Полската КЗК глоби полската MultiSport със 7 млн. евро

Според българското ръководство това няма да се отрази на тукашния бизнес

Ковид-пандемията удари силно бизнесът на фитнесите
Ковид-пандемията удари силно бизнесът на фитнесите
Ковид-пандемията удари силно бизнесът на фитнесите    ©  Надежда Чипева
Ковид-пандемията удари силно бизнесът на фитнесите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полската антимонополна комисия наложи глоба на полската компания, предлагаща картите MultiSport - Benefit Systems. Санкцията е за цялата група, която освен картовата услуга контролира много фитнеси. Тя е за 7 млн. евро (32 млн. полски злоти) според съобщението на полския антимонополен орган - UOKiK.

Антитръстовото производство за незаконни практики на фитнес пазара е образувано през 2018 г. То е проведено срещу 16 компании и 6 мениджъри, заподозрени в незаконни споразумения, които елиминират конкуренцията между компаниите. Глоби са наложени на 8 дружества за фитнес услуги: Bartosz Gibała Platinium, Benefit Systems, Platinium Wellness, Yes to Move (преди Fitness Academy, 100% собственост на Benefit Systems), Calypso Fitness (33% на Benefit Systems), Baltic Fitness Center (49.95%), EFC Fitness и Fitness MCG. Глобената компания съобщи пред полските медии, че ще обжалва.

В България според Цветан Иванов, управител на "Бенефит системс България", предлагаща спортните карти MultiSport, глобата в Полша няма да се отрази на местния бизнес. "Отдавна се издържаме сами. Не сме зависими финансово от компанията майка", каза той пред "Капитал". Полската група развива и фитнес верига у нас, като има осем обекта под наем под бранда Next Level.

Какво казва полската КЗК

"В хода на разследването беше установено, че незаконните практики са продължили приблизително 5 години от 2012 г. до поне 2017 г. Предприемачите са успели да разделят пазара по такъв начин, че да не се конкурират взаимно. Benefit изигра ролята на компания, която упражнява надзор върху пазарната договореност, като служи и като координатор и арбитър на споровете между отделните субекти", пише комисията.

"Междувременно тя работи усилено и за укрепване на пазарните си позиции. Участниците в споразумението възнамеряват да запазят силната си позиция в градовете, в които вече са присъствали, и да продължат да се възползват от програмата MultiSport, пусната на пазара от Benefit System. Например Варшава е доминирана от веригата Calypso, Познан - от Fabryka Formy, Вроцлав - от Fitness Academy, а Краков - от Fitness Platinium", пише още комисията.

Регулаторът твърди, че като част от споразумението представителите на отделните компании се свързвали помежду си по различни начини, за да разпределят пазара. Обменяла се е информация, свързана с откриването на нови обекти или относно такива, към които проявяват интерес, и т.н.

Най-голям дял от глобата е за Benefit Systems - 26.9 млн. полски злоти. Перосналните глоби варират от 40 хил. до 302 хил. полски злоти. От комисията поясняват, че максималното наказание за споразумение за ограничаване на конкуренцията може да бъде равно на 10% от годишния оборот на компанията, а ако наказанието е върху физически лица - 2 млн. злоти. От комисията заявяват, че са взели под внимание COVID-19 пандемията и при други обстоятелства наказанията биха били по-високи. "Фирмите, които са глобени, могат да поискат отлагане на крайния срок за плащане или разделяне на санкцията на вноски", пишат още оттам.

Приходите на полската Benefit Systems растат всяка година, като за 2019 г. са 219 млн. евро (на българската са 20 млн. евро), а служителите над 600, сочат международните бази данни. Пазарната капитализация в началото на февруари е 530 млн. евро.

Позицията на компанията

Въпросните действия са извършени в рамките на капиталовата група, поради което, според компанията, в светлината на полското и европейското законодателство в областта на конкуренцията, тези дейности не трябва да бъдат обект на антитръстови производства и санкции", гласи позицията на Benefit Systems.

"Субектите, чиито дейности бяха разгледани от комисията за конкуренцията и защита на потребителите през 2012-2017 г., бяха свързани с нас чрез капиталови, икономически или лични връзки до степен, която ни дава право да участваме в техните решения. Участието ни в техните дейности беше елемент от създаването на капиталовата група, което се доказва от факта, че повечето от обектите, обхванати от производството на UOKiK, вече са неразделни части или собственост на Benefit Systems ", продължава съобщението.

Компанията коментира и моментът, в който излиза решението на комисията. "След пет години разглеждане на случая, UOKiK приключва производството и издава решение в момент, когато компанията и хиляди нейни партньори от фитнес индустрията са изправени пред най-голямата криза в историята си. Поради ограничения и забрани, свързани с пандемията. Понастоящем Benefit Systems постига само незначителна част от предишните си приходи, като същевременно понася огромни разходи за поддържане на спортната инфраструктура и заетост", пише компанията.

На полска земя

Бизнесът на компанията започва през 2001 г. като start-up. Създател на фирмата Джеймс ван Берг, завършил Harvard Business School през 1985 г. и работил като консултант в Бостън и Лондон. Компанията е листната на Варшавската фондова борса през 2011 г., когато картите й на пазара са малко над 220 хил.

Междувременно започва да навлиза в бизнеса със спортни зали, като или придобива участие във вече съществуващи или изгражда свои. Групата има участие в Calypso Fitness, Fit Fabric, Baltic Fitness Center, Instytut Rozwoju Fitness и др.

Компанията влиза в полезрението на антимонополната комисия, когато се опитва да увеличи дела си в големия играч на пазара Calypso Fitness, продаваща и фитнес оборудване. Към онзи момент участието на Benefit Systems e 33%. Тъй като участниците в сделката са големи, тя е трябвало да бъде одобрена от UOKiK. Комисията обаче изказва опасенията относно концентрацията и как тя би се отразила на конкуренцията и започва проверка на пазара. След придобиването Benefit Systems ще притежава най-голям брой вериги фитнес клубове в страната и по този начин тя ще придобие властта да повлияе на поведението на клубните клиенти. Като резултат на 2 януари 2018 г. Benefit Systems оттегли заявлението си за поглъщане на Calypso Fitness.

Бизнесът в България

Картите Multisport се появиха в България през 2015 г. през местната "Бенефит системс България", собственост на Benefit Systems International. Към момента компанията е основен играч на пазара на карти за спорт, като през миналата година стана ясно, че основният конкурент Sodexo излиза от нишата.

Моделът по-който се развива компанията тук е в известна степен аналогичен с полския. През май 2017 г. полската група регистрира нова компания - "Фит инвест България" с капитал от 30 хиляди лева, която после сменя името си на "Некст левъл фитнес". Ръководи се от поляци и е собственост на друго полско дружество от групата на Benefit Systems - Fit Invest International, занимаващо се придобиването на дялово участие във вече съществуващи фитнеси в Полша, с инвестирането в собствени зали и оперирането им.

Компанията има 8 фитнес зали под наем под бранда Next Level.