Близо 60% повече фирми са влезли във фалит през третото тримесечие

С четвърт по-малко са новорегистрираните компании в България за деветмесечието на тази година

Ограниченият достъп до службите по регистрация по време на пандемията е намалил фалитите през второто тримесечие, но броят им рязко е скочил през третото
Ограниченият достъп до службите по регистрация по време на пандемията е намалил фалитите през второто тримесечие, но броят им рязко е скочил през третото
Ограниченият достъп до службите по регистрация по време на пандемията е намалил фалитите през второто тримесечие, но броят им рязко е скочил през третото    ©  Надежда Чипева
Ограниченият достъп до службите по регистрация по време на пандемията е намалил фалитите през второто тримесечие, но броят им рязко е скочил през третото    ©  Надежда Чипева

Близо 60% повече са компаниите, които са влезли в процедура по несъстоятелност през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Това показва справка на Агенцията по вписвания, предоставена на "Капитал". Най-вероятната причина за скока на фалитите е кризата покрай коронавируса, която принуди много компании да спрат работа, но и отложените действия и съдебни заседания при пролетното затваряне. В същото време регистрациите на нови дружества от началото на годината са спаднали с повече от една четвърт.

Несъстоятелност

Данните на Агенцията по вписванията показват, че за първите девет месеца на годината са открити общо 372 производства по несъстоятелност (виж таблицата). В сравнение със същия период на 2019 г. ръстът не е значителен - 4.5%, но увеличението е чувствително през третото тримесечие, когато достига 59.8%. Много по-голям е и броят на компаниите, които окончателно са обявени в несъстоятелност, макар че процедурата обичайно отнема по-дълго време, така че приключването на бизнеса на тези дружества е малко вероятно да е резултат от пандемията.

В същото време впечатление прави значителното намаление (28.9%) на откритите производства по фалит през второто тримесечие. Подобни данни, макар и с малка разлика в числата, бяха публикувани наскоро и от Евростат. Според европейската статистическа служба понижението в България е 33.6% на годишна база и е част от феномен, който се наблюдава в целия ЕС, където фалитите са намалели с 34.8% за периода април - юни. Най-голям е спадът в Италия (-71.6%), Белгия (-57.2%) и Франция (-54.9%), а повишение има само в Полша (19.8%), Естония (14.7%) и Португалия (12.9%).

Причината за рязкото понижение е, че службите, които отговарят за регистрацията на фалитите, са били временно недостъпни или затворени през второто тримесечие и затова случаите вероятно са отчетени със закъснение. От Евростат посочват още, че правителствените мерки за подкрепа на бизнеса през кризата вероятно са позволили на бизнеси, които иначе биха фалирали, да продължат дейност.

Нов бизнес

Подобно е обяснението и за намаления брой регистрации на нови фирми през второто тримесечие на 2020 г., където данните на Агенцията по вписвания показват спад с 39.3%. Раздвижване обаче има през третото тримесечие, когато в България са се появили малко над 18% повече компании, отколкото през същия период на миналата година. Като цяло до края на септември обаче новият бизнес е спаднал с 25.9%, като са регистрирани общо 27 935 дружества.

За Европа данни има към полугодието, като те показват, че средно за ЕС през второто тримесечие са открити 29.3% по-малко компании, отколкото преди година. Най-рязко намаляват регистрациите в едни от най-засегнатите от пандемията страни - Португалия (-48.2%), Испания (-47.8%) и Италия (-39.5%). Веднага след тях на четвърто място обаче се нарежда България, където по данни на Евростат понижението е 38.4%. На европейско ниво ръст има единствено в Литва (1.6%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар