Visa ще приема плащания с криптовалута

Компанията ще поддържа обработка на транзакции с криптовалути чрез USD Coin

"Крипто-финтех компаниите искат партньори, които разбират сложността на бизнеса и деликатността на криптовалутите", споделя Джак Форестел, изпълнителен вицепрезидент и главен продуктов директор на Visa.
"Крипто-финтех компаниите искат партньори, които разбират сложността на бизнеса и деликатността на криптовалутите", споделя Джак Форестел, изпълнителен вицепрезидент и главен продуктов директор на Visa.
"Крипто-финтех компаниите искат партньори, които разбират сложността на бизнеса и деликатността на криптовалутите", споделя Джак Форестел, изпълнителен вицепрезидент и главен продуктов директор на Visa.    ©  Bermix Studio
"Крипто-финтех компаниите искат партньори, които разбират сложността на бизнеса и деликатността на криптовалутите", споделя Джак Форестел, изпълнителен вицепрезидент и главен продуктов директор на Visa.    ©  Bermix Studio
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за картови разплащания Visa обяви, че ще позволи използването на криптовалутата USD Coin за транзакции, съобщи Reuters. USD Coin е стабилна монета, подкрепена от щатския долар, и ще се използва за разплащания с Ethereum - втората най-голяма криптовалута след биткойн. Visa ще се партнира с платформата Crypto.com и планира да предложи възможността за сетълмент на транзакции с USDC и на други компании по-късно през тази година.

Инвестициите в дигиталните валути като нов тип средство за разплащане е важна стъпка от стратегията на Visa за улесняването на придвижването на средства, независимо дали са в мрежата на компанията или извън нея. През последната година финансовата компания създаде мрежа за уреждане на транзакции с дигитални валути в рамките на съществуващата инфраструктура за разплащане. Платформата на картовата компания придвижва милиарди долари всеки ден в хиляди институции на повече от 200 пазара и в над 160 валути. Работейки с Anchorage, първата федерална банка за цифрови активи и партньор за сетълмент на цифрови валути на Visa, компанията започва пилотен проект, който позволява на Crypto.com да изпраща USDC към Visa за уреждане на част от задълженията си по програмата за дебитни карти на Crypto.com от Visa .

Механизмът

Стандартният процес на сетълмент на Visa изисква от криптоброкерите да държат определен размер от средствата си в традиционна фиатна валута, което може да увеличи разходите и сложността на разплащанията. Способността да се разплащат в USD Coin в крайна сметка ще улесни Crypto.com и други криптокомпании да развиват бизнеса си, без да е необходимо да разполагат с традиционни парични средства. Надстройките на инфраструктурата на Visa и интеграцията с Anchorage също позволяват на Visa да поддържа пряко новите цифрови валути на централните банки (central bank digital currency или CBDC), които се очаква да се появяват скоро.

"Крипто-финтех компаниите искат партньори, които разбират сложността на бизнеса и деликатността на криптовалутите", споделя Джак Форестел, изпълнителен вицепрезидент и главен продуктов директор на Visa в съобщение до медиите. "Днес постигнахме огромен успех в способността ни да отговорим на нуждите на финтех компаниите, управляващи бизнеса си в стабилна дигитална валута или криптовалута, и наистина е продължение на това, което правим всеки ден, а именно да улесняваме и подсигуряваме плащания във всички най-различни валути по целия свят."

Крис Марсалек, съосновател и главен изпълнителен директор на Crypto.com, сподели за сделката на сайта на компанията: "Забелязваме рекорден ръст в нашия бизнес и разширяване на криптосистемата през последната година. За да продължим да ускоряваме световния преход към дигитална валута, имаме нужда от партньори, които разбират възможността и инструментите, които ще ни помогнат да излезем на пазара по-бързо и по-ефективно."

"Платформата на Anchorage е създадена целенасочено за институции като Visa за изграждане на нови продукти в крипто. Ние сме с Visa на всяка крачка от 2019 г. и сме изключително доволни да видим, че тези първи стабилни релси за плащания оживяват чрез API на Anchorage", добави Диого Моника, съосновател и президент на Anchorage, по темата.

Цената на биткойн се повиши с над 5% до 58 хил. долара след новината. Ethereum скочи със 7.5%, a Visa поскъпна с 0.5% в първата сесия на пазара за седмицата.