🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И биткойнът заблестя като злато

Цената на една монета от криптовалутата надмина стойността на един килограм благороден метал

Единият от двигателите в цената на Bitcoin напоследък е спекулативният интерес, а не толкова търсенето на сигурност.
Единият от двигателите в цената на Bitcoin напоследък е спекулативният интерес, а не толкова търсенето на сигурност.
Единият от двигателите в цената на Bitcoin напоследък е спекулативният интерес, а не толкова търсенето на сигурност.    ©  Капитал
Единият от двигателите в цената на Bitcoin напоследък е спекулативният интерес, а не толкова търсенето на сигурност.    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Кое тежи повече: един килограм вълна или един килограм желязо?" Това е популярната елементарна главоблъсканица, чийто отговор се намира в самия въпрос. Финансовият й аналог успешно може да е: "Кое струва повече: един килограм злато или един биткойн?" Или поне през последните седмици, през които криптовалутата премина за кратко нивото 60 хил. долара за брой. С това една монета Bitcoin надхвърли цената на килограм злато - 55.7 хил. долара към началото на тази седмица при 1734 долара за унция. Разбира се, всичко това е по-скоро моментно съвпадение, което все пак отразява силния възход на биткойн. През миналата година той и благородният метал бяха едни от най-доходоносните активи на фона на срива на глобалната икономика, предизвикан от корона кризата. Заедно със златото криптовалутите все повече се използват като хеджиращ инструмент срещу инфлацията, която могат да породят в един момент фискалните и монетарните мерки на правителства и централни банки.

Например, преди Федералният резерв да се намеси на пазарите през март миналата година, акциите се сринаха само за няколко седмици. В такива кризисни моменти инвеститорите бързат да преместят инвестициите си в safe haven активи. Или онези, които по време на паника или икономически шок повишават стойността си и носят по-нисък риск. Златото е класически safe haven актив. Бумът в цената на биктойн все повече повдига въпроса дали не се превръща в спасителен актив, където инвеститорите могат да намерят убежище в трудни времена. Труден отговор и много противоречиви мнения. Засега най-големият аргумент против е фактът, че криптовалутата корелира в една посока с други рискови активи като акциите, а в основа на ръста й седи и спекулативен интерес, както и навлизането на големи институционални инвеститори.

Новото срещу традицията

Златото е по-традиционния актив от двата. Обработва се и се търгува от хиляди години. Биткойнът, от друга страна, е базиран върху относително новата и иновационна технология - блокчейн. Според Coinmarketcap към момента се търгуват над 8 хил. криптовалути, много от които се считат за по-добри алтернативи на биткойна. Единствените конкуренти на златото, ако може да се каже, че има такива, са фиатните валути като долара и еврото, както и другите два благородни метала - сребро и платина. "Бих избрал златото, защото благородният метал има хиляди години история като запас на стойност, има една пета от волатилността на биткойна и не е изправен пред същия риск от конкуренция. Денят, в който кралицата обмени златото в короната си за крипто, ще е денят, в който ще променя мнението си", коментира пред Business Insider Дейвид Розенберг от Rosenberg Research.

В международно проучване, публикувано в The Quarterly Review of Economics and Finance, професори от университети в Ливан, Франция, Чехия и Ирландия анализират свойствата, качествата и реакцията на биткойна и златото като safe haven активи при срив на акциите. Чрез финансови модели те стигат до извода, че биткойн превъзхожда благородния метал и суровините, но само когато говорим за диверсификация на портфейла. И силно подкрепят биткойн като най-обещаващия актив за финансово убежище след златото. Тоест биткойнът предоставя по-добра възможност за диверсификация на инвестициите от златото, но благородният метал е по-безопасен актив заради в пъти по-малката волатилност.

В друго международно проучване от пролетта на миналата година икономисти от Франция, Нова Зеландия и Пакистан съпоставят биткойна и златото в различни икономически модели, за да проследят кой актив дава по-добри резултати и при какви условия. Резултатите от доклада показват, че биткойнът позволява на инвеститорите да хеджират риска с по-малка сума в сравнение със златото. Ефективността при хеджирането със злато обаче е по-добра, което го прави по-добра застраховка от биткойните.

