🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде са чиповете

Производители на техника и автомобили нямат достатъчно чипове за продуктите си, ефектът се усеща и в България

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Производители на техника и автомобили нямат достатъчно чипове за продуктите си.
  • Причините са няколко: нарушените вериги за доставки, повишеното търсене и проблемите между Китай и САЩ. Възстановяване се очаква след средата на годината.
  • В България търговци и заводи също усещат недостига. Но има и единични печеливши производители.

Световната икономика е изпитвала много видове недостиг на стоки, но липсата на достатъчно чипове, които да захранват коли, компютри, смартфони, телевизори и конзоли, е нов вид преживяване. В магазините за техника вече от месеци липсват например новите модели PlayStation, а автомобилната индустрия сигнализира, че кризата с полупроводниците удря голяма част от производителите, а заедно с тях и потребителите. Ефектите се усещат и от много търговци и промишлени предприятия в България, основно част от международни групи.

Ситуацията е, меко казано, хаотична и няма изгледи да се подобри поне до средата на годината. Тя е и нагледен пример за страничните ефекти от глобализацията и отдалеченото производство - проблем, за който се говореше усилено в първите дни на коронавируса заради зависимостта на западните икономики от Китай, но впоследствие потъна на фона на здравната и икономическата криза.

Какво доведе до недостига

Причините за дефицита са няколко. Първата и най-очевидна е коронавирусът, който разби веригите за доставки в началото на миналата година, когато заразата все още бе почти изцяло локално явление в Китай. От тогава досега те така и не успяха да се възстановят. Проблем се оказаха и сгрешените прогнози на много компании. В първите дни на пандемията очакванията бяха за срив в потреблението и особено на продажбите на автомобили. Макар че такъв имаше, той се оказа краткотраен и бързото възстановяване хвана компаниите неподготвени.

Втората причина отново е свързана с коронавируса. Ограниченията по света и изместването на образованието и работата към дистанционен режим доведоха до огромно търсене за всякакъв вид джаджи - от лаптопи и таблети до конзоли и телевизори, за което нито хардуерните производители, нито производителите на чипове бяха подготвени. През 2020 г. продажбите на лаптопи са се вдигнали с близо 5% на световно ниво, най-големият скок от десет години насам.

Макар думата чипове да звучи сякаш става дума за нещо съвсем конкретно, има много видове чипове. Проблем има при почти всички от тях, а още по-голямата каша идва от това, че ако нямаш и един чип, колкото и да е евтин, нямаш и краен продукт.

"Недостигът в полупроводниковата индустрия е навсякъде", коментира при встъпването си в длъжност през януари Кристиано Аман, изпълнителен директор на Qualcomm, един от най-големите производители на чипове в света. Пред CNBC анализаторът Гаурав Гупта добави, че "проблемът е, че дори да нямаш само един чип за 10 цента, не можеш да продадеш кола за 30 хил. долара."

Третата причина се крие в обтегнатите отношения между САЩ и Китай. В последните си месеци на власт бившият американски президент Доналд Тръмп наложи тежки санкции на един от най-големите производители на чипове в света, китайската SMIC. Според новите правила тя не може да използва американска техника за производството на чипове, а компаниите с американска връзка имат ограничена възможност да купуват от SMIC. Компанията се надяваше, че новият президент Джо Байдън ще промени политиката спрямо Китай, но засега той поддържа линията на предшественика си - поне в това отношение.

Съответно много производители на техника се насочиха към тайванската TSMC, един от малкото конкуренти, които имат и мащаба, и техниката за физическо производство на нужните чипове. В този случай пролича и слабата страна на това в света да има много малък брой компании и заводи, които могат да произвеждат високотехнологични полупроводници, нужни за производството предимно на най-новите модели компютри, конзоли и смартфони, а не толкова за автомобили, които ползват чипове с по-стара технология.

Какво има и какво няма в България

"Доставките са силно нередовни. Количествата, които поръчваме, или закъсняват с месеци, или въобще не идват", коментира пред "Капитал" Божидар Колев, съсобственик на веригата за техника "Технополис". Той добавя, че подобни проблеми има не само при чиповете, но и при много други вериги за доставки, които са нарушени от вече близо година.

Колев казва, че най-голям недостиг има при по-ниските класове лаптопи, а основната причина е изкупуването им в големи количества при преминаването на работата и образованието в дистанционен режим. Проблем има и при телевизорите, където Колев описва положението като "пълна каша", както и при някои модели смартфони.

Липсват и други технологични стоки. Новото поколение конзоли PlayStation 5 е христоматиен и дори вече клиширан пример, който обаче показва добре колко лошо е планирането в сектора. Официално конзолата излезе в средата на ноември, но бързо се оказа, че количествата от нея са минимални и съответно свършиха, а допълнителни доставки от тогава насам почти няма. От това страдат и производителят Sony, и търговците на техника по целия свят, защото пропуснаха коледния сезон и първите месеци след дебюта.

Друга стока, която липсва, са видеокартите за компютри. Случаят там е любопитен - от една страна, има повишено търсене заради бума на видеоигрите около пандемията, но по-големият фактор всъщност са криптовалутите. Тяхното копаене се осъществява чрез мощни видеокарти, а сегашните високи цени означават, че дори една многохилядна инвестиция може да се избие за няколко месеца. В момента в целия свят има огромен недостиг на видеокарти, което отваря възможност за продажба с надценка на вторичния пазар, където количествата също изчезват бързо.

"Имаме недостиг на видеокарти, на дънни платки и памети, където цената се вдигна", коментира пред "Капитал" Снежана Хинова, търговски директор във "Вали компютърс", един от големите дистрибутори на техника в страната. "Това може да се обясни и с копаенето на криптовалути, но и не само, защото тези компоненти са нужни във всеки компютър. По-големият проблем е, че количества почти няма. Ние поръчваме 50 видеокарти например и идват две бройки", добавя тя.

И "Технополис", и "Вали компютърс" казват, че приходите им са се увеличили заради повишеното търсене по време на пандемията. И двете компании посочват, че най-търсените стоки през последната година са лаптопи, таблети и периферия или, иначе казано, техника, нужна за работа и образование от вкъщи.

Николай Тотов, директор в търговеца на техника "Плесио", коментира, че вече се наблюдават първите сигнали за нормализация. "Към момента търсенето на IT продукти, особено свързаните с работа от вкъщи и дистанционно обучение, остава силно и макар забавянето на доставките да не е преодоляно напълно, започва постепенно наваксване и пристигат поръчки, направени през миналата година", казва Тотов. "Новият Playstation е с регулярни доставки, но търсенето многократно надхвърля предлагането, често нещата се усложняват допълнително от спекуланти, които се възползват от ситуацията в ущърб на потребителите геймъри. Много подобна е ситуацията с видеокартите, където недостигът на капацитет за производство на чипове се усложнява допълнително от копачите на криптовалути, които изкривяват търсенето."

Не всички имат проблем. От "ALSO България", най-големият дистрибутор на техника на едро в България, коментираха пред "Капитал", че компанията "няма значителни изоставания" и е успяла да се адаптира. На глобално ниво подобен пример може да бъде даден в лицето на Toyota, която има огромен запас от чипове и в момента не среща проблемите, които тревожат конкурентните автопроизводители.

По индустриалната верига

Подобна е ситуацията и в индустрията, където чипове се използват във все по-широк кръг продукти - от различни системи за управление и промишлено оборудване до електроуреди и автомобили. Както обобщава ситуацията производител на електронни модули в страната, "картината на пазара на нашата продукция е еднаква навсякъде по света и ефектът от недостатъчното количество полупроводникови компоненти е подобен във всяка фирма от бранша". Дори българските заводи да не са пряко засегнати, недостигът на чипове се регистрира при компаниите майки.

