азия. Делът на Stock Connect, който е 7-8% от дневната търговия на HKEX, може да достигне до една четвърт. Да бъдеш пресечната точка между китайските капиталови потоци и морето от глобални фондове със сигурност е доходен бизнес.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар