От мита до визи – какво включва търговската сделка между ЕС и Великобритания

Двете страни договориха споразумение, което ще определи бъдещите им отношения за десетилетия напред

Reuters    ©  Reuters

Търговската сделка след Brexit, обявена на 24 декември от британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, дойде в последния момент преди Коледа. Също така е твърде близо преди края на преходния период на 31 декември. Не отговаря на най-доброто, което Джонсън някога обещаване - всеобхватно споразумение за свободна търговия. А Великобритания неизбежно ще плати цената на прекъсването на сегашните търговски отношения, когато напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС на 1 януари.

Политическият анонс

"Часовникът вече не тиктака." Така преговарящият от европейска страна Мишел Барние обяви търговското споразумение между ЕС и Великобритания, постигнато в четвъртък след месеци на спорове за риболовни права и бизнес правила. Британското правителство публикува резюме от 34 страници на сделката, а пълният текст е от около 200 страници, включително 1000 страници анекси и бележки под черта.

Урсула фон дер Лайен коментира, че договорката е "справедлива" и "балансирана" и че сега е времето "да обърнем страницата и да погледнем към бъдещето", като Лондон "остава доверен партньор".

Борис Джонсън заяви: "Сделката дава сигурност за бизнеса, пътуващите и инвеститорите в нашата страна от 1 януари. Това е сделка с нашите приятели и партньори от ЕС, която ще защити работните места." Но също така допълни: "Върнахме си контрола над нашите закони и съдба, въпреки че оставаме културно, емоционално, исторически, стратегически и геополитически свързани с Европа." Той посочи, че Обединеното кралство не е получило всичко, което е искало спрямо финансовите услуги, които са ключова част от британската икономика, но настоя, че споразумението "ще позволи на динамичното ни Лондонско сити да просперира като никога досега".

Търговската сделката става факт четири години и половина след като страната гласува за Brexit и ще дефинира бъдещите отношения за десетилетия напред.

Как се решиха спорните моменти

Добрата новина е, че все пак има сделка, която ще е основа, върху която да се изграждат допълнителни споразумения. До последния момент нямаше гаранция, че преговорите ще успеят. Споровете в Брюксел се проточиха, като имаше три познати проблема: еднакви условия за регулиране, за да се предотврати нелоялна конкуренция; как да продължи достъпът на страните от ЕС до британските риболовни води и какъв да е механизмът за уреждане на спорове. В крайна сметка Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен бяха принудени да направят необходимите компромиси.

Великобритания до голяма степен изостави първоначалната си позиция да запази повечето от предимствата на единния пазар на ЕС без задължения. Това отразява баланса на силите между Лондон и Брюксел, както и факта, че липсата на сделка ще навреди повече на Великобритания, отколкото за ЕС. Подробностите от споразумението тепърва ще станат напълно ясни, въпреки че по-голямата част от сделката вече е известна.

Що се отнася до равнопоставеността, двете страни се споразумяха, че независим арбитър трябва да реши дали бъдещите регулаторни различия са достатъчно вредни, за да позволят ответни мерки чрез налагане на мита.

При риболова ЕС ще запази достъпа до британските води за малко повече от пет години, макар че с намалена квота с 25% - след това бъдещите договорености ще изискват провеждането на нови преговори. Джонсън призна, че е отстъпил по отношение на риболова - секторът съставлява едва 0.12% от британската икономика, но преговорите в един момент блокираха именно по този въпрос.

Ще има система за уреждане на спорове, която не включва участието на Европейския съд освен за тълкуване на правото на ЕС.

С тези три договорености, уреждането на споразумението за свободна търговия с нулеви мита и квоти е постижение за Борис Джонсън, отбелязва сп. Economist (що се отнася до търговията със стоки, това е по-добра сделка, отколкото тази на Канада с ЕС, моделът, който британският премиер предпочиташе, но тя е съпроводено с по-строги задължения за поддържане на равни условия).

Мита, придвижване, държавна помощ

Стоките ще продължат да бъдат търгувани без мита и квоти и ще бъде сформиран независим арбитраж за разрешаването на бъдещи спорове. "Това ще означава големи промени за бизнеса, тъй като Обединеното кралство и ЕС на практика сформират два отделни пазара, както и край на свободното придвижване", обобщава Guardian. Но споразумението носи облекчение на британския бизнес, който се притесняваше от налагането на мита или друг вид гранични такси.

Великобритания вече няма да бъде част от икономическата зона на ЕС - единния пазар и митническия съюз, което означава, че ще има повече бюрокрация и забавяния по границата. Страната въвежда нова имиграционна система, тоест свободното движение на хора до и от ЕС приключва. Европейските граждани вече няма да имат автоматичното право да се установяват в Обединеното кралство, а британските граждани ще изгубят автоматичното право да живеят и работят в останалата част от Европа. Ще са необходими визи за престой над 90 дни.

Що се отнася до държавната помощ, Великобритания ще формира свой режим за субсидии. Новото местно звено ще взема решения дали държавната помощ е нарушила търговския процес, след като са отпуснати субсидиите. Това се смята за голяма отстъпка от страна на ЕС в преговорите. И двете страни също така са се съгласили на минимално равнище на екологични, социални и трудови стандарти, които трябва да се спазват.

Следващите стъпки

Непосредствената задача ще бъде да се ратифицира текст, който е общо 2000 страници. Това е голям обем, който да бъде усвоен за по-малко от седем дни. И все пак правителствата на ЕС са участвали тясно в преговорите, така че няма вероятност нито едно от тях да възрази. А с голямото мнозинство в парламента Джонсън изглежда сигурен, че получи одобрение през следващата седмица. От своя страна Европейският парламент реши, че се нуждае от повече време, така че ще гласува по сделката вероятно през януари. Дотогава правителствата на страните в ЕС ще го прилагат временно.

Какво не е договорено

И все пак повечето бизнеси на Острова все още ще са зле подготвени за промените, които предстоят след 1 януари. Опашките за камиони тази седмица в Кент, причинени главно от ограничения, свързани с пандемията COVID-19, бяха предупреждение. Скоро ще стане ясна цената на упорития отказ на Джонсън да удължи преходния период, когато той имаше законовата възможност да го направи през юни.

По-голямо безпокойство идва от това, което се пропуска в сделката. Договорените разпоредби се отнасят почти изцяло за стоките, което означава, че няма почти нищо за услугите, които представляват 80% от британската икономика и са най-бързо развиващият се сектор на глобалния износ. ЕС все още не е постановил решение за еквивалентност на регулирането на финансовите услуги и дори когато го направи, може да бъде оттеглено само с 30 дни предизвестие. Още по-спешно е необходимо решение на ЕС за адекватност на данните, което да позволи безплатен трансфер на данни, важна част от съвременния трансграничен бизнес.

В сделката няма нищо за взаимно признаване на квалификациите за професионални услуги, както и за външнополитическо сътрудничество, което британското правителство, изглежда, не оценява. И въпреки че сделката има някои разпоредби относно вътрешната сигурност, достъпът на Великобритания до базите данни за сигурността на ЕС и системата на Европол ще бъде по-ограничен.

Научноизследователското сътрудничество трябва да продължи в някои области, но Великобритания е изключена от проекта за сателитно позициониране "Галилео" и има несигурност относно условията за бъдещото й участие в изследователската програма "Хоризонт". Островът също ще отпадне от схемата на ЕС за обмен на студенти "Еразъм".

Различни отношения на ЕС със Северна Ирландия

Северна Ирландия за разлика от Великобритания ще остане в единния пазар и митническия съюз. Граничните и митническите проверки в Ирландско море вероятно ще предизвикат продължаващ дебат за бъдещото единство на Обединеното кралство, както и продължаващата опозиция на Шотландия срещу Brexit. Повечето анализи на последствията от напускането на ЕС показват, че дори и с търговска сделка ще има удар върху икономиката.

Британският Office for Budget Responsibility прогнозира, че със сделка Великобритания ще загуби БВП от около 4% за 15 години в сравнение с опцията за оставане в ЕС. "Непостигането на споразумение е болезнено, защото удря незабавно като цунами. Сделката за "твърд" Brexit е по-потайна, защото във вътрешен план издевателства над икономиката с десетилетия", коментира в блога на London School of Economics икономистът Джон ван Рийнън.

Въпреки че търговията на стоки, съставляваща половината от 900 млрд. долара годишна търговия между ЕС и Великобритания, ще бъде покрита от договорката за нулеви мита, тя вече няма да бъде безпроблемна. Митническите правила, регулаторните стандарти и граничните проверки, които ЕС изисква от трети страни, ще се отнасят за Обединеното кралство, което ще направи търговията по бавна и по-скъпа.

Все пак е добре, че Лондон и Брюксел се разделят със сделка, защото всяка такава е по-добра от развод без споразумение.

По-добре от липсата на сделка, но...

"За Борис Джонсън 1 януари бележи някакво възраждане за Великобритания извън ЕС. За Брюксел целият този преговорен процес беше просто ограничаване на щетите. Далеч от "безпроблемната" търговска сделка, обещана от бившия премиер Тереза Мей, това е "твърд" Brexit - не скъпият хаос, ако изобщо нямаше сделка, но все пак означава, че страната е вън от митническия съюз и единния пазар на ЕС", пише в анализ на британската ВВС.

Целите на двата преговарящи екипа бяха различни. За Великобритания фокусът на правителството беше върху възможността да каже, че е защитило националния суверенитет след Brexit и е договорило търговска сделка, без да спазва повече правилата на Брюксел. Докато ЕС искаше да предпази единния пазар от това, за което се опасяваше, че може да бъде нечестна конкуренция от страна на британския бизнес, който да измести своите европейски конкуренти. Споразумението бе сключено за рекордно краткото време от девет месеца и със сигурност не е перфектно. Всички препъникамъни, скрити в подробностите на тези 2000 страници, позволяващи понякога различни интерпретации от двете страни, ще станат очевидни през идващите месеци.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 9

    "....Британският Office for Budget Responsibility прогнозира, че със сделка Великобритания ще загуби БВП от около 4% за 15 години в сравнение с опцията за оставане в ЕС. "..."

    Борето пак излъга електората , че ЮК ще просперира "както никога досега"!

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 7

    Германска компания първа разработи ваксина срещу короната, а англичаните от Oxford се поср@ха с тяхната ваксина, която се разбра че не е ефективна и беше върната за още изследвания. И понеже англичаните не успяха първи да открият ваксина за да покажат колко са по-велики от европейците, затова решиха да станат медийни герои като първи започнат на използват чуждата ваксина. Нещо подобно се случва и с Brexit.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Сал един футбол им остана на завалиите ...

    Нередност?
Нов коментар