🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Платформата за борсова търговия Robinhood e внесла документи за IPO

Компанията, чийто съосновател Влад Тенев има български корени, засега не разкрива конкретни детайли за предлагането

30 - 40 млрд. долара може да достигне капитализацията на компанията по оценка на американски медии и на база частните сделки досега.
30 - 40 млрд. долара може да достигне капитализацията на компанията по оценка на американски медии и на база частните сделки досега.
30 - 40 млрд. долара може да достигне капитализацията на компанията по оценка на американски медии и на база частните сделки досега.    ©  Shutterstock
30 - 40 млрд. долара може да достигне капитализацията на компанията по оценка на американски медии и на база частните сделки досега.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скоро чрез Robinhood ще можете да купите и акции на Robinhood. Така накратко звучи новината, че бурно развиващата се платформа за борсова търговия без комисиони смята да направи първично публично предлагане (IPO). Листването се очаква да е на NASDAQ, a мениджър на емисията да е Goldman Sachs, но засега няма други детайли.

Компанията, чийто съосновател Влад Тенев е с български произход, е избрала опцията да внесе документи за одобрение от регулатора Securities and Exchange Commission (SEC) тайно. На по-късен етап обаче ще се публикува детайлен проспект, който да хвърли повече светлина върху резултатите и бизнес модела на Robinhood. А също и да се определи колко точно акции и в какъв ценови диапазон ще бъдат предложени, което ще даде и по-точна оценка на компанията. Американските бизнес медии цитират числа, достигащи 30 и дори 40 млрд. долара на база досега набирания частно капитал и непубличната търговия с акциите.

След кошмарния старт на годината

Излизането на борсата след PR кошмара за Robinhood в началото на годината може да звучи доста амбициозно. Създадената през 2013 г. компания е любима платформа за начинаещи инвеститори, включително и на множеството организирали се в Reddit форуми да поведат война срещу хедж фондове, като купуват акции, където те са заели масивни къси позиции. Епитом на това стана веригата магазини за компютърни игри GameStop, като в пика на манията Robinhood се принуди да спре покупките на нейните и други акции, с което си навлече гнева на много свои клиенти. Не помогнаха много и обясненията на Тенев, че е принуден да го направи, тъй като засилената търговия и волатилност го е изправила пред ликвиден проблем - в пъти скочили изисквания за гаранционен депозит за сетълмент на сделките. За много от дребните инвеститори тази инфраструктура на пазара е непонятна и те виждаха единствено дългата ръка на Уолстрийт. На Тенев се наложи да дава обяснения и пред Конгреса.

При сегашния ултраспекулативно настроен пазар, подклаждан от напечатани и безплатно раздавани стотици милиарди долари, това фиаско обаче едва ли ще е сериозен фактор. Проблемите от миналата година с блокиранията на платформата на Robinhood също са позабравени. В момента за борсови дебюти тече буквално надпревара (още по темата на стр. 66), като всевъзможни компании гледат да се възползват от условията и да наберат капитал - чрез IPO или още по-ускорено чрез сливане с вече публична, набрала капитал компания, създадена специално да търси подобни сделки (т.нар. SPAC).

Друга част от обяснението за бързането с IPO се корени именно в GameStop лудницата. Тогава, за да закърпи ликвидния си проблем, Robinhood ударно взе не само заеми от банки за около 600 млн. долара, но и конвертируем дълг 3.4 млрд. долара от фондове за венчър капитал - включително и настоящи инвеститори. Според информация на CNBC и Bloomberg условията са предвиждали при предстоящото IPO те да могат да конвертират спасителните си заеми в акции на Robinhood при оценка 30 млрд. долара или 30% отстъпка от пазарната цена (което от двете е по-ниско).

Какви са перспективите

Засега въпреки имиджовия проблем Robinhood успява да привлича ударно клиенти - те са били над 13 млн. към края на 2020 г., а за по-малко от два месеца от началото на 2021 г. е добавила още 6 млн. по собствените й твърдения.

Това обаче не значи, че няма и други големи въпросителни за потенциалните инвеститори. Едната е бизнес модела на самата Robinhood. Неин основен източник на приходи е т.нар. payment for order flow (PFOF). За да предлага безплатна търговия, тя получава комисиони от маркет мейкъри за това, че насочва поръчките на своите клиенти към тях. Тази практика е повсеместно използвана от брокерите, но и често критикувана, че генерира конфликт на интереси. Robinhood има изгода да насочи сделките на своите клиенти за изпълнение не където е непременно най-изгодно за тях, а откъдето самата тя може да максимализира приходите си. По изчисления на TechCrunch на база разкриваната от брокерите информация за PFOF приходите на Robinhood по тази линия са 682 млн. долара и представляват около половината от общия й оборот. Макар и PFOF да среща критики и в определени периоди SEC да е имала намерения да я ограничава, забрана не се очаква, а най-много по-ясно и детайлно разкриване на информация. Самата Robinhood е обвинена от регулатора в нарушения, свързани именно с това, че не е оповестявала адекватно получените плащания за PFOF и не е успявала да изпълни задължението си да търси най-добрите условия за клиентите си. В края на 2020 компанията, без да признава или отхвърля разкритията, се съгласява да плати 65 млн. долара.

Друг ключов момент е конкуренцията. На пазара вече има редица брокери, предлагащи безплатна търговия, някои от които директно копират модела на Robinhood. През 2020 г. в сделка за 26 млрд. долара Charles Schawb придоби TD Ameritrade, създавайки гигант с 28 млн. търговски сметки и над 6 трлн. долара клиентски активи, a Morgan Stanley придоби E*Trade за 13 млрд. долара. WeBull, зад която стоят китайски капитали, опитва да репликира модела на Robinhood и вече е привлякла 2 млн. клиенти и милиардна оценка. Израелската eToro пък се маркетира агресивно, особено в Европа. Тя буквално преди дни обяви също, че ще излиза на NASDAQ, но чрез сделка със SPAC, която я оценява на 10.4 млрд. долара.

На този пренаситен пазар Robinhood привличаше клиенти с ранното прегръщане на търговия с криптовалути, а също и с възможността за сделки с части от акции, което е съществено за дребните инвеститори (вместо една акция на Tesla за 660 долара те могат да купят парчета от по 5 или 10 долара). Тези предимства обаче светкавично се изпаряват на конкурентния и пренаситен пазар.

Последното едва ли ще се случи в следващите 2-3 месеца, колкото обичайно отнема процедурата по одобрение на проспект и листване на борсата в САЩ. А Robinhood има и други козове да си осигури инвеститорски интерес. Една от обмисляните идеи например е да даде директно възможност на своите клиенти да участват в нейното IPO - територия, до която обичайно дребните инвеститори нямат достъп. Ако тази стратегия се приложи добре, може да изиграе роля на въдица за привличане на още клиенти, а и на гумичка за PR бедствията от последните месеци.