🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Аурубис" е произвела 4% повече чиста мед за последните три месеца на 2020 г.

Германският собственик отчита плавно възстановяване на търсенето и по-високи цени на металите

Заводът в Пирдоп е произвел 57 хил. тона катоди за последните три месеца на миналата година
Заводът в Пирдоп е произвел 57 хил. тона катоди за последните три месеца на миналата година
Заводът в Пирдоп е произвел 57 хил. тона катоди за последните три месеца на миналата година    ©  Цветелина Белутова
Заводът в Пирдоп е произвел 57 хил. тона катоди за последните три месеца на миналата година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медодобивната компания "Аурубис България" е произвела 4% повече катоди (чиста мед) за последните три месеца на 2020 г. спрямо година по-рано. Това става ясно от отчета на германската група Aurubis за първото тримесечие на финансовата година, която започва през октомври. Собственикът на завода в Пирдоп отчита постепенно възстановяване на глобалното търсене, както и по-високи цени на металите. Това е и причината наскоро групата да ревизира прогнозите си за годината нагоре.

Заводът в Пирдоп е втората по приходи компания в България (с оборот от над 4.8 млрд. лв. за 2019 г.) и е сред топ износителите.

Производство

За периода октомври-декември 2020 г. заводът в Пирдоп е преработил 327 хил. тона меден концентрат, което е 2% по-малко, отколкото преди година. Лек спад (1%) има и при количеството сярна киселина, което е пряко свързано с металургичното производство. В същото време компанията е произвела 4% повече чиста мед, като общото количество достига 57 хил. тона. Разликата вероятно идва от увеличена преработка на медни аноди, които заводът прави както за собствени нужди, така и за други предприятия в групата. Компанията не обявява данни за анодното производство.

Като цяло сегментът "Рафиниране и преработка на метали", в който влиза "Аурубис България", увеличава преработката на концентрат с 24% благодарение на завода в Хамбург, а производството на катоди нараства с 19% до 278 хил. тона. От групата отчитат по-ниски такси за преработка и рафиниране на концентрати поради пазарни фактори, но по-високи цени на металите, като медта е поскъпнала с 22% до средно 7166 долара/тон. На групово ниво значително се увеличава рециклирането на скрап и други материали, след като миналата година Aurubis придоби два завода на Metallo Group.

Възстановяване

Aurubis не обявява междинни финансови резултати на дъщерните предприятия. Общо за звеното "Рафиниране и преработка на метали" приходите нарастват с 30% до 3.2 млрд. евро за тримесечието. Приходите на цялата група се повишават с 28% до 3.5 млрд. евро, което се дължи най-вече на по-високите цени на металите, а печалбата преди данъци (EBT) скача до 82 млн. евро спрямо 31 млн. евро година по-рано.

Миналия месец Aurubis повиши прогнозата си за финансовата година, като основните фактори за това са по-високите такси за рафиниране на скрап и увеличените цени на металите. От групата отчитат повишаващо се търсене на медни пръти и форми, както възстановяване на пазара на плоски продукти заради растящите поръчки, най-вече от автомобилния сектор. Търсенето на сярна киселина, която се купува главно от торови заводи, също се очертава да е по-голямо през второто финансово тримесечие, посочват от Aurubis. Според главния изпълнителен директор Роланд Харингс, цитиран в официалното прессъобщение, пандемията е оказала минимално влияние върху резултатите на групата, а пазарната среда се е подобрила значително през последните месеци.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
  • 10
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
Нов коментар