Новата добавка на Георги Самуилов

Компанията, купила имотите на Делян Пеевски, инвестира в производство на биоетанол до Пловдив

От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Георги Самуилов отрича да се познават
От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Георги Самуилов отрича да се познават
От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Георги Самуилов отрича да се познават    ©  Капитал
От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Георги Самуилов отрича да се познават    ©  Капитал
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Компанията, купила имотите на Делян Пеевски, инвестира в производство на биоетанол до Пловдив.
  • Тя се свързва със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов.
  • Новата фабрика ще се изгражда от ССПИРИТ - дружество без дейност, но отскоро с терени.

Хотел "Берлин" и биоетанолът вече са свързани. И дългогодишната "централа" на Делян Пеевски, и спиртът ще имат един собственик - дружеството "Джи Ес формула" на Деян Калинов. Той, освен че стана собственик на известните имоти на Делян Пеевски за десетки милиона левове, има и инвестиционен проект за изграждане на биорафинерия за етанол в землището на село Белозем, община Раковски.

Начинанието се свързва с търговеца и вносител на горива Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл". Производството на задължителната биодобавка, която се прибавя към бензина, ще се намира в местността Кара Сулук, на площ от почти 50 декара и ще е с капацитет от 30 000 литра на 24 часа. Намеренията стават ясни от инвестиционното предложение, внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив. Инвеститор е свързаната със Самуилов и Калинов ССПИРИТ.

Какво ще се строи

Производствената дейност ще се разположи на площадка от почти 50 декара. Детайли по проекта стават ясни от уведомлението за инвестиционно намерение до регионалната екоинспекция в Пловдив. Инсталацията ще е за производство на етилов алкохол от растителни суровини - зърно с капацитет 30 хил. литра на 24 часа. Ще се произвежда биоетанол, фармацевтичен етанол, технически етанол и хранителен етанол.

Съпътстващите продукти ще са високопротеинов фураж и втечнен CO2. Предприятието ще работи с царевица и пшеница като суровини. Складовото стопанство за зърното ще е около 35 хил. кубични метра.

"Капитал" не успя да се свърже с Георги Самуилов, който да даде повече информация за инвестицията и бизнес планът. От сектора на горивата коментираха проекта като логична стъпка предвид търгуването с големи обеми с бензин на "Инса ойл". Едновременно с това обясниха, че по всяка вероятност става въпрос за купено оборудване за производство на биоетанол, което от доста време се е продавало изгодно от частен съдебен изпълнител, като по всяка вероятност цената е няколко милиона лева. В допълнение, групата на Самуилов разполага и с база в близост, което улеснява проекта.

Пазар за биоетанол

Сега това е допълнително звено от бизнеса, което ще затвори производствения цикъл в "Инса ойл". Европейските регламенти изискват смесването на горивата с биокомпонент. Към момента биодобавката в дизела е 6%, а добавката на биоетанол в бензина - 9%, като това означава и 9% от количествата на пазара на бензин.

В България в сегмента има един голям производител на биодизел - това е "Астра биоплант" с приходи от почти 2 млрд. лв., която е част от групата на Станко Станков "Булмаркет ДМ", която търгува и с пропан-бутан. На пазара на биоетанол играчите са повече - "Захарни заводи" - Горна Оряховица, "Ви Пи брандс" (преди "Винпром Пещера"), "Алмагест" (с производство в Ихтиман) и "ВИН. С. индустрийс" - Карнобат (свързвано с Миню Стайков).

Търговците на горива са клиенти на спиртоварите, като съхраняват в складовете си спирт, като за да се сложи той в горивото му, се добавят денатуранти - химически вещества, които се смесват в него, за да го направят негоден за пиене и съответно той да може да се освободи от данъчните складове, без да е дължим акциз от 11 лева на литър. По време на първата вълна на ковид-19 в страната се стигна до криза на пазара за дезинфектанти, като цената на спирта (т.е. на етиловия алкохол) скочи в пъти.

