🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В прегръдката на пазарния оптимизъм

Най-смелите прогнози очакват 20% повишение на S&P500 през 2021 г.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Повече от оптимизъм. Но и скрити рискове. Това се разчита в прогнозите за движението на американските пазари на най-големите банки в САЩ и Европа и техните инвестиционни поделения. Откриването на ваксини срещу COVID-19, трайно отваряне и възстановяване на икономиките, както и разделението на щатския Конгрес ще са основните мотори за възходящо движение на индексите на Уолстрийт. Изминалата 2020 беше доста динамична - след най-бързия мечи пазар от десетилетия насам дойде и най-бързото възстановяване. В основата му обаче не стояха всички акции, а предимно тези на технологичния сектор. В същото време книжата на традиционните индустрии - финанси, производство, транспорт, туризъм и други, са далеч от върховете си, докато любимците на инвеститорите - например части от FAANG, Tesla, Zoom, са на исторически висини и сякаш връщане назад няма.

Космическите оценки при технологиите от известно време карат инвеститори и анализатори да говорят за балон и да предупреждават за пукането му или поне за сериозна корекция в някои позиции. "Акциите вече оцениха голяма част от очакваното възстановяване на икономиката и печалбите в бизнеса, което оставя малко място за растеж в цените", казва стратегът на Bank of America Савитва Субраманиан. От банката очакват широкият индекс S&P500 да се повиши до 3800 пункта, което означава ръст от 2.8% спрямо затварянето му във вторник. Според Субраманиан рисковете са в недоброто приложение на ваксините, отложени фискални стимули и по-продължително затваряне на икономиките. Промяна в рисковите премии по акциите може да свали S&P500 до 3000 пункта, смята той. Но според него факторите в подкрепа на книжата все пак са повече - възстановяване на дивидентите и по-добрата доходност от тях спрямо тази по държавните облигации.

Консервативни очаквания

Това е и най-консервативната прогноза сред големите инвестиционни банки и посредници. Повишение до под 4000 дават и LPL Financial, Deutsche Bank и Morgan Stanley. Анализаторът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън казва, че следващата година ще е за избор на акции, които трябва да носят печалби. От банката продължават да залагат на акциите от цикличните сектори. "Нашите сектори остават финансите, където виждаме обръщане на тренда нагоре заради ръст на лихвите и подобряване на кредитите, индустриалния сектор и материалите заради възстановяване на търсенето, както и здравеопазването", пише Уилсън в прогноза до клиентите, цитирана от Yahoo Finance.

От LPL Financial обясняват и чисто исторически по-консервативната си прогноза. "Средно акциите се повишават исторически с 65% през първите две години на бичия пазар след средно 41% през първата година. И въпреки че S&P 500 е приблизително с 60% над дъното си от 23 март, виждаме потенциал за бъдещ растеж". "През 2021 очакваме голямо възстановяване на печалбите, като средният растеж на компаниите от индекса да е 25%, подкрепен от оптимизацията на разходите на бизнеса, постигната по време на пандемията.

Да заложим на оптимизма

Най-оптимистични в прогнозите си са JPMorgan, Goldman Sachs и Oppenheimer, които очакват ръст на S&P500 до 4300 - 4400 пункта, което прави 16-18% повишение на индекса от нивото на затваряне във вторник (3694). "Пазарът на акции е изправен пред едни от най-добрите условия за устойчиви печалби от години", казва стратегът на банката Лакос-Бухас. "След продължителен период на повишени рискове (търговските войни, пандемията COVID-19, несигурността за изборите в САЩ и др.) перспективите се изясняват значително с експанзията на бизнес цикъла и намалението на рисковете. Очакваме "пазарна нирвана" за акции, като затоплянето ще продължи и през първото полугодие на 2021 г., задвижвано от възстановяване на печалбите и подобряване на мултипълите. " Един от позитивните сигнали за пазарите е разделението на Конгреса в САЩ. Доминацията на републиканците в Сената ще направи трудно прокарването на някои данъчни промени, особено връщане на високите корпоративни и капиталови ставки.

Положителни нагласи има и към акциите извън САЩ, както и към борсово търгуваните стоки. Проучване на Bank of America от тази седмица, цитирано от Bloomberg, показва, че инвеститорите са най-положително настроени към тези активи от февруари 2011 г. насам. Като цяло обаче най-голямата дилема си остава дали да се продава сега и да се приберат печалбите от годината, заемайки защитни позиции, или да се продължи с покупките, за да се реализира печалба и в началото на следващата година. Проучването на банката е сред големи фонд мениджъри и показва още намаляване на дела на американските акции за сметка на заемане на позиции в европейски компании и такива от възникващите пазари.

Новаците да внимават

Според редица анализатори догодина пазарите ще преминат наистина в по-традиционна фаза на управление на портфейлите. Ротация към циклични акции, които ще печелят от възстановяване на икономиката, кактo и избор на акции на стойността. През тази година нахлуването на дребни инвеститори през безплатните брокерски платформи донесе печалби и за тях, като те обаче често купуваха акции по чисто имиджови причини - Apple, Amazon. Имаше и комични ситуации, при които се купуваше обявената в несъстоятелност Hеrtz. Последният пример е с публичното предлагане на Airbnb с борсов тикер (ABNB), което пък временно вдигна поръчките за акции на европейската индустриална компания ABB, която е с аналогичен код (ABB) на фондовата борса в Ню Йорк. В момента във форумите е пълно с безумни въпроси на тема инвестиции в акции, което показва, че натам се насочват абсолютно неподготвени хора. А обръщане на тренда може да донесе големи загуби именно за тях.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар