И фалитите, и новите фирми се увеличават тази година

С 15% повече компании са прекратили дейност през първите четири месеца, новорегистрираните са нараснали с над една пета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След спада на фалитите в България миналата година, когато процедурите бяха затруднени от пандемията, броят на компаниите, прекратили дейност по една или друга причина, нараства с 15.2% през първите четири месеца на 2021 г. В същото време се завръща и желанието за правене на бизнес, ако се съди по новорегистрираните дружества, които нарастват с 21.4%. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена за "Капитал".

Подобна тенденция се наблюдава и на европейско ниво през първото тримесечие. По данни на Евростат новорегистрираните компании са се увеличили с 11.8% към края на март тази година спрямо същия период на 2020 г., а 7.3% ръст има при фалитите. Сравнително малкият брой фалити в ЕС може да се обясни с правителствените мерки за подкрепа на бизнеса по време на кризата, благодарение на които много компании са успели да продължат дейността си, посочват от Евростат.

Извън бизнеса

От началото на годината до края на април общо 3777 компании в страната са прекратили работа (виж таблицата). Това включва заличени компании, такива, за които е открито производство по несъстоятелност или са влезли във фалит, както и фирмите в ликвидация. За сравнение - за същия период на 2020 г. броят им беше 3278. По-ниското число тогава може да се обясни с това, че в началото на пандемията повечето компании изчакваха да видят как ще се развие ситуацията, а и съдебните процедури бяха затруднени от локдауна. Година по-късно обаче ръстът е факт.

Най-значително увеличение в броя на неактивните търговци се отчита в областите Враца, Перник, Кюстендил и Пазарджик (между 55 и 65%). В същото време спад във фалитите отчитат седем региона, включително София (област), с намаление от близо 36%, а един (Габрово) е без промяна.

Нови регистрации

Въпреки увеличението на спрелите бизнес фирми нараства и броят на новосъздадените. За първите четири месеца на 2021 г. в България са регистрирани 15 218 компании, което е с близо 2700 повече, отколкото за същия период на миналата година. Почти във всички области ръстът е двуцифрен, като най-значително е повишението в Сливен (близо 56%), а минимален спад отчита само Габрово и Видин. Както всяка година, най-голям брой компании са открити в столицата, Пловдив, Варна и Бургас. На другия край е Видин с едва 90 нови фирми.

В Европа

Сравнението на тримесечните данни в ЕС за последните години показва, че броят на регистрираните нови фирми расте от 2015 г. до края на 2019 г., като тенденцията очаквано се прекъсва през второто тримесечие на 2020 г., но се възобновява през третото. През това време фалитите от своя страна следват точно обратната тенденция на спад, докато не скачат рязко през третото тримесечие на 2020 г., след което продължават да растат през четвъртото тримесечие на миналата година и първото на тази.

Данните по държави сочат, че България е една от страните с най-голямо увеличение на регистрираните нови фирми през първото тримесечие на 2021 г. спрямо последното тримесечие на 2020 г. с ръст от 12%. Повече е нараснал броят на компаниите единствено в Литва (16.2%). В същото време страни като Словакия и Португалия отчитат двуцифрени спадове. При фалитите най-рязък скок има в Румъния (72.1%), а на другия полюс е Латвия със спад от 42.2%. С 5.1% по-малко са фалитите в България спрямо последното тримесечие на 2020 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    12000 фирми в повече. Това нормално ли е? По скоро се касае не за нови бизнеси, а за далавери с укриване на данъци. Редно е да се помисли за механисъм оскъпяващ притежаването на повече от 3-4 фирми от едно физическо лице.

    Нередност?
Нов коментар