САЩ договориха дългоочаквания спасителен пакет за 900 млрд. долара

Той включва помощ за бизнеса и удължава програмата за подкрепа на безработните

Много програми за подкрепа изтичат в края на месеца и около 12 млн. американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица.
Много програми за подкрепа изтичат в края на месеца и около 12 млн. американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица.
Много програми за подкрепа изтичат в края на месеца и около 12 млн. американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица.    ©  Reuters
Много програми за подкрепа изтичат в края на месеца и около 12 млн. американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица.    ©  Reuters

След месеци на спорове републиканците и демократите в американския Конгрес се договориха да приемат спасителен пакет на стойност 900 млрд. долара в подкрепа на икономиката. В него се включва помощ за бизнеса и програми за безработните в условията на пандемия от коронавирус. Пакетът е част от по-голямата сметка за финансиране на правителствените дейности на стойност 1.4 трлн. евро през следващите девет месеца.

Много програми за подкрепа изтичат в края на месеца и около 12 млн. американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица. Очаква се Камарата на представителите и Сенатът да гласуват пакета в понеделник, съобщава BBC. След това законът ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Какво знаем за пакета?

Новият пакет ще включва еднократни плащания от 600 долара за повечето американци и ще увеличи помощите за безработица с 300 долара на седмица. Предвижда се също да включва над 300 млрд. долара в подкрепа на бизнеса и средства за разпространение на ваксини и подкрепа на наематели, изправени пред изгонване.

Сделката беше обявена в неделя от лидера на мнозинството в Сената - републиканеца Мич Макконъл. "Най-накрая можем да кажем онова, което нацията трябваше да чуе от много дълго време: На път е по-голяма помощ", обяви той.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър - и двамата демократи - заявиха, че пакетът осигурява "спешно необходими средства за спасяване на живота и поминъка на американския народ с ускоряване разпространието на вируса".

Законопроектът не включва голяма помощ за местните власти, което беше основен приоритет за много демократи. Чък Шумър каза, че пакетът е помогнал косвено на местните власти, като е осигурил пари за училища, тестване на Covid-19 и други разходи. И допълни, че демократите ще настояват за по-голяма помощ, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност на 20 януари.

Очакваше се Конгресът да приеме законопроекта до петък, но преговорите продължиха през уикенда. Забавянето доведе до опасения дали правителството няма да спре работа заради липса на финансиране. Вашингтон работи с временно финансиране от октомври, когато е началото на финансовата година на федералното правителство.

А предишната помощ?

През март САЩ одобриха икономически облекчения за повече от 2.4 трлн. долара, включително еднократни стимули за гражданите от 1200 долара, средства за бизнеса и чекове за безработни. Пакетът целеше да смекчи икономическия удар от пандемията, която остави през пролетта над 20 млн. американци без работа и доведе до безработица от 14.7% през април.

САЩ си възстановиха около половината от загубените работни места, но икономистите и бизнесът настояваха Конгресът да одобри нов пакет стимули, тъй като програмите изтекоха и парите свършиха, което доведе до забавяне на възстановяването.

Проучване на Търговската камара, публикувано през миналата седмица, показа, че три четвърти от малките фирми твърдят, че се нуждаят от държавна помощ, за да оцелеят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    САЩ са с недостатъчно полезна емисия на долара.
    Злокобната роля на Федералният резерв (Фед) подсигурява възникване на щети. Президентът на САЩ е жертва на злокобната роля на Фед. Досега президентите на САЩ временно отлагат своя обществено признат политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плащат щети от грешката на Фед.
    Все още в САЩ не осъзнават същественият източник за възникващите щети.
    Сегашният спасителен пакет отлага началото на американска катастрофална криза, ала за сметка на бъдещи завишени щети.
    В САЩ устойчивото спасение от криза е възможно при подобрена емисия на долара.

    Нередност?
Нов коментар