🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Mercedes ще си партнира с Google, за да има в колите си суперкомпютър

Автомобилните производители се надпреварват да предложат задвижваните от софтуер автомобилни функции, въведени от Tesla

Партньорството с Google ще позволи на производителя да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване на маршрута в своите автомобили
Партньорството с Google ще позволи на производителя да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване на маршрута в своите автомобили
Партньорството с Google ще позволи на производителя да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване на маршрута в своите автомобили    ©  Reuters
Партньорството с Google ще позволи на производителя да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване на маршрута в своите автомобили    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Mercedes-Benz обяви, че ще си сътрудничи с Google относно навигацията и ще предлага "производителност като на суперкомпютър" във всеки автомобил със сензори за автономно шофиране, тъй като се стреми да се конкурира с Tesla и китайските компании. Германският производител се е съгласил да споделя приходите си с производителя на чипове Nvidia, с който си партнира от 2020 г. за софтуера за автономно шофиране, за да намали първоначалните разходи за закупуване на скъпоструващите полупроводници, заяви изпълнителният директор Ола Калениус, цитиран от Reuters.

"Плащате само за един силно субсидиран чип, а след това измисляте как да максимализирате съвместните приходи", каза той, като се аргументира, че направените разходи ще бъдат ниски дори ако шофьорите не включват всички функции, които позволяват чиповете.

Само клиентите, които са заплатили за допълнителен пакет от опции, ще разполагат с автомобили, оборудвани със сензорна технология Lidar и друг хардуер за автономно шофиране от трето ниво (автомобилът е способен да се управлява автономно, но водачът е длъжен да поеме контрола над превозното средство при необходимост), които имат по-високи променливи разходи, каза Калениус.

Производителят на сензори за самоуправление Luminar Technologies, в който Mercedes притежава дял, обяви, че е сключил многомилиардна сделка с германския автопроизводител за интегриране на техните сензори в широка гама от автомобили до средата на десетилетието.

В изявлението си Mercedes описва стратегията на процеса, който се провежда от години в компанията, за да се премине от интегриране на софтуер от различни доставчици към контролиране на основата на софтуера и привличане на партньори. Компанията е генерирала над 1 млрд. евро от приходи от софтуер през 2022 г. и очаква тази сума да нарасне до няколко милиарда евро до 2030 г., след като от средата на десетилетието въведе новата си операционна система MB.OS. "Подхождаме предпазливо, защото на този етап никой не знае колко голямо е потенциалното златно гърне", заяви Калениус.

Ползите

Mercedes обяви, че партньорството с Google ще позволи на производителя да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване на маршрута в своите автомобили. Водачите също така ще могат да гледат YouTube на развлекателната система на автомобилите, когато превозното средство е паркирано или е в режим на автономно шофиране от трето ниво. Всички автомобили на предстоящата платформа с модулна архитектура на Mercedes ще имат и така наречените хиперекрани, простиращи се в целия салон на автомобила.

Все още няма коментари
Нов коментар