Корпоративните сделки излизат от хибернация след пандемията

Сливанията и придобиванията се активизират през юли

Нищо не олицетворява животинския дух, който движи капитализма, така добре, както огромните сливания. С разпространението на коронавируса компаниите, изглежда, практикуваха корпоративната версия на социалната дистанция - активността на сливанията и придобиванията рядко е била толкова ниска след глобалната финансова криза през 2007 - 2009 г. Сега сделките бавно излизат от карантина.

Изобилието им през този месец предполага, че банкерите и адвокатите, специализирани в сливания и придобивания, може би искат да отложат летните си почивки. На 20 юли Chevron обяви, че ще плати 13 млрд. долара за по-малкия нефтен и газов конкурент Noble Energy. На следващия ден норвежката компания Adevinta съобщи, че ще разшири империята си за малки обяви, като погълне част от бизнеса на eBay за 9.2 млрд. долара. Седмица по-рано Analog Devices се съгласи да плати 19.8 млрд. долара за производителя на чипове Maxim Integrated.

Драстична промяна

Това е драстична промяна в сравнение с първата половина на годината. Слабият старт на 2020 г. отначало изглежда като леко отклонение в иначе шарения цикъл на сливания и придобивания от 2014 г. насам. Когато през март COVID-19 стигна до Европа и Америка, отклонението се превърна в рязък спад. През второто тримесечие бяха обявени сделки за едва 500 млрд. долара, като година по-рано стойността им беше 1 трлн. долара по данни на Refinitiv. Мегасделките за над 5 млрд. долара намаляват още по-стремглаво.

В разгара на кризата компаниите предвидимо пестят пари, вместо да се оглеждат за нови начини да ги похарчат. Несигурността по отношение на изпълнението на потенциални цели прави сделките рисковани. Сложните транзакции - големите сделки могат да отнемат повече от година, докато приключат - са трудни за договаряне през Zoom. Регулаторите, които ги одобряват, също бяха спънати от пандемията. Много планирани сделки не стигнаха до финала. На 31 март Xerox се отказа от враждебното преследване на по-големия си конкурент за офис оборудване HP. Boeing се отказа през април от придобиването на по-голямата част от търговско-авиационното звено на Embraer, след като собствените й перспективи бяха помрачени заради удара на пандемията върху въздушния транспорт.

Но вирусът не задуши животинския инстинкт напълно. Двата американски мобилни оператора Т-Mobile и Sprint се обединиха по план през април, като изчислиха, че ползите от сливането са повече от рисковете. Just Eat и Grubhub обявиха през юни, че ще си партнират в доставките на храна. В ход е планираното придобиване на малкия застрахователен брокер Willis Towers Watson за 30 млрд. долара от Aon.

Ползата от вируса

Предимството на вируса е, че някои продавачи дискретно се съгласяват да предложат по-добри условия на купувачите. Юристите четат внимателно документите, за да видят дали глобална пандемия е достатъчна причина да провали сливане - причина, по която съдиите несъмнено ще трябва да се произнесат скоро. На 18 юли френско-италианският гигант за очила EssilorLuxottica осъди ритейлъра GrandVision, който се беше съгласил да придобие преди година, с аргумента, че не му предоставя достатъчно информация за търговските си резултати. GrandVision обжалва, но сега акциите й се търгуват на цена, по-ниска от тази, при която се е съгласила да бъде придобита.

Втора вълна на COVID-19 може да попречи на съживяването. Но същият негативен ефект може да окаже и нарастващият протекционизъм, който затруднява трансграничните сделки. Въпреки това банкерите, занимаващи се със сливания и придобивания, са уверени за останалата част от годината. Компаниите, които са запазили печалбите си, вероятно ще са първите, които ще се върнат към сделките, казва Еймон Брабазон от Bank of America. С добри опции за насочване на оскъдните средства кредиторите са доволни да финансират оферти за поглъщане от сериозни купувачи.

Фондовете за частен капитал могат да използват част от рекордните 1.5 трлн. долара от парите на своите инвеститори по данни на Prequin. Те са на лов за сделки. Дори лошите икономически условия в световен мащаб имат своите предимства за придобиващите, ако те принудят борещите се за оцеляване мишени да се продадат, независимо дали им харесва или не.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dr.web avatar :-|
    dr.web

    Много думи се извъргаляха в пространството за последните два-три месеца, хибернации, инфлации, дефлации, корпоративни сделки и т.н. Това не е зле, но българите го пречупват през собствения си светоглед за света, така че ползата не е кой знае колко голяма за тях самите. Така че, гледайте отново, по някой от ефирните ни телевизийки, полу-обществени, полу-частни и други подобни на тях (все полувинчати работи, значи!), френско-американския филм "Люси", там между другото има препратки и към днешното (а и към утрешното) несигурно бъдеще на хората - значи пак хибернации, пак инфлации, пак дефлации, пак сделки "под и над тезгяха", пак корпоративни сделки и т.н.

    Нередност?
Нов коментар