🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят на новите фирми през годината пада, но и по-малко са затворили

Данните на Агенцията по вписванията показват и лек спад на сделките с недвижими имоти

От Агенцията по вписванията отчитат едва минимален ръст на подадените електронни заявления тази година
От Агенцията по вписванията отчитат едва минимален ръст на подадените електронни заявления тази година
От Агенцията по вписванията отчитат едва минимален ръст на подадените електронни заявления тази година    ©  Надежда Чипева
От Агенцията по вписванията отчитат едва минимален ръст на подадените електронни заявления тази година    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо с четвърт по-малко са новорегистрираните компании през тази година, но по-малък е и броят на фирмите, които са спрели работа. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена във връзка с проучване на "Дарик радио". Данните обхващат периода от началото на декември 2019 г. до края на ноември 2020 г. и реално отразяват ситуацията по време на COVID пандемията. Макар да изглежда парадоксално, че в този труден за бизнеса период фирмите, които са прекратили дейността си, намаляват, възможно обяснение са отложените действия и затворените съдилища по време на локдауна.

(Не е) време за бизнес

Броят на новорегистрираните фирми в Търговския регистър за 12-те месеца до края на ноември е общо 26 142. Спрямо същия период година по-рано, когато са били 34 428, това представлява намаление от 24%. Данните показват, че на практика в нито един областен град няма увеличение на регистрациите. Най-голямо е понижението в Хасково и Кюстендил - съответно с 37 и 36%. С най-малък спад пък е Монтана, където има регистрирани едва 10% по-малко фирми.

В същото време от Агенцията по вписванията отчитат устойчивост на фирмите, които вече са на пазара, като броят на компаниите, които са прекратили дейността си по една или друга причина, намалява с 8% до 8158. Данните са за неактивните търговци и включват заличени фирми, такива в производство по несъстоятелност или обявени във фалит, както и дружества в ликвидация. Най-голям ръст на прекратените бизнеси има в Благоевград и Габрово - съответно със 76 и 75%. На другия край е Добрич, където фирмите, които са спрели работа, са намалели с 41%.

Имоти

Данните от Имотния регистър, който Агенцията по вписванията поддържа, пък показват, че тази година има лек спад на имотните сделки. Покупко-продажбите на имоти намаляват с 4% спрямо предходните 12 месеца, като общият им брой достига 71 312. Ситуацията обаче не е еднаква навсякъде в страната. Докато десет областни града отчитат двуцифрен спад на сделките, включително рекордьорът Перник (-23%), в Кърджали се наблюдава ръст от 5%. Увеличение, макар и малко, има също във Варна, Стара Загора и Видин.

Имотните сделки в столицата намаляват с 4% и към края на ноември са общо 24 718 броя. По-слаби са резултатите и други големи градове. Покупко-продажбите в Пловдив са с 1% по-малко, а тези в Бургас се свиват с 8%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар