Бившата "резиденция" на Пеевски хотел "Берлин" се продава като апартаменти

След като депутатът се раздели с имотите си, 26 апартамента излизат на пазара на цени между 1500 и 1800 евро на кв. м.

Хотел Берлин парк Витоша    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Инвестициите в емблематични имоти по принцип се смятат за верен ход по време на криза. Дали ще е така и със знаковия хотел "Берлин парк Витоша" в софийския квартал Бояна, вероятно може и да се спори. Апарт хотелът близо до престижната ул. "Беловодски път" беше известен доскоро като лична резиденция на депутата от ДПС Делян Пеевски и се беше превърнал в синоним на задкулисното му влияние. А вчера САЩ директно го обвиниха в корупция и му наложиха санкции по закона "Магнитски". В момента част от хотела, който в пакет с други имоти беше прехвърлен през март, се продава като апартаменти, съобщава обява на оградата му.

"Не е вярно, че го продава частен съдебен изпълнител, каквито запитвания има. Продавам го ексклузивно аз и сделките са абсолютно чисти и се правят по официален път", коментира Грациела Миладинова, партньор в агенцията за недвижими имоти "Рея интернешънъл", чиито телефонен номер е на обявата.

Апартаментите в "Берлин" са на пазара от около 40 дни. Това е малко след времето, по което Делян Пеевски се раздели с имотите си в България, включително и хотел "Берлин". В сделка от началото на март дружеството "БЛ - ритейл риъл естейт", което е шапка на недвижими имоти, свързани с депутата, стана притежание на "Ейч пропърти", което през друго дружество, е собственост на Деян Калинов. Неотдавна "Капитал" описа сделката, като хипотезата е, че зад нея стои собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов.

На свободния пазар

На сайта на "Рея интернешънъл" "Берлин" е предложен като "Затворен комплекс кв. Бояна". В продажба са 26 апартамента в две тела А и Б на комплекса. Цените са в границите между 1500 и 1800 евро на кв. м, и изглеждат атрактивни за сграда ново строителство (от преди 11 г.) в този район на София. Апартаментите са предимно с една и две спални - между 63 кв. м и 175 кв м, на цени от 97 до 320 хил. евро. Има и многостаен апартамент от 500 кв. м. за 839 хил евро.

"Посъветвахме продавача да даде логични цени. Смятаме, че стоим добре на пазара, така че цените почти не подлежат на коментар. В момента сградата е леко нелицеприятна, защото в нея текат преустройства. Тя беше "апарт хаус", но малко хора биха искали да си купят апартамент с една спалня. Предпочитат с две или с три, така че в момента обединяваме апартаменти", обяснява Грациела Миладинова.

По нейна информация таксата за поддръжка на зелените площи, за почистване и охрана на този етап е 1.70 лева месечно на кв. м. Каква ще е занапред зависи от новия собственик на общите части, а впоследствие и от общото събрание на новите собственици на жилища.

"Пазарът сега е динамичен. Има сериозно търсене както за инвестиция - с една спалня за отдаване под наем, така и за живеене, защото тук имаш гараж, охрана, страхотна локация, близо си до центъра, а си на тишина и спокойствие. Интерес проявяват хора с кредити, и такива със собствени средства. Финализирани сделки засега няма. Има писма за намерение за два от апартаментите. Има и писма от хора с "неприлични предложения" за отстъпки от порядъка на 30-50%, които ние по задължение представяме на собственика", казва Миладинова.

"Повече информация не мога да ви предоставя на този етап", каза Деян Калинов, запитан от "Капитал". А на въпроса продават ли и други собствености каза "Ще трябва пак така да ви отговоря".

Продава се лежерно

"Никой не ни е пресирал да продаваме бързо. Продава се лежерно. Дори предпочитаха да стартираме, когато апартаментите вече са обединени, но ние препоръчахме нещата да се движат успоредно, за да може при преустройството да се съобразим с някои клиентски предпочитания, ако има такива", обяснява ексклузивният брокер.

Очаква се преустройството технически да е готово до септември. По времеемка е административната процедура по смяната на предназначението на апартаментите - отнема между три месеца и половин година. За някои от апартаментите е приключила, за други предстои.

Затвореният комплекс вече е обитаем

Хотел "Берлин парк Витоша" е пуснат в експлоатация през декември 2010 г. Апартаментите, които се продават сега, са около една трета от общата му РЗП, която е 5862 кв. м. В останалата част "винаги са живели хора", както обясняват от агенцията. Има и т.нар. търговски части, които включват басейн, спа, ресторант, които в момента не функционират.

Дружеството зад хотела беше "Витоша ризорт". През януари тази година "БЛ - Ритейл Риъл Естейт" прехвърля дяловете си в него на "БЛ-РРЕ Пропърти" на Деян Калинов, а в последствие "Витоша ризорт" се влива в него. В изминалите години собствеността обаче минава през серия трансформации. Включително през юни и юли 2010 г. оригиналният инвеститор в комплекса продава фирмата на "Балканска медийна компания" (БМК) общо 12 имота (гаражи, апартаменти на петия етаж в хотела и детска занималня) за 931 хил. лв. Към този момент БМК е собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, която чрез това дружество притежава тогавашната "Нова българска медийна група", под чиято шапка са вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". През 2015 г. тя дарява медийната компания на сина си.

Други купувачи от това време са фирмите "Булвикс", "Валдо", "Ес Ем Консултинг", редица физически лица. Собственост имат и хора, обезщетени за терените си, някои от които също продават.

В Търговския регистър на по-късен етап в "Уолтън Асошийтс" (предишно име на "Витоша ризорт") излизат имената на Пламен Стоянов Стоев и Владимир Стоянов Стоев. А компанията "Америкор", която е съдружник, се свързва със семейството на депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров. Тя е собственост на Дилян Илиев Димитров, Дилян Дилянов Димитров и Илиян Дилянов Илиев. В "Уолтън Асошийтс " Владимир и Пламен Стоеви са съдружници с Илиян Илиев. Имотната партида на това дружество съдържа и хотелския комплекс "Берлин грийн парк" в Златни пясъци.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Свин продава кочинки.. грациозно...

    Нередност?
Нов коментар