Освен това резултатите от ползите показват по-високи ползи от включването на злато в инвестициите по време на сътресения на пазара, отколкото от инвестиция в криптовалутата. От друга страна обаче, дори минималното присъствие на биткойн в инвестициите води до най-голяма полза от диверсификацията. Докладът предоставя доказателства, че златото е по-добър актив за хеджиране и по-безопасен актив (safe heaven) от биткойните, когато става въпрос за срив на американския пазар на акции.

Диверсифицирай това

Въпреки това проучването доказва, че в някои различни по вид инвестиции и портфейли биткойн показва относително по-висока доходност от златото, като например срещу инвестиции в здравния сектор. Доходността от диверсификация с биткойни е по-висока, когато става въпрос за портфолио от нециклични акции. Например решенията на централната банка, които засягат дори нецикличните фирми и финансовите пазари, включително златото, изглежда, не влияят върху ликвидността и волатилността на биткойн.

Проучванията показват, че златото все още блести по-силно. И въпреки че цената на биткойн е нараснала неимоверно през последното десетилетие, все още се нуждае от време. "Биткойнът е 100 пъти по добър запас на стойност от златото. Светът осъзнава това и преизчислява цифровата валута в реално време. Въпреки че цената на биткойна се е увеличила със стотици проценти през последните няколко месеца, вероятно ще продължи да покачва стойността си в щатски долари през следващите години. Подозирам, че пазарната капитализация на биткойн ще надмине тази на златото до 2030 г. По тази причина не притежавам злато и имам значителен процент от портфолиото си, инвестиран в биткойн", коментира Антъни Помплиано от Pomp Investments и Morgan Creek Digital Assets пред Business Insider.

Китайски професори и икономисти публикуват доклад през 2020 г., в който съпоставят биткойна и златото. Те откриват, че двата актива се допълват, вместо да се конкурират. Ръст в цената на криптовалутата може да доведе до спад в тази на златото и обратното. Тоест връзката между двата актива е обратна, вместо да растат заедно. В крайна сметка отговорът на въпроса "кое е по-добра инвестиция: златото или биткойнът" е: и от двете по малко. В зависимост от ситуацията или инвестициите биткойнът има по-добри свойства от златото и обратното, но като цяло златото остава по-сигурната инвестиция. Въпреки това проучванията показват, че най-добре е в портфолиото да имаме по малко и от двете.

От Варна до големите криптоборси

Първото обработено злато, открито близо до Варна, датира отпреди повече от 6 хил. години. Златото е средство за разплащане от дълбока древност до 70-те години на миналия век. През 1944 г. САЩ, Канада, западноевропейските страни, Австралия и Япония подписват Бретънуудското споразумение, според което страните фиксират валутните си курсове спрямо щатския долар, който е обезпечен в злато. Тоест всички валути, обвързани с долара, имат фиксирана стойност по отношение на златото до 1971 г., когато Ричърд Никсън прекратява международната конвертируемост на долара в злато. От тогава насам нито една основна валута (от големите държави) не е обвързана със златото, което дава началото на феномена фиатни пари (без стойност). Цената на златото от 35 долара за унция, която САЩ поддържа до началото на 70-те, достига 2 хил. долара за унция в пика на пандемията през миналата година.

Биткойнът се появява през 2008 г., като създателят (или създателите) на криптовалутата остава анонимен. Дигиталното средство за разплащане доби популярност през втората половина на миналото десетилетие, когато в рамките на няколко месеца от 600 долара достигна близо 20 хил. през 2017 г. През следващите няколко години биткойнът загуби близо две трети от стойността си, но през последната година, в пика на пандемията, монетата отново се изстреля рязко нагоре и надмина предишния си връх от 2017 г. В края на миналата седмица цената на един биткойн достигна умопомрачаващите 61 хил. долара.
Все още няма коментари
Нов коментар