🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският аналог на Robinhood набра 80 млн. долара, за да се разширява в още държави

Инвестициите в BUX, необрокер от Амстердам, вече надхвърлят 115 млн. долара

Ако компанията продължи да набира средства със същата скорост, може скоро да се превърне в еднорог
Ако компанията продължи да набира средства със същата скорост, може скоро да се превърне в еднорог
Ако компанията продължи да набира средства със същата скорост, може скоро да се превърне в еднорог    ©  BUX
Ако компанията продължи да набира средства със същата скорост, може скоро да се превърне в еднорог    ©  BUX
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

BUX, стартъп от Амстердам, често описван и като европейския аналог на Robinhood, набра над 80 млн. долара от инвеститори. BUX е необрокер, както се наричат новите предимно онлайн платформи, които минимизират или премахват напълно комисионните за малките инвеститори, позволявайки им да инвестират в акции и борсово търгувани фондове без комисиона или срещу 1 евро. Компанията е създадена през 2014 г. и към настоящия момент оперира само в пет страни: Холандия, Германия, Австрия, Франция и Белгия.

Много инвеститори, по-големи инвестиции

В седмия кръг на финансиране за BUX и първи за 2020 г., който приключи тази седмица, компанията успя да набере два пъти повече капитал от инвеститорите спрямо предишните шест кръга, в които събра общо 35 млн. долара. Компанията планира да инвестира набраните средства в разширяване на бизнеса си и в други страни от ЕС. Финансирането идва от интересна група инвеститори. Prosus Ventures, Tencent, ABN Amro Ventures, Citius, Optiver и Endeit Capital. Всичките са все нови инвеститори, но в рунда участват и по-ранните вложители в компанията - HV Capital и Velocity Capital Fintech Ventures, посочва Crunchbase.

"Развълнувани сме от инвестицията в BUX, тъй като те са водещият необрокер в Европа, успя да изгради платформа, която е устойчива и с мащаб. BUX е единственият необрокер в Европа, който предлага инвестиции с нулева комисиона, без да зависи от плащания за потока на поръчките. Това гарантира, че нейните интереси са изцяло съобразени с клиентите. Ние ще подкрепим BUX в нейното пътуване за преследване на постоянен растеж през следващите години", сподели по темата в изявление Алекс Льонг, асистент-мениджър в клона на Tencent за стратегическо развитие. Плащания за потока на поръчките, или Payment for order flow (PFOF), e разпространена практика в САЩ. При нея брокерите плащат на платформи като Robinhood да насочват клиентския и паричния поток към тях, което обаче не гарантира най-добрите оферти купува/продава за крайните потребители, които са в болшинството си дребни инвеститори.

Бизнес моделът на BUX

BUX не разкри пазарната си капитализация по време на инвестиционния процес, но в интервю с Crunchbase новият изпълнителен директор на компанията, Йорик Нееф, сподели, че стартиращата компания има около 500 000 клиенти в петте страни, в които в момента развива бизнес. Основният продукт на компанията е Bux Zero, платформата за покупка на акции и борсово търгувани фондове, но освен това компанията пусна през тази година и Bux Crypto, след като по-рано през януари закупи криптоброкера Blockport. Освен това компанията предлага и търговия с договори за разлика чрез Bux X.

Проблемите пред развитието на компанията обаче не са малко. Директорът на ESMA (Европейски орган за ценни книжа и пазари) Стивън Майор сподели пред на членовете на ЕП по време на изслушване преди няколко месеца, че моделът с нулева комисионна на много необрокери "заслужава повече контрол". "Няма такова нещо като безплатен обяд, сподели Майор. Плащанията за поръчки, които идват от трети страни, като например маркет мейкърите, могат да заменят комисионните, които иначе се плащат от клиентите, създавайки конфликт на интереси и в резултат на това по-малко прозрачност за клиентите на дребно."

Според изказванията на инвеститори като Алекс Льонг може да предположим, че BUX не разчита на плащания за поръчки да финансира бизнеса си, но компанията все още е малка и трудно може да се предположи дали различният бизнес модел на Bux от американските необрокери като Robinhood е устойчив и ще издържи във времето.

Все още няма коментари
Нов коментар