Кой е инвеститорът

Компанията инвеститор ССПИРИТ е с капитал от 10 лв. и с управител Георги Самуилов. Първоначално ССПИРИТ през 2016 г. носи името "Компресор сървисис" и е собственост на Димитър Карев. През февруари 2020 г. той я продава на Самуилов. В даден момент носи и името "Инсса спирт" и в края на 2020 г. се прекръства на ССПИРИТ. Самуилов е собственик до средата на февруари тази година, когато капиталът е прехвърлен на "Джи Ес формула" на цена, която не се вижда в Търговския регистър.

Името на "Джи Ес формула" излезе наскоро в разследване на "Капитал" за сделките с имотните владения на Делян Пеевски, които са се случили в началото на март тази година. Проверката показа, че тогава е продадено "БЛ - ритейл риъл естейт", под чиято шапка в последните години се концентрираха много от ценните недвижимости, свързани с доскорошния депутат от ДПС. Например емблематичният хотел "Берлин", който е ползван от него като лична резиденция, дипломатическият клуб в Бояна, теренът на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и много други. Купувач е "Ейч пропърти", което се притежава от "Джи Ес формула".

"Джи Ес формула" е собственост на Деян Калинов, като връзките между Калинов и Георги Самуилов са много, а преди време "Джи Ес формула" се сочеше като компанията, през която ще се случи сделката за бензиностанции между "Инса ойл" и "Петрол", която не се осъществи. От октомври 2019 до април 2020 г. "Ейч пропърти" е директно собственост на Самуилов. Тогава той прехвърля компанията на дружество на Цветелина Трифонова, която по-скоро може да се определи за близка до Пеевски - от 2013 до 2017 г. тя е формален собственик и управител на хотел "Берлин". На 17 февруари 2021 г. Трифонова прехвърля компанията на "Джи Ес формула" - дружеството на Калинов.

Самият Георги Самуилов преди седмици потвърди пред "Капитал", че познава Калинов, но отрече да има общо със сделката с имотите. "Всеки може да купува и продава. Момчето си знае, предполагам, работи с кредити", заяви той.

Новият инвеститор ССПИРИТ няма дейност до 2019 г. въпреки честите промени в собствеността. Едва през 2020 г. в Имотния регистър през септември се появява първа сделка за терен и сгради в село Белозем, които са прехвърлени от друго дружество на Самуилов ("Ес пропърти"), като още няколко декара са придобити и през февруари тази година.

Бизнесът на "Инса ойл"

През последните години бизнесът на "Инса ойл" и Георги Самуилов се развива бурно. Кариерата на Самуилов започва през 1993 г. и в даден период минава през структурата на "Мултигруп". В края на 90-те Самуилов учредява "Инса трейдинг", а през 2001 г. и "Инса ойл", която има рафинерия в село Белозем до Раковски, като според сайта на компанията оперира и още бази в Русе и Бургас (където е наемател на данъчния склад за течни горива на терминал Бургас-изток 2), а от последните години има и бензиностанции.

Освен покрай футболния отбор "Ботев" (Пловдив) Георги Самуилов и "Инса ойл" набраха популярност, след като в началото на 2018 г. петролното дружество финансира лихтенщайнска офшорка за покупката на 67.65% от Общинска банка с 46 млн. лв. Бърза сделка с пълна подкрепа от всички ресорни институции.

"Инса ойл" влиза и в чести съдебни спорове с Държавния резерв заради несъхраняването на резерви гориво, каквито се изискват от фирмите вносители и производители. Георги Самуилов влезе в сблъсък през медиите с бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев заради дистрибуцията на едро, като на страната на Самуилов попадна и Кирил Домусчиев и пристанището му в Бургас, през което Самуилов внася горивото.

От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Самуилов отрича да се познават. Вносителят и търговец на горива за 2019 г. бележи голям скок на приходите с 39%, като те достигат 687 млн. лв. и печалба от 10 млн. лв. В последните няколко години "Инса ойл" е активен вносител, като по думите на Самуилов танкерите за 2019 г. са 80-90, а те се обработват на пристанище Бургас, което се управлява на концесия от братя Домусчиеви. През 2019 г. се водеха разговори за придобиване на "Петрол" от "Инса ойл", но до сделка така и не се стигна. Очакванията в сектора са и със създаването на държавната петролна компания да се развие още по-мащабно бизнесът на "Инса ойл".

Все още няма коментари
Нов коментар