"Производството ни в България няма нужда от такива компоненти и нямаме затруднения в това отношение, но все пак от глобалната верига за доставки усещаме тази ситуация в някои продуктови групи", коментира Христо Николов, продуктов мениджър "Индустриална автоматизация" в Schneider Electric. Според него става дума най-вече за високия клас интелигентни устройства, които участват в изграждането на комплексни системи. "Всички на пазара изпитват известно удължаване в сроковете на доставка, тъй като производството на чипове е доста концентрирано в азиатския регион и се отразява на цели сектори, не на отделни компании", добавя той.

Американският производител на сензори Sensata, който има заводи в Ботевград и Пловдив, наскоро прогнозира, че недостигът на микрочипове, който засяга цялата верига на доставки в автомобилната индустрия, може да увеличи оперативните разходи на компанията с 25 до 50 базови пункта през първото тримесечие. А очакванията са ситуацията постепенно да се нормализира през втората половина на годината.

Made in Bulgaria

В същото време макар и в мащаби, различни от азиатските, България също има своето производство на чипове. За 20 години, откакто белгийската група Melexis е тук, местното й поделение "Мелексис България" е разработило над 65 продукта и е доставило повече от 5 млрд. чипа до клиенти от цял свят. През 2020 г. групата е продала 1.36 млрд. чипа, като приблизително половината от тях са минали финален тест в София, казаха от Melexis.

Основната част от микроелектрониката, която групата прави, е за автомобилната индустрия - 88% от продажбите. На базата на опита си с чипове за автомобилна електроника обаче Melexis е разработила и множество други продукти - за умни уреди, автоматизация на дома, промишлени и медицински приложения, включително умни драйвери, които управляват охлаждането на видеокартите от висок клас в конзолите за игра. А търсенето явно расте, като по данни на компанията през 2020 г. всяка нова кола в света е имала средно по 13 чипа на Melexis спрямо 11 чипа предходната година. От групата обаче също отчитат необичайно прегряване на пазара на полупроводници главно заради несигурността покрай сovid. "По тази причина цялата световна верига на доставки на микроелектроника е изправена пред значителен недостиг на компоненти", казаха от Melexis.

Още през втората половина на миналата година компанията е започнала да предприема превантивни мерки, включително като е увеличила материалните си запаси противно на пазарната логика към онзи момент, и да предупреждава клиентите си да се подготвят за повишаване на търсенето по-късно през годината. "Ръстът обаче се случва много бързо, което създава напрегнати ситуации при доставките", уточниха оттам. В същото време мерките за предотвратяване на заразата са наложили промени в начина на работа и производителността на целия пазар на полупроводници, включително при Melexis и доставчиците й.

Добрата новина е, че в момента тече последният етап от проекта на "Мелексис България" за разширяване на производството в София. Той е за общо 75 млн. евро и ще увеличи значително производствената, лабораторната и офис площта на предприятието. "Това ще ни даде възможност да утроим капацитета си за тестване в средносрочен до дълогсорчен план, което отговаря на очаквания бизнес растеж", уточниха от Melexis. За 2021 г. компанията предвижда продажбите на българското звено да се увеличат с 15 до 20%. Последно отчетените приходи са за 2019 г. и са 71 млн. лв.

Кога ще има пак

"Не очаквам кризата да се задълбочи, по-скоро положението ще се нормализира. Търсенето през лятото ще спадне, а производството на чипове ще се вдигне", казва Божидар Колев. Той дава прогноза, която се споделя от повечето представители на индустрията - че нормализация ще има след средата на годината. Същите са очакванията и на "Вали компютърс". Корекцията на баланса между търсенето и предлагането е само една част от уравнението. Другият важен елемент е увеличение на капацитета за производство от страна на малкия брой компании, които правят чипове. TSMC вече обяви, че ще инвестира 28 млрд. долара през тази година, за да увеличи капацитета си и да поеме пренасочените поръчки заради американските санкции срещу SMIC.

Но най-големият проблем в цялата история си остава. Производството на чипове се случва почти изцяло в Азия, при това в малък брой страни на континента. Ако целият свят страда от проблемите там, решението е преместване на производствата и веригите за доставки по-близо до локалните пазари, а не просто надежда, че ситуацията няма да се повтори.

Все още няма коментари
Нов коментар