🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсата в Ню Йорк се отказа да свали от търговия акциите на три китайски телекома

Решението идва след заплаха на Пекин, че ще предприеме ответни мерки

Във вторник в Хонконг акциите на China Mobile поскъпнаха със 7.5%, докато тези на China Telecom и China Unicom се повишиха съответно с над 8% и почти 11%.
Във вторник в Хонконг акциите на China Mobile поскъпнаха със 7.5%, докато тези на China Telecom и China Unicom се повишиха съответно с над 8% и почти 11%.
Във вторник в Хонконг акциите на China Mobile поскъпнаха със 7.5%, докато тези на China Telecom и China Unicom се повишиха съответно с над 8% и почти 11%.    ©  Reuters
Във вторник в Хонконг акциите на China Mobile поскъпнаха със 7.5%, докато тези на China Telecom и China Unicom се повишиха съответно с над 8% и почти 11%.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нюйоркската фондова борса се отказа от плановете си да делистне три китайски държавни телекомуникационни компании и отмени решението си, което заплашваше да повиши допълнително напрежението между Вашингтон и Пекин, съобщава Financial Times.

Борсата беше започнала процедура за сваляне от търговия на акциите на China Mobile, China Telecom и China Unicom, за да се съобрази с изпълнителната заповед на администрацията на президента Доналд Тръмп, която забранява на американските инвеститори да държат дялове в компании с предполагаеми връзки с китайската армия.

Но NYSE заяви в понеделник вечерта, че вече не възнамерява да направи делистването "в светлината на допълнителни консултации със съответните регулаторни органи". В понеделник Пекин обяви, че ще предприеме ответни мерки, ако акциите на трите компании бъдат делистнати.

Борсата не дава допълнително обяснение за отмяна на решението си от 31 декември, според което акциите на трите компании, регистрирани в САЩ и Хонконг, трябваше да спрат да се търгуват. В първоначалното съобщение NYSE заяви, че делистването може да започне още на 7 януари, но добави, че компаниите имат право да оспорят решението.

Във вторник в Хонконг акциите на China Mobile нараснаха със 7.5%, докато тези на China Telecom и China Unicom се повишиха съответно с над 8% и почти 11%.

Изпълнителната заповед, подписана от президента Доналд Тръмп миналата година, породи объркване сред доставчиците на информация и борсовите оператори, които се стремят да се съобразят с нея. През декември MSCI, FTSE Russell, Nasdaq и S&P Global пуснаха списъци с компании, които трябваще да отпаднат от техните индекси, които се следят с внимание от инвеститорите. В понеделник от FTSE Russell обявиха, че ще извадят още три китайски компании от глобалните си индекси на акции, месец след като обяви осем други.

На какво се дължи промяната

Инвеститорите са на мнение, че внезапният обрат на борсата в Ню Йорк е в съответствие с нарастващите пазарни очаквания, че администрацията на новия американски президент Джо Байдън ще предприеме не толкова твърд подход към китайските групи, чийто акциите се търгуват на американските капиталови пазари.

"Настъпват заключителните дни на администрацията на Тръмп и Байдън беше невероятно тих по тази тема, [но] не ме изненадва, че това се е случило", заявява Анди Мейнард от брокерската компания China Renaissance в Хонконг. Според него скоростта на делистването вероятно се е превърнала в проблем за американските инвеститори, които имат сериозни позиции в трите телекомуникационни групи.

Заповедта на Тръмп

Указът на Тръмп от ноември забрани на американци да инвестират в ценни книжа на компании, които според министерството на отбраната са част от усилията на Пекин за модернизиране на китайската армия. Пентагонът добави 35 компании в черния си списък. Освен телекомуникационните оператори сред тях са производителят на телекомуникационно оборудване Huawei, най-големият китайски производител на чипове, три държавни производителя на петрол, строителни фирми, производители на авиокосмическа техника, ракети, атомно оборудване, корабостроители.