🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple се подготвя да започне производство на коли през 2024 г.

Компанията ще заложи на технологията си за автопилотни коли и издръжливи батерии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Apple се цели във влизане на пазара на автомобили през 2024 г. Компанията напредва с разработката на технологията си за автономни коли и освен това се стреми да разработи свои собствени батерии, които да я отличат на пазара, пише Reuters. Агенцията се позовава на свои вътрешни източници.

Проектът по разработка на кола на Apple не е нов. Той датира от 2014 г. с името Project Titan, но никога не е бил основен приоритет за компанията и дори не е обявен официално - всичко, което се знае за него, се дължи на изтичане на вътрешна информация в медиите. Засега е известно, че той напредва неравномерно през годините, отчасти и заради промяна във вътрешната структура на Apple, която от 2015 г. се фокусира все повече върху софтуерни услуги. Дъг Фийлд, ветеран в Apple, който е работил и в Tesla, се завърна в компанията, за да управлява проекта през 2018 г., като година по-късно от екипа му бяха съкратени 190 души.

Стари мечти

От тогава насам Apple е постигнала значителен прогрес, казват източниците на Reuters. Целта на компанията вече е да изкара личен автомобил за масовия пазар. Подходът трябва да контрастира с този на Waymo, дъщерната компания на Google, която също разработва автономни коли, но с различна цел - създаването на флотилия от роботизирани таксита, които да возят пътници като услуга, а не като коли за лично ползване.

Централното в стратегията на Apple е нов дизайн на батерия, който драстично да намали разходите за батерии и да увеличи пробега на колите. Apple планира да използва "едноклетъчен" дизайн, който да освободи място, което да бъде запълнено с повече активни материали. Според един от източниците на Reuters батерията е "следващото ниво" и може да се сравни с "първия път, в който видяхте iPhone".

Но проблемът за компанията би бил друг - създаването на коли изисква съвсем различна производствена верига и конкуренция с компании, които създават милиони автомобили всяка година. Голяма част от разработчиците на технология за автономни коли предпочитат да създадат само тази част, без да имат коли, които вместо това ще дойдат от традиционните гиганти в индустрията.

За сравнение - друга компания от новото поколение - Tesla, която разработва и технологията си, и прави сама колите си, все още прави по под 1 млн. коли на година и излезе на печалба след 17 години на пазара.

Големият фактор в полза на Apple са дълбоките джобове на компанията. Apple е най-скъпата компания в света с пазарна капитализация 2.2 трлн. долара и по последни данни държи около 200 млрд. долара свободен кеш, като тази сума се трупа от години и поне до момента гигантът не е правил необичайно голяма инвестиция или придобиване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blue2 avatar :-|
    Boris Kolev
    • + 2

    Има ли някакъв източник тази статия или е съчинение на свободна тема и то от неизвестен автор? 😂 от кога пускате кликбейт статии.. не ви отива.. :(

    Нередност?
Нов коментар