BIS: Дигиталните валути на централните банки ще ускорят международните транзакции до секунди

Четири централни банки работят съвместно по пилотната програма

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат значително да съкратят времето, необходимо за международни транзакции, както и да намалят трансферните разходи. Това сочи доклад на Банката за международни разплащания (BIS) след проведена пилотна програма за тестване на електронни валути съвместно с четири централни банки - на Китай, Хонконг, Тайланд и Обединените арабски емирства.

Изпитанията показват, че трансграничните преводи могат да бъдат извършвани за няколко секунди, вместо за три до пет дни, какъвто е случаят с традиционните парични трансфери. Това става възможно, понеже CBDC позволяват да се заобиколи сложният път през мрежа от банки, който конвенционалните преводи изминават, твърди докладът, цитиран от Reuters. Иновативната система има и предимството, че може да работи 24/7.

Дигиталните валути също така са способни да намалят наполовина трансферните разходи, чрез улесняване на управлението на ликвидността, съответствието и операциите по конвертиране в чуждестранна валута.

Международните валутни операции обикновено се извършват чрез мрежи от глобални банки, които служат като мостове между страните и юрисдикциите - система от кореспондентски банки. Те имат важна икономическа роля, но тези мрежи и договорености могат да бъдат сложни, фрагментирани и тромави. Например банките работят в различни часови зони, в зависимост от работното време на националните платежни системи. Също така, законовите мерки за борба с изпирането на пари, укриването на данъци или финансирането на тероризма може да се повтарят, като се извършват от всяка финансова институция по веригата, отчита BIS.

Интересът към CBDC расте

Много правителства и централни банки по света проучват използването на CBDC. Китай например вече тества своя дигитален юан, фокусиран върху търговията на дребно и предназначен да дублира функциите на парите в обращение. Други страни обмислят използването дигитални валути "на едро" - за подобряване на вътрешните процеси на техните финансови системи и международни финансови потоци.

Разработването на система за бързи и евтини трансгранични преводи, включително към юрисдикции, които не разполагат с развита партньорска мрежа от банки, би било позитивно развитие за търговията и икономиката, коментира Бенедикт Нолънс, ръководител на хонконгското звено на BIS Innovation Hub.

Пилотната програма, наречена "mBridge", използва блокчейн технология, за да синхронизира данните за транзакциите между участниците по веригата на плащане. Следващите стъпки на проекта предвиждат прототипът да се развие до "готово производствено решение".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev

    Дигиталните валути на централните банки в един от сценарийте могат да направят излишни или да свият силно дейността на търговските банки.

    Нередност?
Нов коментар